Jarná detoxikácia organizmu

Podľa tradičnej čínskej medicíny, je detoxikácia a očista organizmu spojená s odstránením škodlivých látok a obnovou rovnováhy v tele. A práve jar, je na detoxikáciu  ideálnym obdobím.

V teórii tradičnej čínskej medicíny existuje päť prvkov: oheň, zem, drevo, voda a kov. Každý z nich je spojený s určitými orgánmi, ročnými obdobiami, emóciami, chuťami, vôňami, zvukmi a môže nám pomôcť porozumieť svetu okolo nás a vžiť sa doň. Viac o tradičnej čínskej medicíne, o jej koreňoch a význame sa dočítate aj TU.


Jar z pohľadu tradičnej čínskej medicíny

Práve jar je ideálny čas na nové začiatky. Dni sa predlžujú a slnko začína byť teplejšie. Je to obdobie expanzie, kedy sa po zimnom spánku začína všetko vo svete pohybovať a rásť.
Prvkom jari, je podľa TČM drevo, ktoré sa spája najmä s plodnosťou a energiou rastu. Typický pre toto obdobie je aj vietor, zelená farba, či silnejšia emócia hnevu. Orgán, ktorému sa práve teraz odporúča venovať zvýšená pozornosť je pečeň.


Úloha pečene z hľadiska TČM

Jednou z hlavných úloh pečene v tradičnej čínskej medicíne je hladký tok Qi v našom tele. Možno si teraz myslíte, že práve počas jari naša pečeň pracuje na maximum. V skutočnosti je ale práve v tomto ročnom období, najviac ovplyvnená a zaťažená hlavne vetrom, ktorý dokáže rozprúdiť energiu pečene a často je zodpovedný za jej problémy.

Aby mohla Qi v tele hladko prúdiť bez toho, aby ju element vetra nadmerne ovplyvňoval, je vhodné zamerať sa na detoxikáciu, očistu a odstránenie toxínov z nášho tela. Najväčšia aktivita pečene je medzi 1-3 hodinou v noci. Ak je vaša pečeň oslabená, je veľká pravdepodobnosť, že sa práve v týchto časoch budíte. Práve vtedy totiž pečeň pracuje nie len na očisťovaní organizmu, ale aj na regenerácii seba samej.


Podpora pečene počas jari

Vedeli ste, že práve pečeň, je jedným z najdôležitejších orgánov na obnovu a čistenie tela? TČM nás učí, že keď pečeň beží hladko, emocionálna Qi bude tiež s ľahkosťou prúdiť celým telom. Tak ako jej teda pomôcť?

1. OČISTA TELA

Po zimných sviatočných hostinách, po večierkoch, či výdatných jedlách, je čas zregenerovať svoje telo a zamerať sa nie len na trávenie, ale aj detoxikáciu. Energia pečene sa vyznačuje zelenou farbou, ktorá je aj farbou jari. Mnohé zelené potraviny ako brokolica, fazuľa, hrášok, kel, šalát atď. sú rýchlo rastúce potraviny, ktoré majú vzostupnú expanzívnu energiu, ktorá pomáha našej pečeni udržiavať plynulý tok Qi. Podporou pre pečeň môže byť aj žihľavová kúra, alebo aktuálne veľmi populárny pestrec mariánsky.

Odporúčame jednoduché jedlá, z pár surovín, ktoré sú navyše rýchle na prípravu. Vyhýbajte sa ťažkým mastným jedlám, spracovaným potravinám, obmedzte príliš sladké, horúce, či pálivé jedlá a stimulanty ako káva, alebo alkohol.

Pre zlepšenie trávenia a imunitného systému dávame do pozornosti aj naše MICROBIOME THERAPY od Organic Oasis Lab, ktoré sú v súlade s TČM. Obsahujú až 14 cielených živých probiotických kmeňov, vrátane prebiotík a fermentovaného prášku FIBRIOTICS™  z 36 druhov ovocia a zeleniny na podporu trávenia a imunity. Okrem toho pomáhajú pri astme, alergiách, či sennej nádche. Je ideálnym pomocníkom, ktorý napráva črevnú mikroflóru po antibiotikách, alebo iných liekoch, ktoré zaťažujú pečeň a trávenie.

blog-microbiome-therapy

 

Nezabúdajme ani na pohyb. Práve cvičenie, totiž podporuje hladký tok Qi. Nemusí to byť nič príliš intenzívne, postačí aj krátka prechádzka alebo ľahké naťahovacie cvičenie doma v obývačke.

2. OČISTA PROSTREDIA

Tak, ako potrebujeme vyčistiť svoje telo, je nevyhnutné, pozrieť  sa lepšie aj na prostredie, v ktorom žijeme. Práve toto obdobie charakterizuje rast a nové začiatky. Preto sa hovorí, že by sme sa mali zbaviť nepotrebného a vítať nové. Upratanie domácnosti  a otvorenie okien čerstvému jarnému vánku, je na nezaplatenie.


Emócie a pečeň

Pečeň je veľmi úzko spojená s emóciami a tou najsilnejšou emóciou je hnev. Keď nie sme v súlade s tým, čo robíme, a nie je nám dovolené cítiť rast a expanziu, cítime sa zaseknutí, energia pečene sa cíti zaseknutá.

Keď sa pečeň zasekne, zastaví našu pečeňovú Qi, ktorá za bežných okolností hladko prúdi celým naším telom. Práve to vedie k pocitom stresu, frustrácie a hnevu, ako aj k fyzickým symptómom, ako je bolesť krku, ramien, PMS, menštruačné bolesti, či tráviace problémy.
Ako pri všetkých emóciách, aj hnev je v živote úplne prirodzený a je normálne cítiť ho. Pre naše fyzické, aj mentálne zdravie, však nie je dobré, zadržiavať ho v sebe. Takýto hnev totiž neškodí nikomu inému, len nám.

Keďže je jar obdobím pečene, doprajte si priestor, zamyslite sa nad tým, čo vo vás vyvoláva hnev, či je táto emócia pre vás stále dôležitá a či nie je čas, pustiť ju ďalej. Možno sa práve takto uľaví nie len vašej pečeni, ale aj tráveniu a ostatným problémom, ktoré nás niekedy vedia poriadne potrápiť. 

 

Zdroje

https://www.rebalancetcm.com/spring-and-chinese-medicine-how-to-enhance-your-health/

https://www.chrysalistcm.com/blog/2020/9/4/spring-liver

https://clinic.acumedic.com/4-ways-to-transition-from-winter-to-spring/

https://jscm.uk/wellbeing/flow-with-the-spring-season/