Vedeli ste o tom, že hodváb dokáže zlepšiť kvalitu vášho spánku?

Spánok je nesmierne dôležitou súčasťou nášho života. Jeho kvalita sa odráža nielen na množstve energie a našej nálade počas dňa, ale dlhodobo i na našom zdravotnom stave.

Budíte sa ráno vyčerpaní? Zmeňte vaše denné návyky

Kvalitu nášho spánku neovplyvňuje len to, čo robíme bezprostredne pred spaním, ale aj činnosti, ktoré vykonávame počas celého dňa. Na čo by sme sa mali zamerať?

  1. Počas dňa sa snažte čo najviac vystavovať slnečným lúčom. Denné svetlo napomáha správnemu fungovaniu našich vnútorných hodín (tzv. cirkadiánny systém), vďaka čomu sa, zjednodušene povedané, v tele počas dňa zvyšuje množstvo energie a počas noci zlepšuje kvalita spánku. Ak mávate problémy so spaním a počas dňa si zvyknete odpočinúť, skúste sa radšej ísť prejsť. Slnečné svetlo a čerstvý vzduch vám dodajú energiu a večer lepšie zaspíte.
  2. Pozor na kofeín. Aj keď nás ranná šálka kávy dokáže nabudiť, vieme sa lepšie sústrediť či podať lepší športový výkon, pri problémoch so spaním je potrebné sledovať kedy a koľko kofeínu naše telo počas dňa príjme. Kofeín, ktorý zostáva v krvi po dobu 6 – 8 hodín, stimuluje nervový systém a môže brániť večernému odpočinku, ktorý by pre naše telo mal byť prirodzený.
  3. Pred spaním sa nevystavujte modrému svetlu. Toto je dnes podstatne ťažšie, pretože modré svetlo na nás vysiela množstvo elektronických zariadení, ktoré denne používame. Skúste pred spaním nepoužívať mobil a počítač a ideálne vymeniť televízor za obľúbenú knihu.
  4. V spálni zachovajte zdravé prostredie. Miestnosť, v ktorej v noci spíte, by mala mať teplotu do 20°C, mala by slúžiť výhradne na spanie, pozor si dávajte na silné osvetlenie či hluk. Vaša posteľ by mala byť stelesnením pohodlia – okrem výberu vhodného matraca vám k tomu dokáže pomôcť aj hodvábna posteľná bielizeň alebo hodvábne pyžamo. Hodvábne vlákno prirodzene vyrovnáva vlhkosť a teplotu našej pokožky. Okrem toho jej dodáva extra pocit pohodlia a vďaka jeho termoizolačným vlastnostiam vás v zime príjemne zahreje a v lete osviežujúco schladí. Vy sa tak ráno zobudíte svieži, nie unavení a spotení. Špeciálne vlastnosti hodvábu z neho robia ideálneho nočného spoločníka, vďaka ktorému budú vaše noci pokojnejšie a kvalita vášho spánku sa zlepší. Aké sú ďalšie benefity hodvábu?

sleepy-woman-reaching-holding-alarm-clock

Hodváb proti vráskam i rozštiepeným končekom vlasov

Hodváb je organický proteín, ktorého pH zodpovedá pH našej pokožky. Hladké hodvábne vlákna vytvárajú menšie trenie ako bežné tkaniny a pomáhajú tak predchádzať tvorbe tzv. spánkových vrások. Okrem toho hodváb pozitívne vplýva aj na naše vlasy – končeky vlasov sa menej štiepia a po noci strávenej na hodvábnej obliečke vlasy nevyzerajú ako „hniezdo“.

Hodváb odčerpáva z pleti podstatne menej vlhkosti ako bavlna či iné textílie. Vďaka tejto jeho vlastnosti sa už nemusíte báť, že počas noci posteľné obliečky z vašej tváre nasajú kozmetiku a vysušia ju.

Hodváb je hypoalergénny, antimikrobiálny a pôsobí aj proti plesniam

Pre alergikov je veľkou výhodou, že hodváb je hypoalergénny. Obsahuje bielkoviny sericín a fibroín, ktorý bráni rastu roztočov a baktérií v textílii. Navyše hodváb pôsobí ako prírodný repelent proti plesniam a nepriťahuje chrobáky.  

Vyplýva to už z podstaty jeho existencie – húsenice priadky morušovej používajú hodváb na spriadanie svojich kukiel. Sú to štruktúry, ktoré pozostávajú z hydrofóbnych a polopriepustných membrán, ktoré chránia vyvíjajúce sa húsenice sídliace vo vnútri kukiel počas ich metamorfózy pred externými faktormi, ktoré by ich mohli ohroziť.

Hodváb pomáha upokojiť alergie, akné alebo ekzém

Hodváb je prirodzene odolný voči prachu a škvrnám, a preto je ideálnym spoločníkom do postele pre alergikov alebo astmatikov. Mierumilovný hodváb neobsahuje žiadne toxíny a chemické farby, je 100% prírodný. Jeho hladkú a jemnú textúru odporúčajú dermatológovia ľuďom s citlivou pokožkou a príznakmi kožných ochorení, akými sú napríklad neurodermatitída, akné alebo ekzém.

Vyberte si organický mierumilovný hodváb

Náš mierumilovný hodváb je udržateľný a eco-friendly. Je to veľmi príjemný a odolný prírodný materiál s certifikátom GOTS. Vďaka tomu, že nie je chemicky ošetrený a farbený, je 100% biologicky rozložiteľný – čo v praxi znamená, že ak už daná textília doslúži, môžete ju jednoducho pridať do kompostu, čím redukujete množstvo vytváraného odpadu. Vysokokvalitný hodváb je ale pevný a odolný, a pri správnej starostlivosti môže byť používaný mnoho rokov.

Produkcia mierumilovného hodvábu je udržateľná, uhlíkovo neutrálna a spotrebuje až o 75% menej vody ako jeho konvenčná výroba.

Organický mierumilovný hodváb sa tak stáva alternatívou pre tých z vás, ktorým záleží na ekológii a nesúhlasíte s utrpením zvierat, a zároveň dokážete oceniť luxusný dotyk hodvábnych vláken na vašej pokožke.