Milí klienti, vzhľadom na vysoké teploty môže dôjsť k znehodnoteniu resp. poškodeniu tovaru a preto Vám doporučujeme si objednávať tovar domov, prípadne do výdajných miest, nie do Z Boxov a Balikomatov. Za prípadné škody v takýchto prípadoch nepreberáme zodpovednosť. Ďakujeme za pochopenie.  

Čo je histamínová intolerancia

Každý z nás už určite počul slovné spojenie histamínová intolerancia, alebo skrátene HIT. Ale čo je histamínová intolerancia? Ako sa taká histamínová intolerancia prejavuje a aké problémy spôsobuje?
Toto všetko a ešte omnoho viac si vysvetlíme nižšie.

Hneď na úvod by sme si mali ozrejmiť, čo histamín vlastne je a čo všetko v našom tele ovplyvňuje.
Je ozaj veľmi dôležité upriamiť pozornosť na to, že histamín je látka, nevyhnutná pre život a prirodzene sa teda vyskytuje aj v ľudskom tele. Ovplyvňuje napríklad kontrakciu hladkých svalov, priepustnosť kapilár, funkciu srdca, stimuluje žľazy a je extrémne dôležitý pre funkciu centrálnej nervovej sústavy.

V menšom, či väčšom množstve je obsiahnutý vo všetkých potravinách.

Čo je to histamínová intolerancia a čo ju spôsobuje?

Histamínovú intoleranciu môžeme laicky nazvať ako stav, kedy v tele vzniká nadbytok histamínu. Ľudské telo v zásade histamín, prijatý potravou nepotrebuje. Na jeho odbúravanie preto máme enzým, zvaný diaminooxidáza (DAO), ktorý je typicky prítomný v bunkách tenkého čreva, pečene a v obličkách.
Ak nám tento enzým chýba, histamín sa v tele hromadí a vzniká histamínová intolerancia (HIT).

 

vzorec_pre_histamin


Príznaky histamínovej intolerancie

Príznaky sú veľmi pestré a často si ich ľudia spájajú s alergiami, chrípkou, či otravou jedlom. Obvykle sa príznaky objavia hneď po jedle, ale môžu sa stať aj chronickými. Veľmi často sa stáva, že si ľudia jedlo a následné problémy, nespájajú.

Ide hlavne o
zažívacie problémy – pocit ťažoby po jedle, pocit zlého trávenia, bolestivé nadúvanie, kŕče v žalúdku a črevách, hnačka
kožné problémy  - svrbenie, začervenanie, ekzém, opuchy
problémy s nervovou sústavou – nadbytok histamínu v mozgu spôsobu zúženie ciev, čo má za následok točenie hlavy, silné migrény, nechutenstvo, únava, nespavosť, úzkosti, neschopnosť sústrediť sa a iné

Medzi ďalšie prejavy môže patriť aj kýchanie, kašeľ, bolesť hrdla, nadbytočné potenie, nádcha, kruhy pod očami, u žien bolestivá menštruácia a mnoho iného.

Ako vyplýva z vyššie uvedeného, diagnostika ozaj nie je jednoduchá a je nevyhnutná návšteva všeobecného lekára, následne potom návšteva alergológa, alebo gastroenterológa.

Diagnostika HIT

Pri podozrení na histamínovú intoleranciu, treba v prvom rade kontaktovať svojho všeobecného lekára, s ktorým prekonzultujete ďalší postup. Keďže symptómy sú naozaj veľmi rôznorodé, pravdepodobne Vás bude čakať široká škála vyšetrení (záleží samozrejme od príznakov).
Na Slovensku sa štandardne HIT diagnostikuje pomocou krvného testu, kedy sa vyšetruje hladina a aktivita DAO enzímu.

Aký je rozdiel medzi alergiou a histamínovou intoleranciou?

Rozdiel je veľmi veľký. To, že máte HIT, neznamená, že máte alergiu.
Alergia, je totiž reakcia imunitného systému na látky, ktoré sa vyskytujú v našom prostredí.  Histamínová intolerancia však nemá s imunitným systémom nič spoločné, nakoľko ide o poruchu črevného enzýmu.

Život s histamínovou intoleranciou

Pri pozitívnej diagnostike HIT, je potrebné osvojiť si pár pravidiel a hlavne dôkladne pozorovať signály svojho tela.
Histaminici by mali pri výbere potravín dbať hlavne na ich čerstvosť a vyhýbať sa fermentovaným potravinám (kyslá kapusta), zrejúcim potravinám (syry, šunky), polotovarom, aj alkoholu.
Medzi typicky vysoko hystamínové potraviny patria napríklad paradajky, jahody, citrusy, kakao...

V prvých týždňoch odborníci odporúčajú tzv. nízko histamínovú  diétu. Je k dispozícii mnoho tabuliek, ktoré hovoria o tom, ktoré potraviny sú nízko, alebo naopak vysoko hystamínové. Neskôr je samozrejme možné postupné pridávanie ďalších potravín. V súčasnosti už existuje aj mnoho internetovej inšpirácie, kde nájdete aj jednoduché recepty, ktoré Vám otvoria dvere do života s histamínovou intoleranciou.

Suplementácia a histamínová intolerancia

Každý, kto trpí histamínovou intoleranciou, by mal dávať pozor na to, či sú doplnky výživy, ktoré suplementuje, vhodné aj pre jeho diagnózu.
My sme aj na základe Vašich žiadostí preformulovali zloženie nášho MICROBIOME THERAPY tak, aby bolo vhodné aj pre ľudí, trpiacich HIT.

Toto vynovené zloženie teraz obsahuje až 14 cielených probiotických kmeňov, vrátane prebiotík. Práve tieto probiotické kmene okrem iného podporujú trávenie, obnovujú žalúdočnú sliznicu, či zlepšujú poruchy črevnej mikroflóry.  

organic_oasis_lab_microbiome_therapy


V súčasnosti je stále veľmi malé množstvo diagnostikovaných pacientov a niektorí na to dokonca neprídu vôbec. Ak Vás trápia niektoré z príznakov, alebo ste sa v článku našli, určite navštívte svojho lekára. Tá zlepšená kvalita života za to predsa stojí.

Zdroje:

https://zona.fmed.uniba.sk/uploads/media/Histaminova_intolerancia.pdf

https://www.histaminintoleranz.ch

https://aspoonofhistamine.com

https://hitjezdravozit.sk

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8069563/