Milí klienti, vzhľadom na vysoké teploty môže dôjsť k znehodnoteniu resp. poškodeniu tovaru a preto Vám doporučujeme si objednávať tovar domov, prípadne do výdajných miest, nie do Z Boxov a Balikomatov. Za prípadné škody v takýchto prípadoch nepreberáme zodpovednosť. Ďakujeme za pochopenie.  

Sú probiotiká vhodné aj pre deti? Samozrejme, a majú množstvo benefitov

Probiotiká patria k doplnkom stravy, ktoré deťom podávame už od prvých týždňov života. Sú však probiotiká pre malé deti naozaj bezpečné, a ak áno, aké sú ich zdravotné benefity?

Už aj naše staré mamy zvykli hovorievať, že komu dobre trávi, ten je zdravý! – a je to naozaj tak. Lekári sa zhodujú v tom, že práve v našom čreve sídli imunita. Ako hovorí gastroenterológ MUDr. Radovan Juríčeka, zažívací trakt je najväčším orgánom imunitného systému nášho tela. A netýka sa to len dospelých.

Bábätká sa rodia s biliónmi mikroorganizmov, ktoré osídľujú ich tráviaci trakt, pomáhajú im rozkladať živiny a celkovo posilňujú ich málo vyvinutý imunitný systém. Rovnako ako u dospelých, aj detské črevá obývajú „dobré“ aj „zlé“ baktérie. Na to, aby naše trávenie fungovalo ako má, je dôležitý pomer týchto baktérií – v zdravých črevách chceme mať, samozrejme, viac tých „dobrých“. Pomôcť nám s tým dokážu probiotiká.

 

Čo sú probiotiká?

Probiotiká sú živé mikroorganizmy (baktérie a kvasinky), ktoré môžu byť veľmi prospešné pre naše zdravie. Je však potrebné užívať ich v správnom (dostatočnom) množstve. Nehovoríme nutne o doplnkoch stravy. Do nášho jedálnička vieme jednoducho a lacno zaradiť tzv. funkčné potraviny – teda také, ktoré obsahujú probiotické baktérie.

Živé mikroorganizmy sa často pridávajú najmä do kyslých mliečnych výrobkov akými je jogurt, kefír a cmar. Nájdeme ich však aj v bryndzi, kyslej kapuste a fermentovaných potravinách. Všetky tieto potraviny by sme postupne mali zaradiť aj do jedálnička našich detí.

probiotika-mliecne-vyrobky

Zdroj: freepik.com

Najjednoduchšie je začať jogurtom. Ako hovorí Mudr. Jan Boženský, primár detského oddelenia Vítkovickej nemocnice, „každá nová potravina podávaná dieťaťu si vyžaduje veľkú trpezlivosť, hlavne zo strany rodičov.“ Preto lekár odporúča začať lyžičkou jogurtu a postupne ho zaradiť do bežne konzumovanej stravy dieťaťa. Ako pán primár ďalej uvádza: „Určite by sa fermentované produkty mohli stať vhodným obohatením bežného jedálnička detí a ich rodičov, a fermentácia môže byť jednou z ciest, ako priaznivo ovplyvniť vývoj a rast našich detí.“

Okrem toho sa tieto živé kultúry pridávajú aj do umelých mliečnych náhrad pre kojencov. Ak však detskému organizmu nestačia probiotické baktérie zo stravy, je vhodné zvoliť preň doplnkovú formu probiotík.

 

Probiotiká a detská kolika

Ak čakáte bábätko, pripravte sa na to, že možno aj vás potrápi detská kolika a s ňou spojený každovečerne sa opakujúci plač dieťatka. Tento nepríjemný stav vyčerpáva nielen samotné dieťa, ale aj rodičov. Ako však bábätku pomôcť?

Existujú štúdie, ktoré naznačujú, že probiotiká zmierňujú tráviace problémy, akými je plynatosť či nadúvanie, ktoré môžu byť jednou z príčin novorodeneckej koliky. „Nie je jednoznačne dokázané, prečo kolika vzniká, ale predpokladá sa, že ju spôsobuje náhle roztiahnutie čreva po tom, ako sa dieťa naje,“ hovorí detský lekár MUDr. Mário Moro. Avšak predtým, ako podáte probiotiká malému bábätku, sa radšej poraďte s pediatrom.

 

Málo vlákniny a zápcha

Malé deti bežne trápni aj zápcha. Jedným z najčastejších dôvodov tohto stavu je fakt, že deti nejedia dostatok vlákniny, aby udržali svoj tráviaci trakt v pohybe. Malé deti často uprednostňujú nevýraznú stravu, ktorá má veľmi nízky obsah vlákniny.

Probiotiká sa vo všeobecnosti neodporúčajú na liečbu zápchy. Ak sú však obohatené o vlákninu, dokážu pomôcť aj pri tomto nepríjemnom probléme. Naše probiotiká Microbiome therapy obsahujú až dva druhy vlákniny. Jednou z nich je prebiotická vláknina z klastrovej fazule, ktorá je vhodná pre vstrebávanie minerálov ako je horčík, vápnik a železo, a pomáha pri zápche a hnačke. Druhou je prebiotická akáciová vláknina, ktorá sa v tele uvoľňuje po podstatne dlhšom čase, ako ostatné typy vláknin, čím sa zosilňuje jej efekt. Aj tento typ vlákniny uľahčuje vyprázdňovanie a pre organizmus má množstvo ďalších benefitov.

fermentovane-potraviny_1

Zdroj: freepik.com

Probiotiká a atopický ekzém

Probiotiká vedia pomôcť nielen s detskou kolikou a hnačkami, ale aj s predispozíciou na atopické ekzémy či alergie. Potvrdzuje to aj detská dermatologička MUDr. Mansfeldová, podľa ktorej môžeme liečbu atopického ekzému našich detí ovplyvniť pridaním probiotík do stravy. Ako pani doktorka uvádza, osídlenie čreva, teda črevný mikrobióm, veľmi súvisí s osídlením kože – teda kožným mikrobioómom, a dokonca aj s našou psychikou.

 

Ako vybrať probiotiká

Existujú rôzne kmene probiotík a každý môže mať na náš organizmus iný účinok. Jedným z najbežnejších kmeňov sú druhy Lactobacillus. Práve v obsiahnutom množstve pribiotických baktérií je hlavný rozdiel medzi probiotikami pre dospelých a pre deti.

Probiotické doplnky určené deťom (najmä tie pre novorodencov) totiž obsahujú zväčša iba jeden hlavný kmeň týchto baktérií. Jedna denná dávka probiotík Microbiome therapy obsahuje až 14 probiotických kmeňov, ktoré sú určené na podporu imunity a trávenia. Špeciálne pomôžu ľuďom, ktorí trpia sennou nádchou, astmou, alergickou dermatitídou, či ľuďom, ktorí sú alebo boli infikovaní baktériou Helicobacter pyroli. Súčasne tieto probiotiká zlepšujú aj črevnú mikroflóru oslabenú antibiotikami. Užívať ich môžu deti už od 3 rokov.

Na našom e-shope teraz nájdete aj probiotiká špeciálne vyvinuté pre ženy.