Podporte svoj črevný mikrobióm a zlepšite si náladu aj imunitu

Črevný mikrobióm každého človeka je jedinečný, komplexný a dynamický ekosystém, ktorý významne ovplyvňuje jeho fungovanie, zdravie i choroby. Každý z nás ho má iný, podľa odborníkov nás definuje podobne ako odtlačok prsta.

V črevnom systéme človeka sa nachádza odhadom 70 až 80 percent jeho celkového imunitného systému. Črevá, ktoré by po rozložení zabrali asi päť futbalových ihrísk, sú osídlené niekoľkými desiatkami triliónov mikroorganizmov vážiacich zhruba 2 kilogramy. Len štyridsať druhov je však dominantných a dôležitých pre ľudský život.

 

Vedeli ste, že črevu sa hovorí aj „druhý mozog“?

Prepojenie medzi črevnými baktériami a mozgom vedci skúmajú viac ako dve desaťročia. V rámci svojich pozorovaní a experimentov zistili, že v tráviacom trakte sa nachádza rovnaký počet nervových buniek ako v mozgu. A čo je ešte zaujímavejšie, tieto bunky medzi sebou komunikujú pomocou molekúl podobných práve neurónom v mozgu. Črevo síce nemyslí ako mozog, ale riadi trávenie a procesy vstrebávania živín, pričom s naším mozgom dôsledne komunikuje a neustále ho ovplyvňuje.

Mikroorganizmy v črevách zároveň uvoľňujú látky, ktoré sa takisto rôznymi chodníčkami (či už prostredníctvom krvi alebo nervu zvaného nervus vagus, známeho aj ako blúdivý alebo desiaty hlavový nerv) dostávajú do mozgu. Môžete si to predstaviť ako akúsi diaľnicu smerujúcu z čriev do mozgu a naopak.

Podľa štúdie z roku 2018, publikovanej vo Frontiers in Neuroscience, vplýva nervus vagus veľmi výrazne na to, ako rýchlo pracuje naše črevo. Ak fičí na plné obrátky, mikroorganizmy sa v našom tele príliš dlho nezohrejú a putujú z neho rýchlo von. A v neposlednom rade má blúdivý nerv priamy dosah aj na prekrvenie hrubého čreva. Dôkladnejšie prekrvenie potom znamená lepší prísun živín, čo napokon vyhovuje aj prospešným mikroorganizmom osídľujúcim náš tráviaci trakt.

 

YXzSDgg6TmdxhyTNTJjJkc-Getty Images

Zdroj: Getty Images

Mikrobióm a naša nálada

Verte alebo nie, zdravie mikroorganizmov v našich črevách hrá kľúčovú úlohu nielen v tom, ako sa cítite po fyzickej stránke, ale aj v tom, ako vám je z hľadiska vašich emócií. Mikroorganizmy v našich črevách totiž produkujú neurotransmitery, ktoré majú priamy vplyv na procesy ako pamäť, učenie, pozornosť či emocionálna regulácia. Zamyslite sa nad tým, čo sa stalo, ak ste sa niekedy po zjedení väčšieho množstva rýchleho občerstvenia pokúsili sústrediť na náročnejší projekt v škole či práci...

Vedci dosiaľ celkom neprebádali mechanizmy, ktoré stoja za mnohokrát overenou skutočnosťou, že zdravé črevo pozitívne ovplyvňuje našu psychickú dispozíciu na rôzne úkony i náladu. Poruchy ako syndróm dráždivého čreva (IBS), Crohnova choroba či ulcerózna kolitída však bývajú podľa doterajších pozorovaní až príliš často spojené s príznakmi depresie a úzkosti.

Vedecky dokázané je aj to, že asi 90 percent serotonínu, teda hormónu šťastia, v tele sa vytvára práve v črevách, a nie v mozgu. Podľa štúdie publikovanej v roku 2019 v odbornom časopise Brain Research črevné baktérie produkujú aj dopamín, norepinefrín a kyselinu gama-aminomaslovú. Všetky tieto zlúčeniny sú kľúčovými hráčmi pri spúšťaní intenzívnych pocitov šťastia, a, naopak, aj úzkosti.


portrait-beautiful-hispanic-young-woman-pajamas-feeling-unwell-with-pms-while-sitting-bed_662251-2430-freepik

Zdroj: freepik.com

Zdravý mikrobióm podrží vašu imunitu

Ak by vám to nestačilo, pozitívnym ovplyvňovaním mikrobiómu dokážete podporiť a udržať si aj dobrú imunitu. Prospešné črevné mikroorganizmy sú totiž schopné prikázať imunitným bunkám, aby začali produkovať silné antivírusové proteíny, vďaka ktorým sa v konečnom dôsledku vyhnete vírusovým či bakteriálnym infekciám.

A to nie je všetko – mikrobiota ovplyvňuje bunky imunitného systému aj priamo. Vďaka jej pôsobeniu na imunitné bunky totiž vznikajú takzvané cytokíny (signálne molekuly zapojené do medzibunkovej komunikácie) a endokrinné bunky tráviaceho systému, ktoré sa zasa starajú o vznik hormónov, intenzívne sa podieľajúcich na našej imunite.

 

Stačia jednoduché zmeny jedálnička a životného štýlu

Zlepšiť stav čriev a spolu s ním aj svoje fyzické a duševné zdravie a neposlednom rade znížiť mieru stresu, ktorý denne zažívame, môžeme podľa odborníkov celkom jednoduchými, ale dlhodobými zmenami v stravovaní a činnostiach, ktorým denne venujeme svoj čas.

Obmedzte ťažké jedlá, alkohol, rafinovaný cukor ale i umelé sladidlá. Viacero vedeckých štúdií potvrdilo súvis medzi črevnou dysbiózou a stravou bohatou na jednoduché cukry a tuky.

Doplňte do vášho jedálnička fermentované potraviny bohaté na probiotiká: kefír, acidofilné mlieko, kyslú kapustu, kimchi, miso, natto (japonskú špecialitu z fermentovaných sójových bôbov), kvasené uhorky, tempeh, jablčný ocot či nápoje z kombuchy a tibi kryštálov.

Pomôžu aj najnovšie cielené probiotiká od Organic Oasis. Podporiť zdravie vašich čriev môžete aj s MICROBIOME THERAPY od Organic Oasis. Jedna dávka probiotík v sebe zahŕňa až 14 probiotických kmeňov a 40 miliárd KTJ (kolónií tvoriacich jednotky), ktoré poslúžia na podporu imunity a trávenia. Pomôžu ľuďom trpiacim sennou nádchou, astmou či alergickou dermatitídou i tým, ktorí sú alebo boli infikovaní baktériou Helicobacter pylori a zlepšia črevnú mikroflóru oslabenú antibiotikami. Probiotiká MICROBIOME THERAPY sú navyše vyrobené patentovanou technológiou VPRO, ktorá ich chráni pred vonkajšími vplyvmi a je tak zárukou, že sa dostanú do čriev v neporušenej forme.

Nevyhnutná je aj pravidelná psychohygiena, dostatok pohybu a kvalitný spánok. Strava a výživové doplnky rozhodne nie sú jedinými faktormi, ktoré priaznivo vplývajú na zdravie vašich čriev. Vyhraďte si čas aj na pravidelné cvičenie a primerane dlho spite. WHO rovnako ako centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb po celom svete odporúčajú dospelým vo veku od 18 do 65 rokov minimálne 30 minút miernej fyzickej aktivity päť dní v týždni alebo 20 minút fyzickej aktivity vyššej intenzity tri dni v týždni. Dospelý človek by mal zároveň podľa National Sleep Foundation spať aspoň sedem až deväť hodín denne. Nájdite si čas aj na meditáciu, vyberte sa na prechádzku do lesa a cvičte vašu všímavosť. To všetko vám pomôže udržať váš mikrobióm v prosperujúcom stave a vy sa budete cítiť o nepoznanie lepšie.

 cabbage-kimchi-tomatoes-marinated-sauerkraut-sour-glass-jars-rustic-kitchen-table_2829-18677-freepik

Zdroj: freepik.com

 

Zdroje:

Klucho, J.: Črevná mikroflóra a jej vplyv na imunitný systém človeka

https://www.everydayhealth.com/emotional-health/can-a-healthier-gut-boost-your-mood/

https://atlasbiomed.com/blog/the-microbiota-immune-axis/

https://vedanadosah.cvtisr.sk/zdravie/farmacia/psychobiom-crevne-bakterie-ktore-mozu-ovplyvnovat-nase-spravanie/

https://vedanadosah.cvtisr.sk/zdravie/medicina/ako-spolu-komunikuju-mozog-a-traviaci-system/

https://www.symptomedica.com/mikrobiom-creva/najjednoduchsie-posilnenie-imunity-je-podporou-crevnej-mikroflory/

Usmernenia EÚ o fyzickej aktivite. Odporúčané politické opatrenia na podporu fyzickej aktivity posilňujúcej zdravie. (2008)