Trávenie a imunita - 2. časť

V prvej časti tejto mini série, ktorá je zameraná na trávenie a imunitu, sme si rozobrali všetko, čo na trávenie vplýva, ako súvisí so spomínanou imunitou, rozpísali sme si, ako a čím naše telo podporiť.

V súčasnosti sa mnoho z nás uchyľuje aj k alternatívnejším spôsobom podpory svojho tela. Či už ide o trávenie, imunitu, alebo mnoho ďalších nepríjemností, ktoré nás môžu trápiť.
Práve preto sme sa rozhodli, rozobrať túto tému aj z hľadiska tradičnej čínskej medicíny. Čo to ale tá tradičná čínska medicína je, aké je jej podstata  a ako nám môže pomôcť pri problémoch, napríklad aj s trávením? Dozviete sa v článku.

Základná myšlienka tradičnej čínskej medicíny

Tradičná čínska medicína, v skratke TCM, je komplexný systém zdravotnej starostlivosti, ktorá zahŕňa rôzne terapeutické postupy, ako bylinná medicína, akupunktúra, masáže, či cvičenia (napr. tai chi, qi gong). TCM sa zakladá na tradičných filozofických a energetických princípoch, ako sú jin a jang, čchi (životná energia) a päť elementov.

TCM je rozšírená najmä v Číne a v iných ázijských krajinách, ale v posledných rokoch sa stáva čoraz populárnejšou aj vo svete. Zatiaľ čo západná medicína má tendenciu riešiť rôzne zdravotné problémy veľmi logicky a konkrétne, TCM sa snaží dosiahnuť v tele rovnováhu a harmóniu. Na pacienta sa TCM pozerá ako na celok, zahŕňajúc nielen fyzické, ale aj emocionálne, mentálne a sociálne aspekty zdravia. Používa sa na prevenciu, diagnostiku a liečbu ochorení, či iných nežiaducich stavov. Celkovým cieľom je odstrániť príčinu ochorenia, nie len jeho symptómy.

,,Tradičná čínska medicína vníma ľudské telo ako taký malý vesmír, kde sú všetky jeho časti vzájomne prepojené a ovplyvňujú sa navzájom.“

Hlavné princípy TCM zahŕňajú:

* Jin a Jang:
TCM je založená na koncepte jin a jang, ktoré predstavujú dve protikladné, ale vzájomne prepojené sily. Neexistujú izolovane, ale naopak, vzájomne sa ovplyvňujú a prenieňajú. Rovnováha medzi jin a jang je nevyhnutná pre zachovanie zdravia.

* Čchi (Qi):
Čchi je životná energia, ktorá cirkuluje v tele, neustále sa pohybuje a mení.  Rôzne dráhy alebo meridiány sú prechádzky pre čchi a jeho voľný tok, je kľúčom k zachovaniu zdravia a pohody. Práve liečba z pohľadu TCM, sa často zameriava na spôsoby podpory a udržania toku Čchi.

* 5 elementov:
V TCM sa používa koncept piatich elementov, medzi ktoré patrí drevo, oheň, zem, kov a voda. Tieto elementy symbolizujú energetické kvality ktoré sú prepojené s rôznymi orgánmi, či tkanivami v tele, s ročnými obdobiami, farbami, chuťami a s prírodou ako takou.

Základná charakteristika jednotlivých elementov

DREVO ():  je spojené s energiou rastu, expanzie a plodnosti. V tele sú mu priradené orgány ako pečeň a žlčník. Kontroluje a reguluje sa pokojom.
OHEŇ (Huǒ): symbolizuje teplo, svetlo a aktivitu. Orgány sú srdce a tenké črevo. Oheň je spojený s vášňou, emóciami a komunikáciou.
ZEM (): predstavuje stabilitu, rovnováhu a podporu. Orgány sú žalúdok a slezina. Je spojená so zrodom nového života, s úpravou potravy a tekutín.
KOV (Jīn): predstavuje čistotu, sily a koncentráciu. Sú mu priradené orgány ako pľúca a hrubé črevo. Kontroluje sa nádychom a výdychom.
VODA (Shuǐ): symbolizuje tok a schopnosť prispôsobiť sa. Orgány sú obličky a močový mechúr. Je spojená s vnímaním a rovnováhou tekutín v tele.

Vzťahy medzi elementmi sú v TCM kvôli správnej diagnostike a liečbe, naozaj veľmi dôležité. Nerovnováha medzi nimi, sa vníma ako príčina choroby.

* orgány a ich funkcie:
TCM kladie skutočne veľký dôraz na orgány a ich vzájomné vzťahy, nie len z hľadiska fyzických funkcií.  Rovnako dôležité sú aj emocionálne či mentálne aspekty súvisiace s jednotlivými orgánmi.

* využívanie bylín a akupunktúra
TCM využíva bylinky, rastliny, a prírodné látky, na obnovu rovnováhy v tele. Okrem toho je dôležité aj využitie akupunktúry, ktorá stimuluje špecifické body na meridiánoch, s cieľom regulovať tok čchi.
 

Podpora trávenia a imunity v tradičnej čínskej medicíne

V TCM, je podpora trávenia a imunity považovaná za kľúčový aspekt udržiavania celkového zdravia. Tu sú niektoré princípy a postupy, ktoré TCM uplatňuje v oblasti podpory trávenia a imunity.

* zásady správnej výživy
Pre TCM je rovnováha v strave extrémne dôležitá. Potraviny sú považované za teplé alebo studené, kyslé alebo sladké, a môžu ovplyvniť rovnováhu tepla a chladu v tele. V prípade problémov s trávením sa odporúča konzumácia teplejších potravín, ktoré majú schopnosť telo energeticky zohriať a zvýšiť tak látkovú výmenu.
Medzi tieto potraviny, patria napr. obilniny - pohánka, jačmeň, kuskus, niektoré druhy ovocia – hrozno, marhule, broskyne, mäso – kuracie, hovädzie, koreniny a bylinky – škorica, kardamón, koriander, čili, zázvor, kurkuma.

* masáže a akupunktúra
Na stimuláciu bodov, ktoré sú spojené s trávením a posilnením tráviacich funkcií, sa v TCM používajú masáže a akupunktúra. Masáže dokonca pomáhajú uvoľniť napätie v oblasti brucha a zlepšiť krvný obeh.

* emocionálny stav
Emócie sú v TCM považované za dôležitý faktor, ovplyvňujúci trávenie a imunitu. Stres a napätie môžu mať nepriaznivý vplyv na tráviaci systém. Techniky, ako sú tai chi a qi gong, môžu pomôcť udržiavať psychickú a emocionálnu rovnováhu.

* podpora imunity
Už v prvej časti tejto mini série, sme si povedali, ako veľmi súvisí zdravé trávenie práve s imunitou.
TCM posilňuje imunitný systém pomocou bylín, ktoré majú tzv. tonizujúce vlastnosti. Medzi najznámejšie patrí napr. koreň žihľavy, ženšen, alebo huba Reishi.

Na podporu zdravého trávenia a imunitného systému by sa rozhodne nemalo zabúdať. Naše probiotiká MICROBIOME THERAPY od Organic Oasis Lab sú plné látok, ktoré sú v súlade s TCM. Obsahujú až 14 cielených živých probiotických kmeňov, vrátane prebiotík a fermentovaného prášku FIBRIOTICS™  z 36 druhov ovocia a zeleniny na podporu trávenia a imunity. Okrem toho pomáhajú pri astme, alergiách, či sennej nádche. Je ideálnym pomocníkom, ktorý napráva črevnú mikroflóru po antibiotikách, alebo iných liekoch, ktoré zaťažujú trávenie.

blog-travenie3

MICROBIOME THERAPY navyše získal veľmi významné ocenenie, v prestížnom The Beauty Shortlist Awards.  Stali sme sa víťazom v kategórii BEST PRODUCT FOR MICROBIOME HEALTH (najlepší produkt za črevný mikrobióm), čím sme sa zaradili medzi svetovú špičku. Ide o ocenenie, ktoré je známe svojou transparentnosťou a je ostro sledované odborníkmi z odvetvia, novinármi, či ostatnými beauty nadšencami a spotrebiteľmi. Ocenenia udeľuje každý rok nezávislá medzinárodná porota, pôsobiaca v Európe, v Spojenom kráľovstve, v Amerike a v Austrálii.

blog-travenie2

 

Orgán mesiaca podľa TCM

Podľa TCM môžeme organizmus podporovať aj tým, že venujeme zvýšenú pozornosť orgánom, ktoré sú v danom ročnom období, v danom mesiaci, alebo v určitej časti dňa, najviac oslabené a vyťažené.

V marci začína obdobie jari, príroda sa zobúdza a element vody, strieda element dreva. Orgánom, ktorý si teraz vyžaduje našu najväčšiu pozornosť, je žlčník. 
Žlčník priamo spolupracuje s pečeňou a jeho hlavnou funkciou je koncentrovanie žlče, ktorá pomáha pri trávení a podporuje činnosť sleziny a žalúdku. Okrem toho má žlčník vplyv aj na kvalitu spánku. Jeho najväčšia aktivita je od 23:00 do 01:00 hod. Aby jeho energia nebola rozptýlená a aby mohol správne pracovať, v tomto čase, by sme už mali odpočívať. Ak trpíte na ochorenie žlčníka, práve v tomto čase vás môžu trápiť bolesti.

Ak má náš žlčník vyrovnané čchi, sme menej citlivý na stres a zvládame ho lepšie. Naopak jeho oslabenie sa okrem tráviacich problémov prejavuje aj na emocionálnej úrovni – úzkosti, neschopnosť rozhodovať sa, poruchy spánku, nočné mory atď. Žlčníku navyše ubližujú emócie, ako nevyjadrený hnev, frustrácia, nenávisť, či žiarlivosť.

Pokiaľ ide o stravovanie, práve v období začínajúcej jari, je vhodné uprednostňovať teplé jedlá a konzumovať potraviny, ktoré začínajú rásť – žerucha, špenát, rôzne klíčky. Vzhľadom na to, že element dreva, je spojený s kyslou chuťou, je odporúčané pridať do jedálničku fermentované potraviny ako nakladaná zelenina, či kyslá kapusta. Výborné sú aj obilniny – bulgur, kuskus, ryža, či špalda. Medzi ďalšie potraviny, ktoré môžu podporiť funkciu žlčníka patria aj zemiaky, citróny, sójové bôby, ale aj bylinky ako kurkuma, či čakanka. Nezabúdajme ani na čajové zmesi a rôzne tinktúry, ktoré môžu pozitívne ovplyvniť naše trávenie a podporiť tvorbu žlče.

Ako vidíte, pohľad tradičnej čínskej medicíny na telo a jeho stav je veľmi zaujímavý a komplexný. TCM je nám srdcu blízka a veríme, že sa aj prostredníctvom týchto článkov odhodláte vyskúšať možno niečo nové.

 

Zdroje

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8000828/

https://en.wikipedia.org/wiki/Traditional_Chinese_medicine

https://www.webmd.com/balance/what-is-traditional-chinese-medicine

https://www.nirvananaturopathics.com/blog/traditional-chinese-organ-body-clock

https://www.eastnd.ca/blog/chinese-organ-clock-why-timing-matters