Najlepší anti-aging pre vašu pleť? Jednoznačne antioxidanty!

Nemýlime sa, ak povieme že krásna, pružná, svieža pokožka bez vrások, je snom nejednej z nás. Ako ale pokožku udržať dlhodobo v čo možno najlepšom stave a ako ju ochrániť pred predčasným starnutím a vonkajšími vplyvmi, ktoré vplývajú na jej kvalitu?
Jednou z odpovedí, je rozhodne zaradenie antioxidantov. Čo to ale tie antioxidanty sú a ako nám pomáhajú?

Čo sú to antioxidanty

Nechceme prinášať zložité poučky, ani chemické vzorce, takže zjednodušene povedané, antioxidanty sú látky, ktoré chránia bunky pred poškodením, spôsobeným voľnými radikálmi. Voľné radikály sú nestabilné molekuly, ktoré majú nevyvážený počet elektrónov a sú schopné reagovať so zdravými bunkovými štruktúrami, čo vedie k ich poškodeniu. Tento proces sa nazýva oxidačný stres a môže mať škodlivé účinky na bunky a tkanivá v tele, vrátane pokožky. Práve antioxidanty zachytávajú a neutralizujú voľné radikály, čím zabraňujú v poškodzovaní buniek.

Vplyv voľných radikálov na starnutie pleti

Proces starnutia pleti je komplexným javom ovplyvneným viacerými faktormi, vrátane genetických predispozícií, životného štýlu a vonkajších vplyvov. Jedným z hlavných mechanizmov, ktoré prispievajú k starnutiu pleti, je tvorba a účinky voľných radikálov.
Je niekoľko spôsobov, ako voľné radikály prispievajú k procesu starnutia pleti

  1. poškodenie kolagénových a elastínových vlákien
    Kolagén a elastín sú dva hlavné proteíny, zodpovedné za pevnosť a elasticitu pokožky. Pôsobenie voľných radikálov tieto proteíny poškodzuje, čo vedie k strate elasticity a pevnosti pleti, vznikajú vrásky a pokožka začína ochabovať.
  2. oxidácia lipidov
    Voľné radikály tiež môžu oxidovať lipidové molekuly v bunkových membránach, čím sa poškodzuje štruktúra buniek a oslabujú sa ich funkcie. To vedie k stratám hydratácie a ochranných funkcií pleti.
  3. aktivácia enzýmov, degradujúcich kolagén
    Voľné radikály tiež dokážu aktivovať enzýmy nazývané matrix metaloproteinázy (MMP), ktoré sú zodpovedné za degradáciu kolagénu. Tento proces vedie k zníženiu množstva kolagénu v pokožke a k vzniku vrások.
  4. voľné radikály a vonkajšie faktory (slnko, ovzdušie)
    V súčasnosti už je v dispozícii mnoho štúdií, ktoré potvrdzujú, ako veľmi starnutie ovplyvňujú faktory ako slnečné žiarenie, či znečistenie.
    Kombinácia slnečného žiarenia a znečistenia môže viesť k zvýšenej tvorbe voľných radikálov a zhoršiť škodlivé účinky na pokožku. Je preto extrémne dôležité, čo možno najviac chrániť pleť pred týmito vplyvmi, prostredníctvom UV ochrany, dôkladného čistenia pleti a aj používaním antioxidantov.

Úloha antioxidantov v pleťovej starostlivosti

Tým, že antioxidanty pomáhajú chrániť pokožku pred škodlivými účinkami voľných radikálov, hrajú skutočne dôležitú úlohu v starostlivosti o pleť. O ich schopnosti neutralizovať voľné radikály už vieme, ale aké ďalšie účinky majú a aké typy antioxidantov poznáme?

* vitamín C
Ide o silný antioxidant, ktorý nielenže chráni pokožku pred oxidačným stresom, ale tiež podporuje tvorbu kolagénu, čo zlepšuje pevnosť a elasticitu pleti. Pomáha tiež vyrovnať tón pleti a znižovať príznaky pigmentácie.

* vitamín E
Vitamín E je ďalší dôležitý antioxidant, ktorý chráni bunky pred poškodením a hydratuje pokožku. Je to účinný hydratačný prostriedok, ktorý môže pomôcť zmierniť suchú a podráždenú pokožku.

* vitamín A
Je známy aj ako retinol. Pomáha zlepšovať textúru pleti, stimuluje bunkovú obnovu a redukuje príznaky starnutia, ako sú jemné linky a vrásky.

* polyfenoly
Sú antioxidanty, ktoré sa nachádzajú v rôznych potravinách, ako sú ovocie, zelenina, čaj a červené víno. Majú silné protizápalové a ochranné účinky, ktoré môžu pomôcť chrániť pokožku pred poškodením spôsobeným UV žiarením a inými vonkajšími faktormi.

* koenzým Q10
Ide o antioxidant, ktorý je prirodzene prítomný v koži a pomáha chrániť bunky pred oxidačným stresom a podporuje ich energetický metabolizmus. Jeho prítomnosť môže pomôcť zlepšiť vzhľad pleti a zmierniť príznaky starnutia

Všetky tieto antioxidanty, sú veľmi často súčasťou sér, či krémov, ktoré odporúčame zaradiť do svojej skincare rutiny.

Medzi naše najobľúbenejšie, rozhodne patrí Secret Veil kolagénová hmla s platinou a vitamínom C č.8 od značky YAGE. Ide o jemný hydratačný sprej, ktorý vyrovnáva tón pleti, rozjasňuje ju a dokonale pripravuje na nanášanie make-upu. Je obohatená o vysoko účinné prírodné výťažky, ktoré rozjasňujú pleť, majú účinky proti starnutiu a zabraňujú vzniku pigmentových škvŕn. Táto zmes aktivuje obnovu buniek, podporuje tvorbu vlastného kolagénu, dodáva pleti hydratáciu a má celkový antioxidačný účinok.

8-YAGE-Secret-Veil

Ďalším zázrakom od YAGE, je liftingové sérum s kolagénom a peptidami Hello Beautiful č.5. Toto sérum využíva len rastlinné bunky, ktoré zvyšujú elasticitu, odolnosť, pevnosť a dodávajú pleti mladistvý vzhľad. Obsahuje zelený čaj, žihľavu, červené riasy a prasličku, ktoré sú bohaté na antioxidanty a dodajú pleti extra dávku vitamínov, minerálov a hydratáciu. Súčasne nabudia aj samotnú regeneráciu buniek.

Oblasťou, na ktorú sa v súvislosti so starnutím veľmi často zabúda, sú pery. Pokožka pier je veľmi tenká a náchylná. Netreba preto zabúdať na jej ochranu. Ideálnym riešením je nočná maska Lipnights Overnight Lip Mask od RMS Beauty. Okrem výživného bambuckého masla, maska obsahuje peptidy, extrakt z granátového jablka a olej zo semien slivky kakadu, ktorý je bohatý na vitamín C. Výsledkom je intenzívna 24-hodinová hydratácia, antioxidačná ochrana a obnova kožnej bariéry. Pery sú jemnejšie, hladšie a vyzerajú zdravšie. 

Antioxidanty-blog2


Antioxidanty ako súčasť jedálnička

Pre krásnu pleť, ale aj pre celkové zdravie organizmu, je dôležité zahŕňať do svojho jedálnička aj potraviny, ktoré sú bohaté na antioxidanty.
Bohatým zdrojom je napríklad ovocie (citrusy, čučoriedky, maliny, jahody), zelenina (špenát, kel, šalát), orechy, ryby, zelený čaj, olivový olej, či škorica.

Skvelým riešením pre doplnenie antioxidantov, sú aj doplnky výživy. My jednoznačne odporúčame HAPPY SKIN THERAPY od Organic Oasis Lab. Ide o unikátnu prírodnú zmes 16 aktívnych zložiek a  3 patentovaných látok pre zdravú a krásnu pleť. Kľúčovými zložkami produktu sú 3 patentované látky:  ceramidy CERAMOSIDES™, koncentrovaná zmes polyfenolov Oxxynea®  a patentovaná kyselina hyalurónová HAPLEX®

Práve v súvislosti s antioxidantami, je dôležitá Oxxynea. Oxxynea® je zmes 125 polyfenolov rastlinného pôvodu, ktoré zabezpečujú až 24 hodinovú dávku antioxidantov, vďaka ktorým dochádza k minimalizovaniu oxidačného stresu, ktorý spôsobuje predčasné starnutie pleti. Polyfenoly pôsobia predovšetkým antioxidačne, ale kožu tiež chránia pred radom negatívnych vonkajších stimulov, ktoré môžu mať za následok jej starnutie s prejavmi ako sú vrásky, unavený vzhľad, nejednotný farebný tón pleti, strata pružnosti a ochabnutie pleti.

Antioxidanty-blog4


Antioxidanty fenolického charakteru navyše viditeľne zlepšujú poškodenie pleti a posilňujú vlastný obranný systém pleti. Tá je vďaka tomu odolnejšia, zdravšia a môže vyzerať skvele.

Oxxynea® obsahuje extrakt z hrozna, olív, granátového jablka, zeleného čaju, extrakt z citrónovníka pomarančového, grapefruitu a čučoriedok.

 

Zdroje

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5514576/

https://www.paulaschoice-eu.com/5-reasons-choose-antioxidants

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8776015/

https://www.fytexia.com/en/health-areas/immunity-antioxidant-homeostasis/polyphenol-concentrate-oxxynea/