Priveľa stresu? Skúste relaxačné techniky, vďaka ktorým uvoľníte telo i myseľ

V živote každého z nás sa z času na čas vyskytnú situácie, kedy je už množstvo problémov, ktoré musíme riešiť, neúnosné. Neustály kolotoč pracovných, rodinných a iných povinností spôsobuje pre náš organizmus príliš veľký stres, a práve preto je potrebné aj v takýchto chvíľach nájsť si čas na oddych a odpočinok. Naše telo a myseľ si potrebujú dobiť baterky.

Existuje množstvo rôznych spôsobov relaxácie, niektoré upokoja myseľ, iné telo alebo oboje. Vyskúšajte niektoré z našich tipov a zistite, ktoré z nich pomôžu zrelaxovať práve vám.

 

Relaxačné techniky, ktoré posilnia myseľ

Aj najväčšiemu flegmatikovi, ktorého nič len tak nerozhádže, sa občas stane, že ho niekto poriadne vytočí. Čo s tým? Nikdy nepodceňujte silu „obyčajného“ nádychu. Vedecké štúdie potvrdzujú, že ak sa naše dýchanie stane pokojnejším, prejaví sa to na znížení stresu a takéto dýchanie pozitívne vplýva na náš kardiovaskulárny systém. 

Preto, ak zrazu pocítite nervozitu a napätie, skúste sa zhlboka nadýchnuť, dych na chvíľu zadržte a potom pomaly vydýchnite. Pár takýchto pomalých nádychov a hneď sa budete cítiť uvoľnenejšie. Ak vás táto téma zaujala, skúste niektoré s týchto dychových cvičení.

 

Nastavte sa na dobrý spánok

Ako upokojiť myseľ po náročnom dni? Večer pred spaním si doprajte teplý kúpeľ. Pocit dokonalého uvoľnenia umocní upokojujúca hudba a prítmie v podobe zapálených sviečok. Vedci z Texaskej univerzity preskúmali vyše päť tisíc rôznych štúdií, ktoré skúmali vplyv kúpeľa a teploty vody na kvalitu spánku. Z výsledku ich výskumu vyplýva, že teplý kúpeľ (40° - 42°) 90 minút pred spaním urýchľuje proces zaspávania.  

woman-relaxing-bath-with-bubbles

(Foto: freepik.com - @senivpetro)

Ak nemáte čas na kúpeľ, vystačíte si aj s teplou sprchou, počas ktorej je ale dôležité na nič nemyslieť a vnímať len pohyb vody stekajúcej po vašom tele. Stačí takáto krátka chvíľa a vaše telo i myseľ sa zrelaxujú.

Upokojiť sa nielen pred spaním pomáha aj meditácia, počas ktorej je dôležité vnímať len vlastné telo a prítomný okamih. Všetky starosti vtedy idú bokom. Alebo si jednoducho ľahnite do postele a skúste si predstaviť, že sa nachádzate na príjemnom mieste, ktoré vo vás vyvoláva pocit pokoja a šťastia. Určite zaspíte sladko. 

 

Vypíšte sa z toho

Kedy ste sa naposledy stretli s dobrým priateľom, pri ktorom môžete byť sami sebou a „vypustiť myšlienky von“? Ak patríte medzi ľudí, ktorým rozprávanie o emóciách veľmi nejde, skúste o nich písať. Počuli ste už o journalingu? Princípom je, zjednodušene povedané, vypísať sa z pocitov. Dostať zo seba von to, čo vás trápi, či za čo ste vďační, v podobe písaného slova.

Na túto tému už bolo vykonaných viacero výskumov, ktoré potvrdzujú priaznivý vplyv journallingu na mentálne zdravie. Stačilo si písať pár minút denne pár dní v týždni a už po prvom mesiaci zažívali účastníci výskumu menej depresívnych nálad a pocitov nervozity a ich duševný stav sa po dvoch mesiacoch preukázateľne zlepšil. 

 

Ako zrelaxovať telo?

Pravidelný pohyb síce nie je liekom na všetko, ale fyzická aktivita preukázateľne prospieva celému organizmu. Nehovoríme nutne o silovom cvičení v posilňovni a nemusíte ani zabehnúť maratón, stačí si nájsť čas na obyčajnú prechádzku v prírode alebo nenáročnú turistiku.

Už odpradávna bol stres veľmi úzko spätý s pohybom. Keď sa pravekí ľudia ocitli v nebezpečenstve, v okamihu museli rýchlo utiecť alebo sa vrhnúť do boja. Dnes však žijeme spôsobom, kedy sa počas prežívania stresu väčšinou nehýbeme, čo spôsobuje neprirodzené správanie sa nášho organizmu. V tele sa vyplavuje adrenalín a ďalšie biochemické látky, ktoré sú v organizme nečinné. Ak tieto vyplavené látky nie sú využité na pohyb, negatívne ovplyvňujú náš celkový zdravotný stav, čo ma negatívny dopad na naše psychické zdravie.

Zájdite si preto na prechádzku – slnečné lúče zlepšia vašu náladu a vitamín D sa zas postará o silnejšiu imunitu. Deň plný pohybu je ideálne zakončiť príjemnou relaxačnou masážou.

 

Nájdite si koníček

Ak sa považujete za kreatívca, vyhľadajte vo svojom okolí hodiny maľovania či ručných prác. A ak vám to ide v kuchyni, skúste kurz varenia. Alebo strávte čas v záhrade. Nájdite si hobby, ktoré vás baví a zaručene si pri ňom dokonale oddýchnete, spoznáte nových ľudí a prídete na iné myšlienky.  

 

Joga zrelaxuje telo i myseľ

Uvažujete nad tým, že sa prihláste na hodiny jogy? Výborný nápad. Nemyslite si však, že cvičením jogy z vášho života automaticky zmizne napätie a stres. Joga a s ňou spojené meditačné techniky vám ale poskytnú výborný tréning, vďaka ktorému budete schopní podstatne lepšie zvládať napäté situácie, vybudujete si duševnú rovnováhu a celkový zdravotný stav vášho organizmu sa zlepší.

young-woman-exercising-home

(Foto: freepik.com - @senivpetro)

Pri kúpe nášho relaxačného balíka YIN JOGA + ANTI-STRESS THERAPY získate okrem nášho doplnku výživy, ktorý podporí vaše psychické zdravie, aj neobmedzený prístup k 4 online lekciám YIN jogy, ktoré precvičuje známa lektorka Diana Hô Chí.

 

Prírodná anti-stresová terapia

Ak sa vám podarí zakomponovať do svojho života niektorú z vyššie spomenutých techník, budete na správnej ceste k dosiahnutiu vnútorného pokoja. Dopomôcť vám k tomu môže aj príroda. Anti-stress therapy je jedinečná prírodná zmes 7 aktívnych zložiek doplnených o Bio certifikovanú prírodnú látku z pomarančovníka citrónového - SERENZO™, ktorá účinkuje na úrovni neurónov. Táto látka dokáže aktivovať receptory, ktorých úlohou je regulovať stres, a naopak, deaktivovať dopamínové receptory, teda tie, ktoré potláčajú stresovú reakciu organizmu. Vďaka tomu bude vaša psychika odolnejšia, vy sa budete cítiť menej často unavení a vyčerpaní a zlepší sa aj kvalita vášho spánku.

Okrem patentovanej látky SERENZO™, sú ďalšími zložkami produktu Ashwagandha a vitamíny skupiny B spolu s prírodným horčíkom.

Ashwagandha KSM-66 je koreňový extrakt s najvyššou koncentráciou kompletného spektra účinných látok na trhu, pričom zachováva všetky prírodné zložky byliny v pôvodnej rovnováhe. Ide o pravdepodobne najviac skúmanú adaptogénnu rastlinu vôbec, ktorá sa v ajurvédskej medicíne používa viac ako 2500 rokov. Adaptogény sú skupina bylín, ktoré pomáhajú telu vyrovnať sa so stresom. V čase zvýšeného stresu (fyzického, psychického alebo emocionálneho) pomáhajú adaptogény normalizovať fyziologické procesy v tele a dopomáhajú mu k správnej adaptáciu.