Každá kultúra v histórii mala svoje fermentované potraviny. Ako vám môžu prospieť?

Fermentované potraviny zažívajú dnes obrovský boom, vyšplhali sa na vrchol zoznamu superpotravín a vyhľadáva ich takmer každý, či už z vlastnej iniciatívy alebo na odporúčanie lekára.

Poďme sa spolu pozrieť na to, o aké potraviny presne ide a čo to vlastne fermentácia je.

 

Jedna z najstarších techník konzervácie

Málokto vie, že fermentácia je jednou z najstarších techník konzervácie potravín na svete. Každá kultúra v histórii mala odjakživa svoje fermentované pokrmy. V Japonsku sa jedlo miso, v Kórei kimči, Rusko malo svoj kvas a Nemecko sauerkraut, čiže kyslú kapustu.

Tá bola napokon obľúbená aj na Slovensku. Každý z nás si hádam zažil u babičky tradičnú večeru: varené zemiaky s kyslou kapustou a zakysaným mliekom. Fermentované potraviny by ste skutočne našli takmer v každej komore. Práve vďaka fermentácii si totiž ľudia v neistých časoch dokázali uchovať potravu na dlhšie.

Pri fermentácii využívali naši predkovia schopnosť baktérii rozložiť jedlo. Zistili totiž, že to nielen predĺži jeho životnosť, ale príjemným spôsobom to zmení aj jeho chuť a vôňu a začnú sa v ňom vytvárať zdraviu prospešné zložky (tráviace enzýmy a vitamíny). 

Za celým týmto procesom stoja mikroorganizmy, ktoré prostredníctvom bielkovín urýchľujú v organizme niektoré chemické pochody a rozkladajú pomocou nich jedlo.

 

Milión živých baktérií v jednom grame

Verte či nie, v jednom grame fermentovanej potraviny sa nachádza viac ako milión živých baktérií. Väčšina takýchto potravín obsahuje baktérie tvoriace kyselinu mliečnu, ktoré doslova milujú vlákninu. Tú dokážu natráviť a vytvoriť z nej zdraviu prospešné produkty. Procesu, ktorý opisujem, hovoríme mliečne kvasenie.

 

Kyselina mliečna znižuje zápal a pôsobí antioxidačne

Vedecké štúdie v ostatnom čase ukázali, že kyselina mliečna dokáže znížiť zápal a pôsobí v čreve antioxidačne. Existujú aj štúdie dokazujúce prospešnosť octu (áno, aj to je fermentovaný produkt). Ocot dokáže po skonzumovaní určitého druhu pokrmu zlepšiť inzulínovú senzitivitu, čiže mieru vyplavenia inzulínu. Rovnako zlepšuje pocit plnosti po jedle a napomáha tak k strate hmotnosti, znižuje tlak krvi a hladinu cholesterolu.  

Kyslé prostredie, ktoré pri fermentácii vzniká, pomáha k nárastu „dobrých“ baktérií. Mikróby vo fermentovanom jedle totiž prežijú prechod tráviacim traktom, dostanú sa do čreva a premiešajú sa s našou vlastnou mikrobiotou ešte v štádiu, keď sú stále metabolicky aktívne.

mlieko-kefir

Zdroj: freepik.com 

Prečo jesť fermentované potraviny?

Epidemiologické štúdie ukázali, že pravidelná konzumácia fermentovaných potravín je spojená so zlepšeným zdravotným stavom a redukovaným rizikom vzniku rôznych chorôb. Diéta bohatá na jogurty je napríklad spojená so zníženým rizikom metabolického syndrómu, ako aj so zníženým priberaním a mnohými ďalšími benefitmi, ktoré vyplývajú z dobrého trávenia. Ak pravidelne konzumujete fermentované potraviny, môžete sa zbaviť nepríjemných ekzémov, upraviť vysoký krvný tlak, znížiť výskyt kardiovaskulárnych ochorení a hladinu cukru v krvi, zlepšiť si zdravie ústnej dutiny, podporiť zdravie mozgu, znížiť citlivosť na bolesť a riziko rozvoja rakoviny.

 fermentovane-potraviny

Zdroj: freepik.com

Aký je rozdiel medzi fermentovanými potravinami a probiotikami?

Možno ste netušili, ale nie všetky fermentované potraviny a nápoje označujeme ako probiotiká. Aby sme ich mohli kvalifikovať ako probiotikum, musí byť vedecky preukázaný ich prínos pre zdravie ľudí a, i skutočnosť, že kmene baktérií, ktoré daná fermentovaná potravina obsahuje, sa dostanú do nášho čreva živé. Výrobcovia fermentovaných potravín by mali byť v tomto ohľade striktní a svoje výrobky by mali pravdivo označovať.

Nepasterizované verzie kyslej kapusty, kimči, nakladané uhorky ďalšie druhy zelenín od výmyslu sveta sú dnes v obchodoch bežne dostupné. A aj keď môžu obsahovať živé mikróby, neznamená to, že sú ich súčasťou i validované probiotické kmene, ktoré môžete nájsť práve v probiotikách.

 

Najlepšie je obe zložky spojiť

Najlepšie urobíte, ak svoj jedálniček obohatíte o obe zložky naraz a popri fermentovaných potravinách doň zaradíte aj probiotiká. Pokiaľ by ste chceli vyskúšať niečo naozaj špeciálne, máme pre vás tip. Predstavte si, že sa dnes vyrábajú aj probiotiká s fermentovanou zložkou.

Celkom nové probiotiká MICROBIOME THERAPY obsahujú patentovanú látku FIBRIOTICS, teda fermentovaný prášok až z 36 druhov ovocia a zeleniny, ktorý prispeje k regenerácii vášho trávenia.

Jedna denná dávka našich probiotík zároveň obsahuje až 14 probiotických kmeňov a až 40 miliárd KTJ (kolónií tvoriacich jednotky), ktoré sa vďaka patentovanej technológii VPRO chrániacej probiotiká pred vonkajšími vplyvmi ako kyslík, voda, žalúdočné kyseliny a enzýmy dostanú do vašich čriev absolútne neporušené.

Podporte svoju imunitu a trávenie a buďte zdravšie. Probiotické kmene v MICROBIOME THERAPY pomôžu aj ľuďom trpiacim sennou nádchou, astmou, alergickou dermatitídou, či tým, ktorí sú alebo boli infikovaní baktériou Helicobacter pyroli a zlepšia aj vašu črevnú mikroflóru oslabenú antibiotikami.

Still4-compressed 

Zdroje:

https://health.usnews.com/health-news/blogs/eat-run/articles/myth-vs-fact-fermented-foods

https://www.kuzela.sk/post/fermentovan%C3%A9-potraviny

https://lekar.sk/clanok/fermentovane-potraviny-preco-sa-ich-oplati-zaradit-do-jedalnicka