Ashwagandha zázračný ker, ktorý vám pomôže so stresom, ale aj chudnutím.

Ashwagandha nie je bylinka, ktorá sa bežne používa v kuchyni, preto je možné, že ju ešte nepoznáte. Využíva sa však ako bylinný doplnok stravy a vďaka jej zdravotným prínosom si získava čoraz väčšiu pozornosť.

 

Ashwagandha – čo to vlastne je?

Rastlina Ashwagandha je malý vždyzelený ker, ktorého koreň sa používa v ajurvédskej medicíne už najmenej 1500 rokov. Slovo „ashwa“ znamená „kôň“, zatiaľ čo „gandha“ znamená „vôňa“. Ashwagandha sa preto prekladá ako „vôňa a sila koňa“, čím sa odkazuje na jej tradičné využitie na podporu vitality a zdravého libida.

Jej druhové meno (z latinčiny Withania somnifera) „somnifera“ znamená v latinčine „uspávanie“ a naznačuje tak jej ajurvédske použitie na podporu zdravého spánku.

 

Ashwagandha ako prírodný adaptogén

Ashwagandha sa považuje za veľmi silný prírodný adaptogén, čo znamená, že podporuje rovnováhu v mnohých systémoch tela.

Adaptogény sú byliny, ktoré spĺňajú tri špecifické kritériá: nie sú toxické, znižujú a regulujú stres tým, že pomáhajú telu prispôsobiť sa, a prospievajú celkovej pohode človeka. Ashwagandha spĺňa všetky tieto kritériá.

 

Ashwagandha v ajurvéde

V ajurvéde – tradičnej indickej medicíne, je Ashwagandha považovaná za jednu z najsilnejších bylín na podporu imunitného systému - „rasayana“, teda rastlinu, ktorá podporuje dlhovekosť, vitalitu a šťastie.

Rasayanas sa tradične podáva malým deťom a starším ľuďom ako tonikum na podporu celkovej pohody. Koreň sa často suší a melie, potom sa podáva ako prášok zmiešaný s ghee maslom, medom a mliekom, pretože čistá Ashwagandha môže mať horkú chuť. Tento teplý nápoj sa často konzumuje pred spaním.

 

Aké sú jej zdravotné benefity?

Ashwagandha bola počas tisícročí používania intenzívne študovaná. Jej účinky pre podporu zdravej stresovej reakcie sú veľmi podobné adaptogénu s názvom Ginseng, teda ženšen (Panax ginseng a Panax quinquefolius), preto sa niekedy označuje aj ako „indický ženšen“, hoci nejde o druh ženšenu.

Táto adaptogénna bylina môže telu pomôcť mnohými spôsobmi, vrátane:

  • prispôsobenia sa stresovým podmienkam,
  • podpory nervového systému a endokrinného systému,
  • podpory kardiovaskulárneho a imunitného zdravia.

 

Stres a úzkosť

Stresový hormón kortizol uvoľňovaný z nadobličiek evolučne pomáha telu „popasovať sa“ so stresovým podnetom. Jeho hladina sa prirodzene riadi denným rytmom - ráno stúpa a večer sa znižuje, vďaka čomu môže naše telo regenerovať a spať.

Moderná doba plná stresu však pravidelne aktivuje stresovú reakciu kortizolu, ktorá môže negatívne ovplyvniť funkciu nervového systému. Ukázalo sa, že Ashwagandha podporuje zdravé hladiny kortizolu a zlepšuje reakciu tela na stres.

Ashwagandha pomáha telu vyrovnať sa so stresom zdravým spôsobom, a vďaka tomu chráni aj srdce.

 young-man-suffering-from-noise-officezdroj: freepik.com

Nervový systém

Fungujúci nervový systém je životne dôležitý pre celkové zdravie a pohodu. Ashwagandha podporuje zdravú funkciu nervového systému tým, že telu poskytuje antioxidanty a v mozgu prirodzene podporuje kyselinu gama-aminomaslovú (GABA), neurotransmiter, ktorý je zodpovedný za udržanie pokoja a udržiavanie svalového tonusu.

Ashwagandha tiež podporuje pokojnú a stabilnú náladu, pretože pomáha regulovať prirodzený rytmus kortizolu, preto sa tradične používa ako doplnok pre ľudí, ktorí majú poškodené nadobličky.

 

Reprodukčné zdravie

V endokrinnom systéme zohrávajú nadobličky "hlavnú" úlohu - ich funkcie sú pre naše prežitie nevyhnutné. Ak je telo v dlhodobom strese, nadobličky prednostne produkujú kortizol namiesto testosterónu, estrogénu a progesterónu, teda pohlavných hormónov. Množstvo stresu tak ovplyvňuje produkciu spermií a plodnosť u mužov, ale i hormonálnu rovnováhu a plodnosť u žien.

Tým, že Ashwagandha pomáha udržiavať zdravé hladiny kortizolu, telo má priestor na produkciu reprodukčných hormónov.

 

Sila a zdravie mužov

Štúdia z roku 2015 zistila, že u netrénovaných zdravých mužov, ktorí cvičili silový tréning počas ôsmich týždňov a zároveň konzumovali koreň Ashwagandhy, sa výrazne zvýšila ich svalová sila a zlepšila sa regenerácia ich tela.

Ashwagandha totiž podporuje zdravé hladiny kreatinínkinázy, ktorá znižuje prirodzené poškodenie svalov, ku ktorému dochádza pri cvičení, a zároveň podporuje regeneráciu svalov.

Okrem toho, Ashwagandha podporuje zdravé hladiny spermií a normálnu hladinu testosterónu.

Viacero štúdií tiež preukázalo, že Ashwagandha pomáha pri občasných bolestiach kĺbov, stuhnutosti, opuchoch a nepohodlí v dôsledku bežného opotrebovania, a to nielen u zdravých mužov, ale aj žien.

 

Regulácia hmotnosti

Ashwagandha je nielen adaptogén, ale aj prírodný antioxidant, ktorý pomáha zlepšiť celkové zdravie organizmu.

Antioxidanty prirodzene urýchľujú metabolizmus a znižujú zápal, čoho následkom je zníženie telesného tuku. Pomáhajú tiež posilniť imunitný systém, vďaka čomu sa energia vracia späť do procesu chudnutia.

Vďaka schopnosti znižovať stresové hormóny v tele Ashwagandha tiež pomáha pri chudnutí u ľudí, ktorí trpia duševnými poruchami.

Štúdia analyzujúca riadenie telesnej hmotnosti u dospelých v chronickom strese prostredníctvom užívania Ashwagandhy preukázala zaujímavé zistenia - naznačila významné zníženie telesnej hmotnosti aj indexu telesnej hmotnosti u pacientov, ktorí užívali extrakt z Ashwagandhy v porovnaní so skupinou s placebom. Výsledkom je predpoklad, že Ashwagandha je užitočná na riadenie telesnej hmotnosti u pacientov trpiacich chronickým stresom.

 beautiful-sporty-woman-kitchen-with-vegetableszdroj: freepik.com

Najkvalitnejšia KSM-66 Ashwagandha

Produkty Organic Oasis v sebe kombinujú iba tie najkvalitnejšie suroviny, preto sme pri výbere ingrediencií pre náš Anti–Stress Therapy rozhodli pre KSM-66 Ashwagandhu, za ktorou je viac ako 14 rokov výskumu a vývoja.

Klinickým výskumom bolo preukázané, že KSM-66 Ashwagandha pomáha:

  • znižovať stres, úzkosť, hladiny kortizolu a túžbu po jedle súvisiacu so stresom,
  • zlepšovať pamäť,
  • zvyšovať vytrvalosť, silu, veľkosť svalov a rýchlosť svalovej regenerácie,
  • zlepšiť zdravie sexuálnej funkcie u mužov aj žien a zvýšiť hladinu testosterónu u mužov.

KSM-66 Ashwagandha je rastlina s najvyšším počtom certifikácií – jej výroba prechádza najrozsiahlejšími inšpekciami a hodnoteniami bezpečnosti v danom odvetví, akými sú napríklad Non-GMO, Gluten Free, BSCG-drog free, Kosher, Halal, HACCP, Friend of the Earth a niekoľko ďalších. KSM-66 Ashwagandha má za sebou rozsiahly súbor výskumných štúdií a klinických skúšok.

Ashwagandha KSM-66 je koreňový extrakt s najvyššou koncentráciou kompletného spektra účinných látok na trhu, pričom zachováva všetky prírodné zložky byliny v pôvodnej rovnováhe. Jej pestovanie, výroba a distribúcia si zachováva veľmi vysokú kvalitu.

Navyše, na rozdiel od iných extraktov, ktoré sú skôr horké, má KSM-66 Ashwagandha má neutrálnu chuť.