Milí klienti, vzhľadom na vysoké teploty môže dôjsť k znehodnoteniu resp. poškodeniu tovaru a preto Vám doporučujeme si objednávať tovar domov, prípadne do výdajných miest, nie do Z Boxov a Balikomatov. Za prípadné škody v takýchto prípadoch nepreberáme zodpovednosť. Ďakujeme za pochopenie.  

Pobyt na slnku bez spálenia

S príchodom teplého počasia, začína byť spálená koža od slnka opäť aktuálna. Téma SPF ponúka nekonečne veľa otázok, ktoré nám kolujú hlavou. Je potrebné nanášať SPF aj keď vonku práve nesvieti slnko, som v aute alebo neprekročím prah bytu? Hoci slnko pôsobí zápalovo, UVA lúčom sa väčšinu času nevyhneme. Krásne slnečné lúče na nás často svietia aj v zime a prenikajú aj cez okná. Sú súčasťou chemických procesov, ktoré v pleti následne prebiehajú. Keďže prenikajú naozaj hlboko do pokožky, sú zodpovedné napríklad za vznik vrások, pigmentových škvŕn, poškodzujú kolagénové a elastínové vlákna, podporujú starnutie a pleť stráca jej prirodzenú pružnosť. 

Ale pozor, je zároveň veľmi dôležité na slnku tráviť dostatok času, keďže produkciou vitamínu D prispievame k nášmu zdraviu. Krému so slnečnou ochranou, SPF, sa však vôbec nemusíte báť, a pleť vám za to o pár rokov rozhodne poďakuje. 

 

Čo je SPF?

Číslo SPF (Sun Protection Factor) vyjadruje násobok času, počas ktorého môžeme byť na slnku, bez toho, aby sme sa spálili. Je však nutné ochranu niekoľkokrát denne obnovovať kvôli fotostabilite. Ak chcete vedieť, ako dlho je váš opaľovací krém účinný, jednoducho vynásobte jeho SPF faktor časom, ktorý vám postačí na spálenie. Ak sa napríklad spálite po 10 minútach bez použitia opaľovacieho krému, SPF 15 vás udrží v bezpečí po dobu 150 minút. 

 

Opaľovať sa alebo neopaľovať? 

S letom prichádzajú aj určité obavy o tom, do akej miery by sme mali tráviť čas na slnku, prípadne či je ešte vôbec zdravé opaľovať sa. O opaľovaní existuje niekoľko zaujímavých mýtov, ktoré však iba bránia tomu, aby sme na slnku strávili krásny čas a nabili sa energiou. Jedným z hlavných dôvodov, prečo v zime bývame chorí, je aj nedostatok slnka. 

Najprv si však musíme uvedomiť, v akom čase je najbezpečnejšie na slnku tráviť čas a ako vlastne slnečné lúče dopadajú na našu Zem. Lúče, ktoré prichádzajú zo slnka priamo, a sú teda tie najpriamejšie (UVB), sú zároveň aj najprospešnejšie. Majú kratšiu dĺžku a menšiu frekvenciu. Tieto lúče v našom tele produkujú vitamín D, pomáhajú posilňovať imunitný systém, a preto ich potrebujeme viac. UVA lúče prichádzajú skôr pod uhlom, a to pred 10:00 a po 14:00 hodine poobede. Teda dopadajú po celý deň. Tieto majú, samozrejme, dlhšiu frekvenciu a dlhšiu dĺžku, ale sú tiež priamo spojené so vznikom rakoviny kože. No a, samozrejme, keď už na slnku trávime čas, chceme využiť práve priame, UVB lúče, ktoré sa tvoria od 10:00 do 14:00. Zároveň, podľa typu pokožky je vhodné v tomto časovom rozmedzí stráviť na slnku 20 minút až 1 hodinu. Samozrejme, našu pokožku treba vždy chrániť SPF, no slnku sa rozhodne netreba úplne vyhýbať.  

 

Aké sú výhody SPF?  

1. Spomaľuje starnutie a znižuje riziko rakoviny 

Výskumy ukazujú, ze UV žiarenie sa podieľa asi z 80 % na rozvoji kožných ochorení vrátane starnutia kože a rakoviny kože. Ako starneme, naše telo produkuje menej kolagénu a elastínu. Neprítomnosť kolagénu a elastínu v pokožke následne vedie k strate jej pružnosti a pevnosti. Okrem toho pokožka stráca aj schopnosť sebaobnovovania. Používaním produktov proti starnutiu, ale takisto SPF, možno buď podporiť tvorbu kolagénu, alebo spomaliť jeho prirodzenú stratu. Ďalšie štúdie dokazujú, že denno-denné používanie SPF znižuje známky starnutia už o 24%. 

2. Chráni pred vznikom pigmentových škvŕn

Ako to objasňuje doktor Lawrence Gibson, profesor dermatológie na Mayo Clinic, ktorý je jednotkou v liečbe kožných ochorení: “Vaša pokožka sa snaží chrániť samú seba, a preto vytvára všetok tento škvrnitý pigment. Je to reakcia tela, ktorá sa ho snaží chrániť pred slnečným bombardovaním.” Pigmentové škvrny sa často objavujú na citlivej pleti, ktorá rýchlo reaguje na okolité prostredie či zmeny. Následne produkuje melanín, teda pigmentové škvrny. Pokožka takisto rýchlo reaguje na teplo, a to nemusíte byť ani na slnku. Prvým krokom je chrániť sa pred slnkom, a znížiť tak vystavenie UV žiareniu. 

3. Zlepšuje zdravie pokožky 

Ak používame SPF, zabezpečujeme, že základné kožné proteíny, ako je kolagén, keratín a elastín, sú chránené. Tieto proteíny sú potrebné na udržanie hladkej a zdravej pokožky. Preto, ako profesor Gibson pokračuje, “každý, kto trávi čas vonku počas denného svetla, by mal SPF používať, a to aj vtedy, keď má tmavší kožný pigment a ľahko sa opáli.” 

4. Chráni pred poškodenými krvnými cievami 

UV lúče môžu poškodiť steny krvných ciev kože, a tak spôsobiť ich stenčenie. Zriedenie krvných ciev zanecháva na pokožke vzhľad modrín alebo krvácania. 

5. Chráni pred spálením 

UVB lúče sú zodpovedné za spálenie a nielenže sú spáleniny od slnka bolestivé, ale majú priamu súvislosť s istými typmi rakoviny. Podľa štúdií, aj jedno spálenie od slnka môže zvýšiť riziko rakoviny kože. Je to preto, že keď pokožka absorbuje ultrafialové žiarenie zo slnečného žiarenia, môže poškodiť genetický materiál v kožných bunkách.

 spf-ako-sa-opalovat

Zdroj: freepik.com

Chemické vs. minerálne filtre 

Kľúčovým rozdielom medzi chemickým a minerálnym filtrom spočíva v tom, ako blokujú lúče. Minerálne (fyzikálne) opaľovacie krémy pôsobia na povrchu pokožky a fungujú ako štít, zatiaľ čo chemické sa ponoria do pokožky a pôsobia skôr ako špongia. 

Chemický filter = organický = nepôsobia na koži a neblokujú lúče priamo. Namiesto toho obsahujú aktívne zložky, ktoré absorbujú UV lúče skôr, ako ich vaša pokožka stihne absorbovať. Vo väčšine prípadov nezanechávajú na pokožke viditeľnú vrstvu, čo uľahčuje ich nanášanie. 

Minerálny filter = anorganický = vytvárajú na pokožke fyzickú bariéru, ktorá ju chráni pred slnečnými lúčmi. Odrážajú UV žiarenie od pokožky a blokujú slnečné svetlo prostredníctvom rozptylu a odrazu. Môžu tiež pomôcť blokovať UVA lúče, ktoré prechádzajú cez okná. Väčšina minerálnych opaľovacích krémov obsahuje oxid zinočnatý, ktorý sa môže považovať za ťažšie rozstierateľný. 

Jednou z najčastejčích obáv je práve chemický filter. Ale pravdou je, že aj minerálne filtre musia prejsť chemickým spracovaním, kým sa dostanú do finálneho produktu. Veľký rozdiel medzi nimi teda nie je a chemické filtre vytvárajú len o 5% viac tepla ako minerálne. Platí tu teda jedno, určite je lepší akýkoľvek filter, ako žiadny. Ľuďom s citlivou pokožkou bude ale pravdepodobne viac vyhovovať minerálny, pretože predstavuje nižšie riziko podráždenia pokožky. 

 

Ako vybrať správne SPF? 

Možno ste už počuli o tom, že všeobecne východná kozmetika je považovaná za jednu z najkvalitnejších. Obzvlášť ich SPF sú známe svojimi ľahkými, nemastnými a dobre roztierateľnými konzistenciami. Môžeme si teda vydýchnuť, pretože aj vďaka V.SUN, nemeckej značky kozmetiky, ktorú nájdete na našom e-shope, si môžeme kvalitnú ochranu pred slnkom dopriať aj v Európe. Časy, kedy krémy na opaľovanie boli hutné, mastné a ich rozotieranie bola nočná mora, sú preč. 

V.SUN kombinuje spoľahlivú ochranu pred slnkom s dokonale vyváženou starostlivosťou o pokožku, ponúka letnú ľahkú vôňou a starostlivo vyberané ingredience. Chráni pokožku pred spálením, UVA, UVB a infračervenými lúčmi. Pri výbere je dôležité brať ohľad práve na tento faktor a zvoliť širokospektrálne opaľovacie krémy, ktoré blokujú oba typy lúčov. 

Navyše, všetky produkty V.SUN sú vodeodolné, vegánske, bez mikroplastu či nanočastíc a zabezpečujú rovnomerné opálenie, čo je pri správnom výbere SPF tiež plus. Rýchlo a do hĺbky sa vstrebávajú, obsahujú organické bambucké maslo a aloe vera, čo zanecháva pokožku dlhodobo hydratovanú.  

v-sun-znacka-opalovacie-kremy
 

Pokožka je najviditeľnejší a najširšie exponovaný orgán. Jej krása je vnímaná ako indikátor zdravia človeka. Tento životne dôležitý orgán slúži aj ako ochranná bariéra, a preto je potrebné hýčkať a starať sa o ňu. 

Koža je skutočne citlivý orgán, ktorý sa mení tak, ako sa mení naše telo. Hoci je slnko nevyhnutné pre život, prílišné vystavovanie sa slnečnému žiareniu môže viesť k škodlivým účinkom na zdravie, ako je rakovina kože. Pokiaľ ale pobyt na slnku netrvá príliš dlho, je skutočne zdravý a potrebný, Výberom správneho opaľovacieho krému si zabezpečíte potrebnú ochranu pred rakovinou, vráskami, škvrnami a stratou elasticity spôsobenej vystavením slnečnému ultrafialovému žiareniu. 

 

Zdroje: 

https://edition.cnn.com/2013/06/04/health/sunscreen-aging/index.html

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6773941/

https://www.dermadoctor.com/blog/the-anti-aging-power-of-sunscreen/

https://www.learnskin.com/articles/uva-uvb-rays 

https://www.healthline.com/health/physical-vs-chemical-sunscreen