Je vaša pokožka v strese? Skúste zmeniť stravu

Všetci máme svoj obľúbený pleťový krém či tonikum, no základom zdravej a krásnej pleti je jej správna výživa zvnútra. Kožné bunky sa neustále obmieňajú a tento prirodzený proces si vyžaduje prísun dôležitých živín. Ak svojej pokožke prostredníctvom stravy zabezpečíme dostatok výživných látok, ktoré potrebuje, udrží si jemnosť, pružnosť a zdravý vzhľad.

 

Naša pokožka prirodzene starne

Akokoľvek sa to môžeme snažiť zastaviť, prírodu neoklameme - naša pokožka prirodzene starne. Výskyt vrások a pigmentových škvŕn je v procese starnutia „normálny“, avšak nadmerné vystavovanie sa slnku či soláriám, drsným mydlám a chemikáliám, a zároveň nesprávnej strave, tento proces starnutia pokožky len urýchľuje.

Ako sa starať o pokožku z vnútra? Základom je konzumácia pestrej a vyváženej stravy vrátane ovocia a zeleniny (bohatých na antioxidanty), zdravých tukov a orechov. Popri tom je potrebné nezabúdať na dostatočnú hydratáciu.

Máme pre vás 5 stravovacích tipov, ktoré vám pomôžu dosiahnuť žiarivú a zdravú pleť.

 

1. Ovocie a zelenina – koľko porcií by sme mali denne zjesť?

Ovocie a zelenina obsahujú silné antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť pokožku pred poškodením buniek voľnými radikálmi. Tie môžu byť vyvolané fajčením, znečistením a pôsobením slnečného žiarenia.

Pri konzumácii ovocia a zeleniny si vyberajte širokú škálu farieb a snažte sa zjesť aspoň päť porcií denne. Pre normálny vývoj kožných buniek a zdravý tón pleti je dôležitý betakarotén, ktorý nájdeme v oranžovom ovocí a zelenine (mrkva, batáty či tekvica), a luteín, ktorý obsahuje napríklad kel a špenát.

Vedeli ste o tom, že tekvice sú nabité živinami, ktoré naša pokožka veľmi potrebuje? Obsahujú vitamíny C a E a betakarotén. Vitamín C sa podieľa na tvorbe kolagénu, ktorý udržuje pokožku pružnú a pevnú, zároveň pomáha predchádzať tvorbe modrín a podporuje hojenie rán. Vitamín E je vynikajúci antioxidant a spolu s vitamínom C pomáha chrániť pokožku pred poškodením slnkom a dehydratáciou. Okrem tekvíc a tekvicového oleja nájdeme vysoký obsah vitamínu E aj v mandliach, avokáde, lieskových orechoch či v slnečnicovom oleji. Tekvice obsahujú aj veľké množstvo vitamínu A (teda betakaroténu), ktorý chráni pokožku pred slnečným UVB žiarením.

 

2. Zdravá pokožka potrebuje selén a zinok

Selén je silný antioxidant a účinkuje spolu s už spomínanými vitamínmi C a E. Štúdie naznačujú, že strava bohatá na selén môže pomôcť chrániť kožu pred rakovinou, poškodením slnkom a pigmentovými škvrnami. Jedným zo spôsobov, ako zvýšiť príjem selénu, je konzumácia para orechov. Už 2-3 orechy dodajú telu odporúčané denné množstvo selénu. Ďalšími dobrými zdrojmi tohto minerálu sú ryby, vajcia, pšeničné klíčky, paradajky i brokolica.

Zinok je minerál, ktorý v pokožke podporuje normálne fungovanie mazových žliaz, čím pomáha udržiavať pokožku pružnú. Je prítomný pri procese hojenia rôznych poškodení kože. Potraviny bohaté na zinok zahŕňajú ryby, chudé červené mäso, celozrnné výrobky, hydinu, orechy a semená.

 

view-vegetables-fruits-arrangement

(Foto: freepik.com - @freepik)

 

3. Dajte si lososa

Možno vás to prekvapí, ale niektoré tuky pôsobia ako prirodzený zvlhčovač pokožky - udržiavajú ju pružnú zvnútra a zlepšujú jej elasticitu. Ide o mononenasýtené a polynenasýtené tuky, ktoré nájdeme napríklad v avokáde, mastných rybách, orechoch a semenách.

Našu pozornosť si zaslúžia polynenasýtené tuky, ktoré nazývame omega-3 mastné kyseliny. Tvoria stavebné kamene zdravej pokožky, ktoré pôsobia protizápalovo a môžu pomôcť pri kožných ochoreniach, ako je ekzém a psoriáza.

Omega-3 mastné kyseliny nájdeme v tučných rybách, akými sú losos, pstruh a sardinky, ale aj v rastlinných zdrojoch vrátane ľanových a chia semienok, vlašských orechov a repkového oleja.

Vedeli ste o tom, že losos môže podporovať zdravé starnutie? Táto ryba je totiž bohatá na astaxantín, ktorý môže pomôcť udržať elasticitu pokožky, znížiť kožné prejavy starnutia a chrániť pokožku pred poškodením UV žiarením.

 

raw-salmon-with-pink-salt-rosemary

(Foto: freepik.com - @Racool_studio)

 

4. Odpoveďou pre zdravú pleť sú fytoestrogény

Fytoestrogény sú prírodné zlúčeniny nachádzajúce sa v rastlinách. Majú podobnú štruktúru ako ženský pohlavný hormón estrogén, ktorý hrá dôležitú úlohu v zdraví kože, najmä pri podpore štruktúry pokožky a minimalizácii poškodenia kože. Predpokladá sa preto, že fytoestrogény pomáhajú udržiavať naše prirodzené hormóny v rovnováhe.

Existujú rôzne druhy rastlinných „estrogénov“, niektoré nájdeme v sóji (izoflavóny), iné sa nachádzajú vo vláknine celozrnných výrobkov, ovocia, zeleniny i ľanových semien (lignany).

 

5. Koža potrebuje vodu

Aby zostala naša pokožka pružná, potrebuje vlhkosť. Dokonca aj mierna dehydratácia zanecháva pokožku suchú, unavenú a mierne sivú. Denne by sme mali vypiť šesť až osem pohárov tekutín – ideálne vody, ale dobré sú aj bylinkové čaje bez kofeínu.

Tekutiny si do tela dopĺňame aj prostredníctvom stravy - napríklad melón, cuketa či uhorka naše telo hydratujú a ich výhodou je aj to, že v nich obsiahnuté minerály zvýšia rýchlosť hydratácie tela a pokožky.

 

Keď zdravá strava nestačí

Aj keď dodržiavame zdravú životosprávu, nie všetky živiny, ktoré naša pleť potrebuje, jej vieme dodať prostredníctvom stravy. Na pomoc prichádzajú doplnky výživy plné prírodných zložiek. Takýmto produktom je aj HAPPY SKIN THERAPY. Ide o unikátnu prírodnú zmes až 16 aktívnych zložiek, ktoré pochádzajú z prírody. Nájdeme medzi nimi napríklad extrakt z hrozna, olív, granátového jablka, grapefruitu, zeleného čaju či čučoriedky, ktoré sú plné vitamínov, minerálov a stopových prvkov, sú silnými antioxidantmi, na pleť pôsobia upokojujúco a hydratujú ju.

Medzi ďalšie zložky patrí kyselina hyalurónová, ktorá pleť regeneruje a chráni, vyhladzuje staršie vrásky a odďaľuje vznik nových a má výborné hydratačné účinky. Extrakt z plodov Camu Camu, akáciová vláknina, extrakt z prasličky roľnej, papaín či selén a biotín, všetky tieto látky sa postarajú o to, aby sa vaša pleť po lete zregenerovala a bola opäť zdravá.

Toto prírodné zloženie je doplnené o 2 kľúčové patentované látky. Prvou sú ceramidy CERAMOSIDES™ a druhou koncentrovaná zmes polyfenolov Oxxynea®. CERAMOSIDES™ sú jednou z najsilnejších beauty ingrediencií na trhu. A to vďaka tomu, že dokážu minimalizovať póry, majú výrazný anti-aging efekt, zlepšujú elasticitu pokožky, v našom tele udržiavajú kolagén a redukujú oxidačný stres a následné starnutie buniek. Navyše, sú vhodné pre ľudí s ekzémami, dermatitídami a citlivou pleťou.

Oxxynea® pozostáva z 125 polyfenolov rastlinného pôvodu, ktoré vám zabezpečia 24 hodinovú dávku antioxidantov, vďaka ktorým dochádza k minimalizovaniu oxidačného stresu, ktorý spôsobuje predčasné starnutie pleti. Antioxidanty fenolického charakteru navyše viditeľne zlepšujú poškodenie pleti a posilňujú jej vlastný obranný systém. Pleť je vďaka tomu odolnejšia, zdravšia a môže vyzerať skvele.

 

Kristina16