Trávenie a imunita - 1. časť

Ako hovorí známy gastroenterológ Dr. Michael Camilleri: ,, Zdravý tráviaci systém je základom  celkového zdravia človeka.  Je to miesto, kde sa spracováva a absorbuje veľa dôležitých živín, ktoré telo potrebuje pre správne fungovanie.“

Je množstvo zdravotníckych štúdií, ktoré sa s týmto názorom stotožňujú.

Tak ako to s tým trávením vlastne je? Naozaj trávenie a imunita spolu súvisí? Ovplyvňujú stresové faktory imunitu človeka? Aj na tieto otázky nájdete odpovede v tomto článku.


Trávenie a imunitný systém

Trávenie a imunitný systém sú úzko prepojené, a ich vzájomný vzťah hrá kľúčovú úlohu v udržiavaní celkového zdravia organizmu. Starostlivosť o tráviaci systém, správne stravovacie návyky a udržiavanie rovnováhy v mikrobióme, môžu výrazne prispieť k celkovému zdraviu a odolnosti organizmu voči chorobám.

1. Význam trávenia pre imunitu

Pre niekoho bude možno prekvapením, že práve trávenie hrá v posilňovaní imunity, veľmi dôležitú úlohu.

* prísun živín: Správne trávenie je nevyhnutné na spracovanie potravy a zabezpečenie dostatočného prísunu živín. Vitamíny, minerály, bielkoviny a ďalšie živiny z potravy, sú totiž nevyhnutné pre optimálne fungovanie imunitného systému.

* podpora zdravého mikrobiómu: Mikrobióm predstavuje komplexný ekosystém mikroorganizmov, ktorý obýva tráviaci trakt. Tieto mikroorganizmy zohrávajú kľúčovú úlohu v regulácii imunitnej odpovede a v ochrane pred patogénmi.

* bariéra proti patogénom: Sliznica tráviaceho systému slúži ako bariéra, ktorá bráni vstupu škodlivých mikroorganizmov a toxínov do tela. V prípade narušenia tejto bariéry, môžu mikrobiómové komunity rýchlo reagovať a chrániť organizmus pred infekciami.

* prísun energie: Prísun energie z potravy, pomáha udržiavať optimálnu činnosť imunitného systému. Nedostatok živín alebo energetický deficit môžu oslabiť obranný systém tela.

* toxíny a odpadové látky: Správne fungovanie tráviaceho systému, zahŕňa efektívne odstraňovanie odpadových látok a toxínov z tela. Tým sa minimalizuje záťaž na imunitný systém a zabraňuje sa potenciálnym zdravotným problémom.

* imunitná odpoveď na potravu: Imunitný systém môže reagovať na látky obsiahnuté v potrave, čím prispieva k celkovej obrane organizmu. Niektoré potraviny môžu obsahovať látky s protizápalovými alebo imuno-modulačnými vlastnosťami.


2. Probiotiká a ich úloha

Pre zdravé trávenie a podporu imunity sú veľmi dôležité aj probiotiká. Keď sa totiž probiotiká konzumujú v dostatočnom množstve, môžu poskytovať množstvo zdravotných výhod. Tieto prospešné mikroorganizmy, najčastejšie baktérie, sú bežne známe ako "priateľské" baktérie a sú často používané na podporu zdravého mikrobiómu v tráviacom systéme.

Okrem podpory zdravého mikrobiómu, dokážu zapracovať aj na podpore a posilnení imunitného systému. Práve probiotiká totiž stimulujú imunitný systém a zlepšujú jeho schopnosť reagovať na infekcie a choroby.
Zároveň podporujú tvorbu protilátok, ako sú imunoglobulíny, ktoré môžu neutralizovať a odstraňovať škodlivé mikroorganizmy.

Nie vždy však dokážeme dostatočné množstvo a druhy probiotických kmeňov prijať v potrave. Preto tu máme náš obľúbený doplnok výživy MICROBIOME THERAPY od Organic Oasis Lab. Pri výrobe, sme kládli dôraz a na to, aby tento doplnok výživy obsahoval len tie najúčinnejšie probiotické kmene, ktoré podporia trávenie a imunitu zároveň.
MICROBIOME THERAPY obsahuje až 14 cielených živých probiotických kmeňov, vrátane prebiotík a fermentovaného prášku FIBRIOTICS™  z 36 druhov ovocia a zeleniny na podporu trávenia, imunity a proti alergiám.
Je ideálnym pomocníkom, ktorý napráva črevnú mikroflóru po antibiotikách, alebo iných liekoch, ktoré zaťažujú trávenie.

Ak chcete podporiť trávenie a imunitu svojich detí, Organic Oasis Lab myslel aj na ne. PROBIO KIDS THERAPY je jemný prášok s jahodovou príchuťou, ktorý obsahuje 8 cielených živých probiotických kmeňov pre deti, vrátane prebiotík a patentovanej vlákniny Lynside® s obsahom betaglukánu na podporu imunity, rastu, dobrého trávenia a prevencie zubného kazu.

Blog_Organic_Oasis_Travenie_A_Imunita_1cast_4

3. Vplyv stresu na imunitu a trávenie

Imunitný a tráviaci systém sú vzájomne prepojené, preto akýkoľvek vplyv na jeden systém môže ovplyvniť aj druhý. Osoba so stresom môže mať náchylnosť na tráviace problémy, ktoré sú spojené so zhoršenou imunitou a naopak.
Stresom sa zvyšuje produkcia kortizolu, ktorý dokáže potláčať imunitný systém a znižovať jeho schopnosť efektívne reagovať na infekcie. S oslabeným imunitným systémom, môže telo ľahšie podľahnúť zápalovým ochoreniam, ktoré spúšťa chronický stres.
Ďalej stres môže ovplyvniť schopnosť tela absorbovať živiny z potravy, čo môže viesť k nedostatku živín. Cítime sa unavení a bez energie.

Riešením môže byť minimalizovať, alebo ešte lepšie odstrániť všetky stresové faktory. V praxi ale vieme, že občas je to takmer nemožné. Môžeme si ale dopomôcť cvičením, správnym stravovaním, dychovými cvičeniami, alebo aj doplnkami výživy.

Jedným z nich je aj ANTI STRESS THERAPY od Organic Oasis Lab, ktorý obsahuje jedinečnú prírodnú zmes 7 aktívnych zložiek, vrátane  2 patentovaných látok pre podporu psychiky, zníženie únavy, vyčerpania, stabilizovania hormonálnej rovnováhy a dobrý spánok. Kľúčovými zložkami produktu sú 2 patentované látky SERENZO™a  Ashwagandha KSM-66®, ďalej vitamíny skupiny B spolu s prírodným horčíkom.

V stresovom období, odporúčame práve kombináciu MICROBIOME THERAPY a ANTI STRESS THERAPY.

Blog_Organic_Oasis_Travenie_A_Imunita_1cast_2


4. Hydratácia a jej vplyv

Priamy vplyv na správne trávenie, odbúravanie toxínov a samozrejme aj na imunitu, má pitný režim.

Dookola omieľaná, ale ozaj veľmi dôležitá téma. 
Okrem vyššie spomenutého, je dostatočný pitný režim dôležitý pre hydratáciu buniek, transport živín, na reguláciu telesnej teploty, na zlepšovanie kognitívnych funkcií a mnoho iného.

Práve nedostatočná hydratácia buniek, sa často prejavuje aj na kvalite našej pokožky. Dehydrovaná pokožka je mdlá, suchá, často má sivastý tón a je citlivejšia na vonkajšie vplyvy. Okrem naozaj poctivého pitného režimu, odporúčame zaradiť aj naše HAPPY SKIN THERAPY od Organic Oasis Lab.
Práve HAPPY SKIN obsahuje zmes 16 aktívnych zložiek a  3 patentovaných látok pre zdravú a krásnu pleť. Kľúčovými zložkami produktu sú 3 patentované látky, ktorých účinok bol dokázaný vedeckými štúdiami. Prvou sú ceramidy CERAMOSIDES™, druhou koncentrovaná zmes polyfenolov Oxxynea®  a treťou patentovaná kyselina hyalurónová HAPLEX®. Výsledkom pravidelného užívania je pružná, hydratovaná pokožka, upokojenie ekzémov, minimalizovanie pórov, či viditeľne omladenejšia pokožka.

Blog_Organic_Oasis_Travenie_A_Imunita_1cast_3


5. Opatrenia na podporu zdravého trávenia a imunity

Ak Vás aj trápi oslabená imunita, či zhoršené trávenie, je mnoho spôsobov ako si pomôcť prakticky okamžite.

* úprava stravy: Keďže nám pomaly, ale isto začína jar, prístup k čerstvým potravinám bude opäť o trochu jednoduchší. Dôležité je vyberať potraviny, ktoré sú zdrojom vitamínov a minerálov. Dôležité je ovocie, zelenina, ako aj potraviny bohaté na vlákninu (vločky, orechy), fermentované potraviny, potraviny bohaté na železo (hovädzie mäso, hydina, ryby)...

* pravidelný spánok: Kvalitný a pravidelný spánok je nemenej dôležitý, ako zdravá strava. Práve počas neho, prebieha v tele mnoho procesov, ktoré pozitívne vplývajú na naše celkové zdravie.

* kvalitné doplnky výživy: Práve v tomto jarnom období, plnom chrípok a jarných alergií, dostáva naša imunita zabrať. V našej ponuke výživových doplnkov od Organic Oasis Lab si určite nájdete to pravé pre seba.

* cvičenie a dýchacie techniky: Práve dýchacie techniky, dokážu trávenie ovplyvniť viac, ako si dokážeme predstaviť. Odporúčame preto dychové cvičenia zaradiť do svojho života. Skvelá je aj kniha od Jamesa Nestora s názvom DYCH. Prináša mnoho nových informácií a niekoľko aha momentov. Rovnako pozitívne dokáže trávenie ovplyvniť napríklad aj cvičenie yogy a mnoho iného.

Samozrejme máme v súčasnosti k dispozícii aj mnoho alternatívnych možností, ako možno trávenie a imunitu posilňovať. Jednou z nich, je aj pohľad tradičnej čínskej medicíny, o ktorej si viac povieme v 2. časti tohto článku. 

Zdroje

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-brain-gut-connection

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/your-digestive-system-5-ways-to-support-gut-health

https://www.kaizengastrocare.com/the-role-of-a-gastroenterologist-in-maintaining-your-gut-health/

https://www.medicoverhospitals.in/articles/gut-health-and-beyond-the-role-of-gastroenterology-in-overall-well-being

https://www.uclahealth.org/news/want-to-boost-immunity-look-to-the-gut