Benefity probiotík, ktoré ocení každá žena

Každá z vás sa s nimi už v živote určite stretla. Probiotiká si však mylne spájame len s benefitmi v rámci nášho trávenia. Áno, probiotiká pomáhajú s nadúvaním, zmierňujú bolesť brucha, zápchu i hnačku. V skutočnosti však existuje omnoho viac výhod ich pravidelného užívania, ktoré by mala zvážiť každá žena.

Trpíte kožnými problémami ako akné, ekzém či psoriáza?

Trápi vás celiakia alebo syndróm deravého čreva?

Znepríjemňujú vám život kvasinkové alebo iné vaginálne infekcie vrátane infekcií močových ciest?

Všímate si časté zmeny nálad? Trpíte úzkosťami alebo vám život ničí depresia?

Pociťujete nedostatok energie?

Bývate často choré a slabé a dlho sa zotavujete aj z malého prechladnutia?

To všetko možno považovať za príznaky, že vaše črevá nie sú v dobrej kondícii.

 

Naše celkové zdravie odzrkadľuje stav nášho čreva

Nie nadarmo sa hovorí, že naše celkové zdravie odzrkadľuje do veľkej miery práve stav nášho čreva. Tráviaci trakt osídľujú milióny živých organizmov a záleží len na nás, aby sme sa postarali o to, že v ňom získajú prevahu tie „dobré“.

Zabezpečiť to pritom môžete celkom efektívne. Dbajte na zdravú životosprávu, dostatok spánku a pohybu a upravte svoj jedálniček. Experti na výživu odporúčajú pravidelne jesť jogurty so živými kultúrami, kefíry, kyslú kapustu a ďalšie fermentované potraviny.

Prinavrátiť silu vašim črevám môžu aj nápoje z kombuchy či tibi kryštálov a vhodne zvolené výživové doplnky.

 

Podporte ženu v sebe

Vedeli ste, že približne 50 až 60 percent žien zažije počas svojho života aspoň jednu infekciu močových ciest? Jeden zo zásadných moderných výskumov ukázal, že ženy majú vo vaginálnom a močovom mikrobióme prirodzene menej baktérií Lactobacillus

Zdravý vaginálny mikrobióm hrá významnú rolu aj v prípade, že sa snažíte otehotnieť. Má totiž preukázateľný vplyv nahladinu estrogénu, čo významne vplýva i na vašu plodnosť a pravidelnú menštruáciu.

V tehotenstve vám zasa funkčný mikrobióm zaistí dobrú imunitu, vďaka čomu môžete bezpečne donosiť vaše dieťatko.

A iste ste už počuli aj o tom, že prvé mikrobiómy, s ktorými bude vaše dieťa počas svojho života konfrontované a ktoré si so sebou ponesie do života, pochádzajú práve z vašich pôrodných ciest. Udržiavať vaginálny mikrobióm v perfektnom stave by preto mala byť pre každú (aj potenciálnu) matku jedna z najdôležitejších výziev.

 

Je vám zle z pohľadu na vašu pleť?

Mastná tvár plná pórov a hnisavých vyrážok – to je nočná mora hádam každej ženy. Podľa aktuálnych štúdií až 54 percent ľudí trpiacich akné má črevnú dysbiózu. Probiotiká vám pomôžu znížiť zápal v tele a obnoviť rovnováhu a priepustnosť čriev, čím sa zakrátko viditeľne zlepší aj stav vašej pokožky. 

V jednej z dostupných štúdií trvajúcej 12 týždňov účastníčky zmiernili užívaním probiotického doplnku mieru svojho akné až o 32 percent.

A probiotiká overene pomáhajú nielen v prípade akné, ale aj ďalších kožných chorôb. Ich užívaním môžete liečiť aj ekzémy, psoriázu, ružovku, lupienku a ďalšie neželané kožné prejavy.

closeup-young-woman-with-towel-head

Zdroj: freepik.com

Dobré trávenie ide aj ruka v ruke s chudnutím 

To je ďalší benefit, nad ktorým by sa mala zamyslieť každá žena lamentujúca každé ráno pri pohľade na váhu. Ženy zapojené do dvanásťtýždňovej štúdie, v rámci ktorej užívali pri predpísanej diéte dvakrát denne probiotický výživový doplnok, znížili svoju váhu o viac ako tretinu v porovnaní s tými, ktoré sa stravovali rovnako, avšak probiotiká v tomto období neužívali.

Ženy užívajúce probiotiká zaznamenali navyše úbytok hmotnosti aj počas udržiavacej fázy, teda v období po ukončení spomínanej diéty. Výskum tiež potvrdil, že skupina užívajúca probiotické doplnky mala vyššie hladiny leptínu, čo je hormón potláčajúci chuť do jedla.


beautiful-body-young-caucasian-woman-isolated-blue-background

Zdroj: freepik.com

Sú riešením takmer za každých okolností

Pokiaľ ste v poslednom trimestri tehotenstva, imunokompromitovaná kvôli prebiehajúcej chemoterapii či ožarovaniu, prípadne beriete lieky, ktoré potláčajú imunitný systém alebo ste nedávno podstúpili závažnú operáciu, mali by ste sa o užívaní probiotík poradiť s vašim lekárom. No aj keď existujú určité výnimky, v zásade platí, že môžu vášmu zdraviu iba prospieť.

Probiotiká vo všeobecnosti zvyšujú počet prospešných baktérií vo vašom čreve a eliminujú tie škodlivé, posilňujúčrevnú výstelku a znižujú zápal, čo môže zmierniť celé spektrum príznakov a zlepšiť vašu výkonnosť a radosť zo života.

 

Rozhodnite sa pre zdravie

Benefitov, ktoré nám probiotiká dokážu poskytnúť, je viac, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Túžime byť zdravé a silné a prajeme si žiť svoj život naplno – a preto treba myslieť o krok vpred.

Či chceme alebo nie, dnešný hektický svet stojí na rýchlych a správnych rozhodnutiach a investovať do svojho zdravia je zaručene rozhodnutie, ktoré sa nám tisícnásobne vráti.

Ak by ste v tejto chvíli rady skúsili neinvazívnu terapiu probiotikami, máme pre vás teraz jedinečnú ponuku: probiotiká Probio Woman Therapy obsahujúce 13 cielených živých probiotických kmeňov vrátane probiotík na podporu vaginálnej rovnováhy, regulácie hormonálnej hladiny, kontroly hmotnosti a prevencie osteoporózy za zvýhodnenú cenu 3 mesačného balenia s 20% zľavou.

 63 copyc

Zdroj: freepik.com

Zdroje:

https://fitbiomics.com/blogs/news/benefits-of-probiotics-for-women

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6134985/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1472648317301876

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6048199/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5031164/

https://www.womansday.com/health-fitness/nutrition/g3096/probiotics-for-women/