Milí klienti, vzhľadom na vysoké teploty môže dôjsť k znehodnoteniu resp. poškodeniu tovaru a preto Vám doporučujeme si objednávať tovar domov, prípadne do výdajných miest, nie do Z Boxov a Balikomatov. Za prípadné škody v takýchto prípadoch nepreberáme zodpovednosť. Ďakujeme za pochopenie.  

Čo nám hovorí pot o našom zdraví?

Všetci sa potíme. Všetci by sme sa mali potiť. Je to dôležitá regulačná funkcia organizmu a je to nevyhnutný proces. Tvorbou potu telo reaguje na teplo, fyzickú, ale aj duševnú námahu a prirodzene sa ochladzuje. A hoci je to pre naše telo maximálne prirodzené, stále to nejakým spôsobom riešime. Potenie je súčasťou nášho života, preto je len potrebné ho správne podchytiť. Čo je za touto chémiou a prečo je to tak? 

 

Niečo viac o pote …

Pot je produkovaný žľazami v hlbšej vrstve kože, dermis. Potné žľazy sa vyskytujú po celom tele, no nie sú rozmiestnené rovnomerne. Najpočetnejšie sú na čele, v podpazuší, na dlaniach a chodidlách. Pot je hlavne z 99% voda, ale obsahuje aj 1% minerálov, najmä soli, preto je slaný. Dospelý človek bežne vypotí asi 1,5 litra potu. Ľudské telo má však úžasnú schopnosť prispôsobiť sa a v extrémnych horúčavách je schopné vypotiť aj 20-krát viac. Jeho hlavnou funkciou je regulácia telesnej teploty. Keď sa voda v pote vyparuje, povrch pokožky sa ochladzuje. Potné žľazy sa medzi pohlaviami líšia. Zistilo sa, že ženy majú bežne viac potných žliaz ako muži, no potné žľazy mužov celkovo produkujú viac potu. Niektoré štúdie naznačujú, že to môže byť spôsobené hmotnosťou. 

Pot je však ako odtlačok prsta - je jedinečný. Jeho zloženie je kombináciou zlúčenín, ktoré sú jedinečné pre každého človeka. Sú to baktérie na koži alebo reakcie s chemikáliami na koži, ktoré v skutočnosti vytvárajú zápach alebo farbu, ktorú si môžete spájať s potom. 

 

Kedy je potrebné problém riešiť?

Normálne, zdravé potenie môže byť spôsobené vysokou telesnou teplotou, cvičením, emocionálnym stresom, konzumáciou horúcich alebo pálivých jedál či horúčkou. Teda predstavuje bežné aktivity, ktoré sú každodennou súčasťou.  

Nadmerné potenie (hyperhidróza) sa týka aspoň 3 % populácie a dokáže negatívne zasiahnúť do kvality života, a tak nás dostať aj do nepríjemnej situácie. Nazýva sa tiež idiopatické, pretože sa nedá úplne nájsť konkrétna príčina. Môže sa vyvinúť v detstve alebo neskôr v živote a môže postihnúť ktorúkoľvek časť tela. Najčastejšie sú ale postihnuté dlane, chodidlá alebo podpazušie. K nadmernému poteniu môže dôjsť aj v chladnom počasí, horšie je to však v teplom počasí a pri emočnom strese človeka. Výskumy ukazujú, že nadmerné potenie je spojené s vyššou mierou duševných porúch. Ďalšie známe príčiny zahŕňajú obezitu, hormonálne zmeny spojené s menopauzou (návaly tepla), infekcie, maláriu, hyperaktívnu štítnu žľazu, cukrovku alebo určité lieky.

Znížené potenie (hypohidróza) predstavuje to, ak dôjde k čiastočnej strate potenia alebo anhidróza, ak dôjde k úplnému zastaveniu potenia. Môže k tomu dôjsť hneď z niekoľkých dôvodov: niektoré kožné choroby, popáleniny kože, ktoré poškodzujú potné žľazy, nedostatočná činnosť štítnej žľazy, dehydratácia, dlhodobé nadmerné teplo alebo cvičenie počas horúceho počasia. Nedostatok potenia spôsobuje problémy s reguláciou teploty a vedie k prudkému zvýšeniu telesnej teploty počas horúceho počasia. V určitých prípadoch to môže byť aj život ohrozujúce. 

co-nam-hovori-pot-o-nasom-zdravi-2

 

Ako mať potenie pod kontrolou? 

  1. Dbajte na hydratáciu - pitie dostatočného množstva tekutín a konzumácia potravín s vysokým obsahom vody (napr. červený melón) môže pomôcť udržať vaše telo v pohode, čo následne zabráni nadmernému poteniu.
  2. Potraviny, potraviny, potraviny - niektoré bežné potraviny a výživové zložky, ktoré môžu zvýšiť hladinu potu, zahŕňajú korenené jedlá, alkoholické nápoje a kofeín. Okrem toho potraviny s vysokým obsahom sodíka a tuku spôsobujú zvýšenie telesnej teploty. Na druhej strane sú určité druhy potravín, ktoré pomáhajú predchádzať nadmernému poteniu alebo ho znižovať. Potraviny, ktoré sú nenáročné na tráviaci systém, sú jedny z najlepších potravín, ktoré pomáhajú zastaviť potenie. Mandle, banány, ovocie a zelenina s vysokým obsahom vody su len niektoré príklady, na ktorých si pochutnáte.
  3. Stop fajčeniu - nikotín nachádzajúci sa v cigaretách a iných tabakových výrobkoch ovplyvňuje telo podobným spôsobom ako kofeín. Reakcia tela na obe látky zahŕňa zvýšenie telesnej teploty, zrýchlenie srdcového tepu a zvýšenú funkciu potných žliaz.
  4. Po sprche sa neponáhľajte - ak ste si všimli, že sa po sprche začínate potiť, najmä ak ste si dali horúcu sprchu alebo vošli do teplej miestnosti, jednoduché čakanie pár minút, kým sa vaše telo ochladí po sprche, môže hrať obrovskú úlohu v tomto probléme. 
  5. Holenie - chĺpky zadržiavajú vlhkosť a telesný pach, takže chĺpky v podpazuší môžu spôsobovať extra potenie.
  6. Noste priedušné oblečenie - nosenie ľahkého alebo priedušného oblečenia môže byť skvelou “liečbou” potu, a to napríklad v podpazuší. Ľahšie oblečenie umožňuje pokožke prísť do kontaktu s väčším množstvom kyslíka, čo pomáha ochladzovať pokožku.
  7. Ten správny deodorant! 

 salt-and-stone

Salt and Stone

Deodorant je našou každodennou súčasťou, a preto je jeho výber nesmierne dôležitý. Naším favoritom je jednoznačne značka Salt & Stone, ktorá pochádza zo slnečnej Kalifornie. Salt and stone ponúka extra silné prírodné deodoranty vytvorené pre 24-hodinovú ochranu. Obsahujú napríklad výťažky z morských rias, probiotiká,  či kyselinu hyalurónovú, ktorá pokožku hydratuje, zatiaľ čo probiotiká pomáhajú neutralizovať zápach. Aktívne zložky z mora a hôr predstavujú zmes ingrediencií bohatých na antioxidanty a živiny vytvorené na ochranu, podporu a regeneráciu. Sú vyrobené bez hliníka, alkoholu, parabénov, GMO surovín, ftalátov, pesticídov či umelých vôní, čo je pre zachovanie zdravej pokožky a tela nevyhnutné.

Navyše, Salt & Stone kladie dôraz na ohľaduplnosť k životnému prostrediu. Všetky výrobky sú vyrobené z obnoviteľných zdrojov, obaly sú recyklovateľné a vyrobené z biodegradovateľných materiálov a suroviny sú pestované etickým a udržitelným spôsobom. 

Pýtate sa ako na to? Jednoduchá aplikácia zabezpečí aj to, že sa deodorant neprenesie na oblečenie. Deodorant je skutočne ideálne používať aj pred spaním. Silný, no zároveň jemný prírodný deodorant bez sódy je vhodný pre všetky druhy pokožky, aj pre ľudí s citlivou pokožkou. 

Je dôležité si uvedomiť, aké významné a dôležité je potenie. Telo má celý proces potenia pod kontrolou, hoci sa to tak niekedy nemusí zdať. Potenie je úplne normálne, pretože sa vaše telo ochladzuje. Okrem toho, že pot reguluje teplotu nášho tela a v prípade potreby nás ochladzuje, poskytuje množstvo ďalších výhod, ktoré pomáhajú udržiavať pohodu nášho tela. Reguluje rast baktérií na koži, a dokonca pomáha bojovať proti niektorým infekciám. Ak vás ale trápi nadmerné potenie a zápach, najlepším spôsobom bude zmena či úprava celkového životného štýlu či vyhľadanie odbornej pomoci. 

 

Ak vás zaujíma téma životného štýlu a “well-beingu”, pozývame vás prečítať si tento článok.

 

Zdroje:

https://www.hyperhidrosiscumc.com/13-fun-facts-about-sweat/

https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/sweat

https://www.highgatehospital.co.uk/blog/excessive-sweating-what-you-need-to-know/