Čo je to „wellbeing“ a prečo by vás to malo zaujímať?

S pojmom „wellbeing“ sa stretávame čoraz častejšie, no väčšina z nás možno ani presne nevie, čo tento pojem znamená. „Wellbeing“ by sme mohli chápať ako stav duševnej pohody. Ako však tento stav dosiahnuť.

 

Čo je to „wellbeing“?

Už Aristoteles uvádzal ako jednu z nevyhnutných podmienok pre zdravie človeka myšlienku eudaimonie – teda stavu, v ktorom ľudia prosperujú, žijú v šťastí a pohode. Súčasnú definíciu pojmu „wellbeing“ nájdeme aj v Oxfordskom slovníku, ktorý tento pojem definuje ako stav pohody, zdravia a šťastia. 

„Wellbeing“ chápeme ako pojem, ktorý popisuje, ako sme so sebou spokojní a ako dobre sa cítime vo svojom živote. Nie je to len pocit alebo emócia – ide o kombináciu všetkých našich pocitov a nášho fyzického, mentálneho a emocionálneho zdravia. Stav nášho duševného zdravia je spojený s celkovým zdravím nášho tela, šťastím a spokojnosťou v živote.

 zena-v-yoge-pozicii

Foto autor: ArtPhoto_studio

 

Prečo je „wellbeing“ dôležitý 

„Wellbeing“ je dôležitý, pretože súvisí s našou životnou spokojnosťou. Čím spokojnejší budeme so svojím životom, tým viac si dokážeme užívať každý jeden deň. Navyše, ľudia, ktorí sú v živote spokojní, dokážu pozitívne ovplyvňovaťaj ostatných ľudí naokolo.  

Šťastie je jedným z dôležitých aspektov spokojnosti. Samozrejme ale platí, že sa nemôžeme cítiť šťastní po celý čas. Keď sa však staráme o svoju duševnú pohodu, je možné, že časom budeme so svojim životom podstatne spokojnejší. Okrem toho nám to pomáha prekonávať stres a životné výzvy a ľahšie sa posúvať ďalej po negatívnej skúsenosti.

 

Ako podporiť svoj „wellbeing“? 

„Wellbeing“ je subjektívny – u každého z nás vyvoláva pocit šťastia, spokojnosti a duševnej pohody niečo iné. Zlepšiť našu duševnú pohodu preto nemusí byť vždy také jednoduché. Zapracovať na tom ale určite stojí za to.  

Konzumácia zdravej vyváženej stravy, dostatok spánku a aktívneho pohybu, ale aj vytváranie zdravých návykov v starostlivosti o svoje fyzické a mentálne zdravie – toto sú jednoduché kroky, ktorými dokážeme podporiť náš pocit duševnej pohody, teda náš „wellbeing“.

beauty-spa

Foto autor: Racool_studio

 

Spánok lieči 

Naše telo potrebuje dostatok kvalitného spánku, aby sa uzdravilo a obnovilo energiu, aby správne fungovalo. Spánok takto lieči naše telo, čo je nevyhnutné pre fyzickú a duševnú aktivitu počas dňa.

Dostatok spánku reguluje hormóny, ktoré priamo súvisia s našou náladou a emóciami. Najčastejšie, keď pociťujeme podráždenosť alebo emocionálnu nerovnováhu, je vysoko pravdepodobné, že nášmu telu chýba dostatok spánku.

 

Zdravá strava a aktívny pohyb

Samotný kvalitný spánok ale nestačí – dbajte aj na zdravú a vyváženú stravu, ktorá vášmu telu zabezpečí dostatočné množstvo výživy. Jedlo, ktoré konzumujeme, pomáha pri určovaní nášho emocionálneho zdravia a duševných chorôb, ako je depresia.

Popri zdravej strave zostanete fyzicky aktívni a denne cvičte. Zlepší sa vám prietok krvi v celom tele, čím sa zvýši množstvo kyslíka a vy sa tak budete cítiť svieži a plní energie. Pravidelný aktívny pohyb okrem toho vyplaví do vášho tela endorfíny – hormóny šťastia. Skúste vďaka pohybu zrelaxovať telo i myseľ – pomôže vám v tom yin joga.

 

A čo ďalej? 

  • Myslite pozitívne - byť optimista, to nie je len o tom, že sa budeme počas dňa usmievať. Pozitívne mysliaci človek má kladný pohľad na život, ktorý mu pomáha vyrovnať sa s akýmikoľvek ťažkosťami, ktoré sa v živote vyskytnú. Skúste sa na konci dňa zamyslieť nad tým, čo dobré alebo pekné ste dnes zažili. Spýtajte sa sami seba, prečo sa tešíte na ďalší deň. Choďte spať s pozitívnou myšlienkou a ráno sa zobudíte dobre naladení.
  • Buďte angažovaní – plne sa sústreďte na aktivitu, ktorú práve vykonávate. Najmä, ak ide o niečo, čo vás zaujíma a napĺňa šťastím. Takéto typy aktivít zaplavujú náš mozog hormónmi šťastia a pomáhajú zvyšovať našu inteligenciu, zručnosti a emocionálne schopnosti. Na konci dňa si spomeňte na aktivitu, ktorá dnes skutočne pohltila vašu pozornosť a dala vám pocit skutočnej radosti. Predstavte si zajtrajší deň a myslite na niečo, čo vás čaká, a na čo sa už veľmi tešíte.
  • Budujte vzťahy – my, ľudia, sme sociálne tvory a pre naše mentálne zdravie je kontakt s ostatnými nevyhnutný. Izolácia môže byť pre nás fyzicky aj emocionálne škodlivá. Aj keď si to niekedy neuvedomujeme, pozitívne vzťahy s inými ľuďmi nám prinášajú veľkú radosť a pocit bezpečia, dávajú nám pocit vlastnej hodnoty a môžu poskytnúť dôležitú podporu v ťažkých časoch. Večer pred spaním sa zamyslite nad tým, s kým ste sa dnes príjemne pozhovárali alebo popremýšľajte o tom, ktorému priateľovi by ste zajtra zavolali.
  • Dajte vášmu životu zmysel - mať zmysel a účel života je kľúčom k tomu, aby sme sa cítili naplnení. Nezáleží na tom, aký cieľ si stanovíme – dôležité je pochopiť to, čo robíme a chápať, ako to ovplyvňuje nás a naše okolie. Spýtajte sa sami seba, či ste dnes urobili niečo, čo vám dalo pocit naplnenia a naplánujte si niečo, čo spravíte zajtra. Niečo, vďaka čomu zmysluplným spôsobom prispejete k pohode vo vašej rodine, práci či komunite priateľov.
  • Úspechy – stanovujte si realistické ciele, ktoré je možné dosiahnuť. Dá Vám to nielen pocit úspechu, hrdosti a naplnenia, ale aj šťastia. Spomeňte si na svoje dlhodobé ciele a myslite na to, akými malými krokmi ste sa k nim dnes priblížili. A čo je ich dosiahnutie môžete spraviť zajtra.