Dobré veci, treba niekedy v živote nechať ,,vykvasiť”! Od chleba po víno, od kimchi po jogurt. Práve fermentácia je spôsob, akým ľudstvo už po stáročia transformuje a odomyká potenciál jedla. V súčasnosti si fermentované potraviny a doplnky výživy získali pozornosť pre svoje priaznivé účinky na zdravie, najmä pokiaľ ide o podporu črevnej mikroflóry, lepšiu vstrebateľnosť živín a celkovú vitalitu.
V tomto článku sa pozrieme na to, čo je fermentácia, aké sú jej benefity a prečo je skvelá práve vo výživových doplnkoch.
Čo je fermentácia a prečo je prospešná?
Fermentácia je prirodzený biologický proces, pri ktorom mikroorganizmy (ako baktérie, kvasinky alebo plesne) rozkladajú organické látky, napríklad cukry. Tento proces vedie k tvorbe prospešných zlúčenín, ako sú probiotiká, enzýmy a vitamíny.
Medzi hlavné benefity fermentácie patria:
* Zvýšená biologická dostupnosť živín - Fermentácia pomáha uvoľniť vitamíny a minerály v takej forme, ktorá je pre telo ľahšie vstrebateľná.
* Lepšie trávenie a absorpcia - Fermentované potraviny a doplnky výživy s obsahom fermentovaných zložiek obsahujú enzýmy, ktoré uľahčujú rozklad potravy a vstrebávanie živín.
* Podpora zdravej črevnej mikroflóry - Fermentované produkty obsahujú probiotiká, ktoré vyrovnávajú pomer prospešných baktérií v čreve, čo má pozitívny vplyv na imunitný systém a celkové zdravie.
* Zníženie obsahu antinutrientov - Fermentácia rozkladá látky ako kyselina fytová, ktoré môžu znižovať vstrebávanie minerálov ako železo, zinok a vápnik.
* Prírodná detoxikácia organizmu - Fermentované produkty pomáhajú odstraňovať toxíny z tela a znižovať zápalové procesy.
Prečo sa používajú fermentované zložky v doplnkoch výživy?
Doplnky výživy sú navrhnuté tak, aby poskytovali telu potrebné živiny vo forme, ktorú dokáže efektívne využiť. Fermentácia zohráva kľúčovú úlohu v zlepšení ich účinnosti a vstrebateľnosti. Tento proces prebieha za účasti prospešných mikroorganizmov, ktoré premieňajú surové zložky na ľahšie stráviteľné formy.
Výsledkom je
* Lepšia vstrebateľnosť živín - Fermentácia predtrávi niektoré zložky, vďaka čomu sú vitamíny a minerály biologicky dostupnejšie.
* Podpora trávenia - Fermentované doplnky obsahujú prirodzené enzýmy, ktoré pomáhajú rozkladať potravu a uľahčujú jej trávenie.
* Posilnenie črevnej mikroflóry - Obsahujú probiotiká a prebiotiká, ktoré vyrovnávajú hladinu dobrých baktérií v črevách.
* Zníženie obsahu antinutrientov - Fermentácia rozkladá zlúčeniny ako kyselina fytová, ktoré bránia vstrebávaniu minerálov.
* Zníženie alergénnosti - Fermentácia môže znižovať potenciálne alergické reakcie, napríklad pri fermentovaných sójových bielkovinách.
* Prírodná detoxikácia organizmu - Pomáha odstraňovať toxíny a podporuje zdravú funkciu pečene.
* Zlepšenie imunity - Fermentované produkty posilňujú obranyschopnosť organizmu vďaka aktívnym bioaktívnym látkam.
Bežné fermentované potraviny a ich benefity
Fermentované potraviny sa už tisícky rokov používajú na podporu zdravia. Okrem skvelých chutí prinášajú aj obrovské zdravotné benefity, preto ich odporúčame zaradiť do jedálnička.
Medzi najznámejšie patria
* Kefír a jogurt, ktoré obsahujú množstvo prospešných baktérií (probiotiká). Zlepšujú trávenie, posilňujú imunitný systém a podporujú zdravie črevnej mikroflóry. Kefír navyše obsahuje viac kmeňov probiotík ako bežný jogurt a je vhodný aj pre ľudí s miernou intoleranciou laktózy.
* Kimchi a kyslá kapusta sú bohaté na vitamíny A, C a K, ako aj antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením. Kimchi obsahuje aj kapsaicín (zo štipľavých papričiek), ktorý podporuje metabolizmus a spaľovanie tukov. Kyslá kapusta je zas skvelým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie.
* Miso a tempeh sú fermentované sójové produkty s vysokým obsahom bielkovín, prospešných enzýmov a izoflavónov, ktoré môžu pomáhať pri hormonálnej rovnováhe. Miso je bohaté na minerály ako zinok a mangán a často sa používa ako základ pre výživné polievky. Tempeh má pevnejšiu konzistenciu a obsahuje viac bielkovín, vďaka čomu je obľúbený u vegetariánov a vegánov.
* Kombucha je fermentovaný čaj s vysokým obsahom probiotík, antioxidantov a organických kyselín, ktoré podporujú detoxikáciu pečene a pomáhajú tráveniu. Pravidelná konzumácia môže prispieť k lepšej imunite a rovnováhe črevnej mikroflóry.
* Natto sú tadičné japonské fermentované sójové bôby, bohaté na vitamín K2, dôležitý pre zdravie kostí a srdca. Natto obsahuje aj enzým nattokinázu, ktorý podporuje zdravie ciev a môže pomáhať pri prevencii krvných zrazenín.
* Fermentované ovocie a zelenina ako uhorky, mrkva, reďkovky či cvikla obsahujú veľa vlákniny, vitamínov a prírodných probiotík, ktoré zlepšujú trávenie a podporujú imunitný systém.
Fermentované zložky v doplnkoch výživy
Fermentácia môže zlepšiť vstrebávanie živín, znížiť množstvo antiživín v potravinách a prispieť k lepšiemu tráveniu a absorpcii. Doplnky obsahujúce tieto zložky sú obľúbené najmä medzi tými, ktorí sa starajú o svoje črevné zdravie a celkovú pohodu.
Tu sú niektoré z najčastejších fermentovaných zložiek, ktoré sa používajú v doplnkoch výživy:
- Probiotiká, živé mikroorganizmy, ktoré majú pozitívny vplyv na tráviaci systém. Probiotiká sa často získavajú z fermentovaných potravín, ako je jogurt, kefír, kimchi alebo kyslá kapusta.
- Kvasinky (napr. Saccharomyces cerevisiae) sú fermentované kvasinky a často sa používajú v doplnkoch na podporu imunity alebo zdravia tráviaceho systému.
- Fermentované rastlinné extrakty získavané zo sóje, ryže alebo pšenice, sa môžu fermentovať, aby sa zvýšila ich biologická dostupnosť a nutričná hodnota. Fermentovaná sója je častá v doplnkoch obsahujúcich izoflavóny alebo iné fytochemikálie.
- Fermentované byliny ako ženšen, kurkuma alebo astragalus sa môžu fermentovať, aby sa zlepšila ich vstrebateľnosť a účinnosť.
- Fermentované proteíny - Mnohé proteínové prášky sú vyrobené z fermentovaných zdrojov bielkovín, ako je hrach, ryža alebo sója. Tento proces môže zlepšiť trávenie a vstrebávanie bielkovín.
- Fermentované mliečne produkty - Okrem probiotických jogurtov a kefírov môžu byť doplnky výživy obohatené o fermentované mliečne bielkoviny, ktoré obsahujú bioaktívne peptidy, aminokyseliny a minerály podporujúce zdravie.
- Kimchi a miso – Tieto fermentované potraviny sa používajú ako prísady do doplnkov výživy, najmä pre podporu črevného zdravia.
Fermentované potraviny v doplnkoch výživy Organic Oasis Lab
S fermentovanými zložkami sa samozrejme stretnete aj v našich výživových doplnkoch. Všetky sú vyberané cielene a len z tých najlepších a certifikovaných zdrojov.
Jedným z nich je najnovší prírastok FINE BODY THERAPY. Ide o zelený prášok s obsahom 23 prírodných zložiek, 3 patentovaných látok, ďalej s obsahom zelených a fermentovaných superpotravín, adaptogénnych húb, vitamínov, minerálov, enzýmov, antioxidantov a prebiotickej vlákniny.
Fermentované zložky tu zastupujú patentované látky FERMOKINASE™ - fermentovaná nattokináza, FERMERIC™ - prášok z fermentovanej kurkumy a Lynside® - prebiotická vláknina s obsahom betaglukánu. Tieto zložky prispievajú k celkovej revitalizácii organizmu, zvýšeniu energie, posilneniu imunity, redukcii zápalov a spomaleniu predčasného starnutia.
Ďalším zázrakom práve v tomto období chrípok, prechladnutí a nastupujúcich sezónnych alergií, je MICROBIOME THERAPY s obsahom 14 cielených živých probiotických kmeňov, vrátane prebiotík a fermentovaného prášku FIBRIOTICS™ z 36 druhov ovocia a zeleniny. Je určený na podporu trávenia, imunity a zmiernenie alergií. Je vhodný aj pre ľudí s histamínovou intoleranciou a pomáha obnoviť črevnú mikroflóru po užívaní antibiotík alebo iných liekov zaťažujúcich trávenie.
Za pozornosť rozhodne stojí aj PROBIO DETOX THERAPY. Obsahuje až 7 cielených živých probiotických kmeňov, vrátane prebiotík, bielej chlorely a patentovanej látky HEPURE™. Je určený na podporu detoxikácie, výživu a regeneráciu pečene. Kombinácia týchto zložiek má pozitívny vplyv na pečeňové funkcie, podporuje obnovu pečeňových buniek, pomáha vylučovať žlč, tráviť živiny a rozkladať toxíny. Vďaka obsahu prebiotickej vlákniny má vplyv aj na správne fungovanie čriev a udržiavanie rovnováhy črevného mikrobiómu.
Bestsellerom s obsahom 13 cielených živých probiotických kmeňov, vrátane prebiotík, je rozhodne PROBIO WOMAN THERAPY. Ide o ženské probiotiká, na podporu vaginálnej rovnováhy, regulácie hormonálnej hladiny, zmiernenie PMS, kontroly hmotnosti a prevencie osteoporózy.
Všetky tieto produkty sú navrhnuté tak, aby podporovali zdravie prostredníctvom kombinácie fermentovaných zložiek a ďalších prírodných látok.
Zdroje
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/fermented-foods-can-add-depth-to-your-diet
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9003261/