Milí klienti, vzhľadom na vysoké teploty môže dôjsť k znehodnoteniu resp. poškodeniu tovaru a preto Vám doporučujeme si objednávať tovar domov, prípadne do výdajných miest, nie do Z Boxov a Balikomatov. Za prípadné škody v takýchto prípadoch nepreberáme zodpovednosť. Ďakujeme za pochopenie.  

Všetko, čo potrebujete vedieť o SPF

S blížiacim sa letom, automaticky siahame po opaľovacích krémoch, opaľovacích olejoch, či iných produktoch s rôzne vysokým ochranným faktorom. Viete však, čo ochranný faktor znamená, ako veľmi je SPF dôležité pre zdravie našej kože a ako sa chrániť pred spálením od slnka?

 

UV žiarenie a jeho typy

Veľmi zjednodušene, UV žiarenie je ultrafialová neviditeľná oblasť spektra elektromagnetického žiarenia s vlnovou dĺžkou od 100 nm do 400 nm. Pre nás, je najintenzívnejším zdrojom UV žiarenia slnko. Spektrum UV žiarenia sa prechodom cez atmosféru Zeme mení. Poznáme niekoľko typov UV žiarenia, ktoré sa líšia podľa svojej vlnovej dĺžky.

  1. UVA ŽIARENIE
    UVA žiarenie má najdlhšie vlnové dĺžky medzi UV žiarením. Prechádza cez oblaky, či okenné sklo a tvorí väčšinu UV žiarenia, ktoré dosahuje na Zem. Vyskytuje sa počas celého roka, takže aj vtedy, keď je vonku zamračené. Nespôsobuje síce slnečné spáleniny, čo ale neznamená, že nie je škodlivé. Preniká hlbšie do buniek, čím ovplyvňuje spodné vrstvy kože, kde sa nachádza kolagén a elastín. Tie sa pôsobením týchto lúčov rozpadajú, čo má za následok vznik vrások. Toto žiarenie spôsobuje mnoho problémov s pokožkou, ako je predčasné starnutie, nadmerné vysúšanie, hyperpigmentácie a to hlavné, môže byť hlavnou príčinou vzniku rakoviny kože.
  2. UVB ŽIARENIE
    UVB žiarenie má stredné vlnové dĺžky a tvorí 5% UV žiarenia, dopadajúceho na Zem. Na jednej strane toto žiarenie pomáha telu vytvárať si vitamín D, no na druhej strane, je zodpovedné za slnečné spálenie a väčšinu poškodenia DNA buniek. UVB žiarenie sa filtruje atmosférou a je silnejšie počas leta. Okrem spálenej kože môže spôsobiť úpal, začervenanie, niektoré druhy rakoviny kože, ale aj poruchy videnia, či šedý zákal.

  3. UVC ŽIARENIE
    UVC žiarenie má najkratšie vlnové dĺžky, je pohlcované v ozónovej vrstve a zaniká v stratosfére. Na Zem toto žiarenie priamo nedopadá, ale vplyvom freónov, výfukových plynov a iných exhalátov sa ozónová vrstva  neustále zväčšuje. UVC lúče tak prechádzajú a prenikajú do ľudskej kože, čoho dôsledkom môže byť vznik rakovinotvorných  buniek.

 

Čo skutočne znamená SPF?

Slnečný ochranný faktor, ďalej len SPF,  je číslo, označujúce  úroveň ochrany, ktorú poskytuje ochranný krém pred slnečným žiarením, konkrétne pred UVB žiarením. Vďaka skvelým moderným technológiám, dnes už existuje mnoho ochranných krémov s SPF, ktoré poskytujú aj ochranu pred UVA žiarením. Hovorí sa tomu aj širokospektrálna ochrana.

Rozlišujeme štyri úrovne ochranynízka (faktor 6 až 10)stredná (15 až 25)vysoká (30 až 50) a veľmi vysoká (50+). Čo však hodnoty týchto SPF faktorov vôbec znamenajú?

Číslo SPF predstavuje, o koľkokrát dlhšie môže osoba zostať na slnku, než dôjde k spáleniu, v porovnaní s tým, ako dlho by mohla zostať na slnku bez ochrany. Napríklad, ak máte SPF 30, znamená to, že môžete zostať na slnku asi 30-krát dlhšie, než by ste mohli bez akéhokoľvek ochranného krému, predtým než by ste začali pociťovať spálenie.

Napríklad ochranný krém s SPF10, poskytuje 90% ochranu pred UV žiarením, SPF30 - 97%, SPF50 až 98% ochranu.

Pri výbere ochranného krému s SPF, alebo inak povedané aj opaľovacieho krému,  je dôležité zvážiť nie len číslo SPF, ale aj faktory ako typ pleti, doba pobytu na slnku a aktivity vykonávané na slnku. Dôležitá je tiež správna aplikácia a aj reaplikácia po športe, alebo pobyte vo vode.

 

Ako sa chrániť pred slnečnými lúčmi

Našťastie dobe, kedy bolo extrémne opaľovanie sa trendy, už odzvonilo a je čas venovať potrebám svojej kože väčšiu pozornosť. Asi nikoho neprekvapí, že najlepším spôsobom, ako sa chrániť pred škodlivými účinkami slnka, je obmedziť ho a chrániť tak pokožku celého tela. A ako inak si ešte dopomôcť?

tipy, ako sa prirodzene chrániť pred UV žiarením

  • Pred pobytom na slnku, využívajte širokospektrálny opaľovací krém s ochranným faktorom najmenej 30. Široké spektrum znamená, že opaľovací krém, chráni pred UVA aj UVB lúčmi. Nezabudnite na reaplikáciu.
  • Vždy, keď je to možné, noste ochranný odev, ako je ľahká košeľa s dlhým rukávom, klobúk a slnečné okuliare.
  • Pamätajte, že slnečné lúče sú najsilnejšie medzi 10. a 16. hodinou. V tomto čase sa vyhýbajte pobytu na slnku a ak to je predsa len nevyhnutné, vyhľadajte tieň.
  • Buďte zvlášť opatrní v blízkosti vody, snehu a piesku. Odrážajú totiž slnečné lúče, ktoré zvyšujú šance na spálenie.
  • Nepoužívajte soláriá. Ultrafialové svetlo zo slnka a solárií môže spôsobiť rakovinu kože a vrásky. Ak chcete vyzerať opálene, odporúčame skôr použiť samoopaľovací prípravok. Spolu s ním však nezabúdajte ani na opaľovací krém.
  • Chráňte svoje pery balzamom na pery s minimálne SPF 15.

 

Čo sú opaľovacie krémy a ako ich používať

Opaľovacie krémy, alebo inak povedané ochranné krémy, chránia pokožku pred spálením a zohrávajú dôležitú úlohu pri blokovaní prieniku ultrafialového (UV) žiarenia. Žiadny opaľovací prípravok však neblokuje UV žiarenie na 100%.

Na každodenné použitie sa odporúča produkt s SPF vyšším ako 15, ideálne produkt s SPF 30 až 50. V súčasnosti máme na trhu mnoho konzistencií, z ktorích je jednoduché vybrať si. Aj tá najlepšia konzistenia ale bude na nič, keď sa nenaučíme nanášať správne množstvo.
Jedna malá rada od nás.. Ak máte pocit, že si nanášate priveľa opaľovacieho krému, tak ešte pridajte. Konkrétne na tvár a krk, by sa mal nanášať ochranný krém, minimálne vo veľkosti čajovej lyžičky. Ak si ho aplikujete menej, ochranná funkcia produktu sa automaticky znižuje.

Medzi najlepšie produkty na trhu, rozhodne patrí aj značka EVY TECHNOLOGY, ktorej opaľovacie peny, sú hitom už niekoľko rokov. Ide o švédsku značku, ktorá využíva patentovanú technológiu a jej produkty sú špeciálne vyvinuté pre citlivú pokožku, pre ľudí so slnečným ekzémom, alergiou na slnko, alebo pre ľudí, ktorí trpia albinizmom.

Všetky produkty EVY Technology, sú vo forme peny, čo ocení každý, kto nemá rád mastné opaľovacie krémy. Pena sa navyše na pokožke udrží dlhšie, nezmýva sa, ani sa nezotiera pod vplyvom vody. Zloženie je hypoalergénne, veľmi jemné, bez parfumov a konzervačných látok.

Evy Technology Sunscreen Mousse je k dispozícii v dvoch verziách a to s SPF 30 a 50. Obe tieto peny sú vhodné na každodennú ochranu tela aj tváre. Sú nelepivé, rýchlo sa vstrebávajú a poskytujú ochranu pred UVA, aj UVB žiarením.

Evy-Technology-Sunscreen-Mousse-SPF50-4


Ak hľadáte ochranný krém špeciálne na tvár, všetkými desiatimi odporúčame EVY TECHNOLOGY Daily Defence Face Mousse SPF 50. Poskytuje celoročnú ochranu pred slnečným žiarením a vonkajšími vplyvmi, posilňuje ochrannú bariéru pleti a zabraňuje známkam predčasného starnutia.

Vďaka kombinácii patentovanej technológii SPF 50 a dennej starostlivosti o pleť, poskytuje dlhotrvajúcu a vysokú úroveň ochrany nie len pred UV žiarením, ale aj pred HEV modrým svetlom.

Ak ste stratená v tom, ako používať opaľovací krém na tvár a ako ho vrstviť, stačí ak si zapamätáte, že krém s SPF, sa nanáša na záver vašej rannej/dennej skincare rutiny. Na noc krém s SPF nepoužívame.

Evy-Technology-Daily-Defence-Face-Mousse5


Samozrejme nezabúdame ani na najmenších, preto tu máme EVY TECHNOLOGY Sunscreen Mousse Kids SPF 50, ktorá je vhodná pre deti od 6mesiacov.  Posilňuje prirodzenú bariéru a navyše poskytuje ochranu pokožky pred slanou, či chlórovanou vodou. Formulácia tejto peny, je vzhľadom na citlivú detskú kožu jemná, ale stále vysoko účinná. Má hypoalergénne zloženie, neobsahuje parfum, alkohol a ani potenciálne dráždivé konzervačné látky. Ľahko sa rozotiera a nie je mastná. Je odporúčaná dermatológmi, je vhodná pre deti a dospelých s kožnými alergiami, ekzémami, vitiligo a albinizmom.

Evy-Technology-Sunscreen-Mousse-Kids-SPF50-2

 
Na dôležitú ochrannú funkciu ozaj nezabúdajme či už v zime, alebo v lete. Naša koža, sa nám poďakuje.

 

Zdroje

https://www.who.int/news-room/questions-and-answers/item/radiation-the-ultraviolet-(uv)-index

chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.epa.gov/sites/default/files/documents/uviguide.pdf

https://www.epa.gov/radtown/ultraviolet-uv-radiation-and-sun-exposure

https://www.paulaschoice-eu.com/how-spf-works

Journal of the American Academy of Dermatology