Interview so zakladateľkou Yage Organics Petrou Drvoštepovou

Autor: Eliška Pichoňská - @elimakeupartistblog

Krásny deň všetkým, opäť článok určený priaznivcom organickej skincare. Rozhovor so zakladateľkou Petrou Drvoštěpovou o YAGE ORGANICS. O jej láske k organickým zložkám, biotechnológiam a prírode.

YAGE ORGANICS – čo mi povedala Petra

Vitajte pri mojom článku, tentokrát rohovore so zaujímavou ženou, ktorá si cieľavedomo splnila svoj sen a precestovala kus sveta, aby do svojej kozmetiky vložila to najlepšie, čo naša príroda ponúka. Prírodná kozmetika sa za posledných päť rokov posunula míľovými krokmi vpred. Dá sa povedať, že využívanie biotechnológií v čiste prírodnej kozmetike je niečo absolútne úžasné, a preto môžeme na ňu nalepiť štítok “čistá, organická, surová”. Poďme spolu nazrieť do procesu vzniku a výroby YAGE ORGANICS.

 

Yage Organics

Eliška: “Ako sa zrodila prvotná myšlienka založiť Yage Organics?”

Petra: Prvý moment, ktorý si pamätám, prišiel v čase, kedy som intenzívne začala študovať etikety produktov. Zaujímalo ma, aké prípravky vlastne používame a aké používam pre svoje deti. Úprimne povedané, bola som zaskočená tým, aké zloženie má akože prírodná kozmetika. Čím viac som bádala, tým viac som prichádzala na to, že veľa surovín sú buď nepodstatné suroviny, ktoré zväčšujú objem prípravku, alebo sú dokonca škodlivé. To bol zlomový moment, kedy som si povedala, že nemôže byť predsa tak nemožné vytvoriť takú značku, ktorá by bola korektná a ktorá by predovšetkým videla gro toho vývoja čistoty kozmetiky, ako len financie a zisky. Pri veľkých značkách je primárne kritérium zisk. Pred cca 5-6 rokmi, sa začali objavovať malé individuálne brandy. Motivovalo ma to. Pýtala som sa sama seba, kde vôbec začať. Príbehy týchto malých a nových značiek mi dali odvahu začať. To bol ten hnací motor, že do toho idem. Začala som zbierať informácie o laboratóriách, o aktívnych látkach, a úplne na začiatku bol i názov značky iný. Malo sa to volať “Vida” (život), ale grafička sa nejak pomýlila a potom tak nejak došlo ku zmene názvu na “YAGE”.

 

Eliška: “Ako by si opísala kozmetiku YAGE?”

Petra: “Ako 100% prírodnú, luxusnú bio kozmetiku s vysokým percentom aktívnych látok. Niektoré produkty sú 100% aktívne látky, založené na princípoch aromaterapie a ajurvédy. Rešpektujú a riadia sa systémom 10 krokovej starostlivosti, ktorá vychádza z tradičnej kórejskej kultúry. Je to tzv. vrstvenie, ktoré v českej i slovenskej kozmetike je stále trochu nové. Ja sa snažím predstaviť komplexný systém, ktorý je založený na tejto 10-krokovej úrovni. To je kľúčový odlišný moment, kde sa jedná o ucelený celok, ktorý na seba naväzuje, ale zároveň vás nenúti používať úplne všetkých 10 krokov. Ide primárne o to, naučiť klientky, ako sa o seba starať.

kozmetika Yage

Jedná sa o dvojfázové čistenie, potom máme tonikum, ktoré vyrovnáva pH pokožky, potom máme samostatnú hydratáciu a čím je tá zložka redšia, tým lepšie preniká do pleti. Yage pracuje i s energiami kryštálov, ktoré sú súčasťou receptúry, alebo sa vkladajú do produktov. V niektorých sú rozpustené priamo v produkte. Jedná sa o koloidné striebro, koloidné zlato, či platinu. Kamene sa vkladajú do olejov, alebo sa lúhujú pri výrobe. Je to novodobá bio kozmetika, ktorá v sebe zahŕňa sofistikované patentované látky. Je to kozmetika, ktorú je možné v súčasnej dobe vytvoriť a toto je veľký rozdiel oproti 10 rokom dozadu.”

 

Eliška: “Kto stojí za vznikom Yage?”

Petra: primárne som to ja, ktorá som v prvej fáze dávala dokopy prvotné formulácie a suroviny, z ktorých som chcela vytvoriť produkt. Potom, keď sa na formuláciach začalo pracovať, bola prizvaná ku spolupráci naša anglická formulátorka, ktorá je taktiež predsedkyňou Asociácie vedeckých pracovníkov v oblasti kozmetológie v Londýne. YAGE ORGANICS vznikalo v Anglicku, kde sa behom roku finalizovali všetky receptúry. Všetka kozmetika sa tiež testovala v anglických laboratóriách a v Nemecku. Do dnešného dňa táto spolupráca pretrváva.

Tá hlavná myšlienka vychádza zo mňa a tiež nápad na suroviny, ktoré by som si priala zakomponovať do produktu. Naša formulátorka má neuveriteľný prehľad o surovinách po celom svete a tiež spoločnostiach, ktoré tieto suroviny ponúkajú. Vie nájsť také suroviny, ktoré majú už napríklad klinické štúdie a tiež pozná i tú “kuchynskú” stránku, aby produkt držal pohromade. Napríklad sme riešili novú formuláciu na Aqua splash . Ja som tam chcela mať malachit, ktorý je rozpustný vo vode. Žiaľ francúzska spoločnosť, ktorá ho má, ho nemá certifikovaný. A práve Judit našla americkú spoločnosť s rovnakým, no certifikovaným malachitom. Judit je vedecká hlava, ktorá usmerní vývoj produktu tak, aby zodpvovedal 100% prírodnej formulácii, aby sme mohli mať celé produkty certifikované. Človek by mal i nápady, čo naformulovať, no je náročné vyhľadávať suroviny po celom svetle.

kozmetika Yage

 

Eliška: “Čo znamená pre teba UDRŽATEĽNOSŤ?

Petra: “Celý svet sa zamýšľa nad tým čo všetko dávame na kožu. Čím dalej viac ľudí sa zaujíma o kvalitu surovín. To je práve i ten dôvod, prečo som vytvorila značku, ktorá je čistá, ekologická a tento prístup musí byť prestúpený celou radou našej kozmetiky. Téma udržateľnosti je však komplexná, nie je to, to isté, ako ekológia. Domnievam sa, že veľa ľudí vlastne nevie, čo to je. Udržateľnosť je prestúpená celým cyklom výroby. Začína už od spôsobu pestovania surovín. Rozdeľuje sa na ekologickú a na sociálnu zložku. Obe sú prepojenými nádobami. A jedna od druhej nejde oddeliť. Príklad.: my nemôžeme očakávať spôsob pestovania nejakej suroviny napríklad skvalén, že bude len ekologický, pretože farmár, ktorý túto surovinu bude pestovať,  musí dostávať adekvátne zaplatené za svoju prácu. Keďže sú to prepojené nádoby, my potrebujeme mať istotu, že ten farmár dostáva za to slušný plat a to sú tie zložky fair trade.

Čiže ekológia a fair trade sú akoby podmnožinou toho celého, “udržateľnosti”. Ešte k tomu treba pripočítať spôsob pestovania suroviny. Je potrebné zohľadniť napríklad i spotrebu vody. Alebo ďalší príklad. Balans v prírode. Zase uvediem príklad na ružovom dreve. Nie je možné ho vypestovať na plantážach, alebo my sme teda nenašli žiadneho farmára, ktorý by sladké drevo mal. Rastie voľne a my teda ružové drevo nepoužívame kvôli možnej vzniknutej nerovnováhe v prírode. 

Yage Organics

Kedysi sa extrahovali a nakladali pupence, robilo sa to tak v tradičnom bylinkárstve. V tomto objeme to prírode nevadilo. Ak by sme v dnešnej dobe vyzbierali všetok pupenec bez kontroly, narušilo by to rovnováhu v prírode a my by sme ju devastovali. Ak berieme suroviny z kontrolovaného hospodárstva, tak je to v poriadku a máme istotu, že je to pod kontrolou. Toto človek musí zvažovať pri výbere surovín. V tomto reťazci môžeme pokračovať…riešenie lokálnych surovín, transport, ako riešiť import, akým spôsobom prebieha spracovanie surovín, samotná formulácia, či výroba produktu vyžaduje veľké množstvo energie.

Metódy sú klasické, kde sa kozmetika varí, alebo sa robí za studena. My preferujeme bezvodné formulácie, pretože sa tu limituje objem vody a jednak sa tým zaisťuje aj lepšia konzervácia produktov, kedže neobsahujú vodu. A tak sa dostávame k tomu, v čom je balený samotný produkt. Toto je hľadisko, ktoré spotrebiteľ vníma najviac. Či je obal ekologický alebo neekologický, čiže recyklovateľný alebo nerecyklovateľný. To je tá čerešnička na torte, ktorú vidí zákazník. Ale tá udržateľnosť  začína na začiatku od spôsobu pestovania cez formuláciu produktu. Všetky tieto aspekty sú pre nás veľmi dôležité a prestupujú YAGE ORGANICS ako celok.

Eliška: “Prečo si sa rozhodla nastaviť “kórejský systém starostlivosti o pleť”?

Petra: “Rozhodla som sa ho začleniť najmä preto, pretože tá synergia rôznych kultúr, ma fascinuje. Tento spôsob mi príde najsofistikovanejší a najvyvinutejší s najlepšími výsledkami. V Kórei a vôbec v Ázii je dlhodobá tradícia starostlivosti o krásu, a dominuje tu kult čistej, krásnej a zdravej pleti. Je to overený systém, a rozčlenenie jednotlivých krokov. My sme v západnej kultúre trošku rýchli, a chceme multifunkčné produkty. Ale tie nefungujú tak dobre ako produkty, ktoré sú vyvinuté ku konkrétnemu účelu. Je to rituál, ktorý môžeme venovať samé sebe, krásne prepojiť i s meditáciou, a samé sebe tento čas dopriať. Práve všetky tieto kroky zaisťujú maximálnu efektivitu jednotlivých produktov, ktoré sú určené len k jednému účelu. Práve konkretizácia jednotlivého produktu spĺňa ten účel, na ktorý bol formulovaný.

Yage Organics

Eliška: “Ktorý produkt by si zvolila ako zástupcu značky YAGE ORGANICS?

Petra: “To je veľmi ťažká otázka. Ja milujem Aqua Splash, Hello Beautiful a novinku náš BB krém. Olej Sleeping beauty taktiež. Ak by som túto otázku dostala pred polrokom, tak by som asi povedala Aqua Splash, a to z viacerých dôvodov. Pretože na našom trhu som takýto obdobný produkt nenašla. Dnes by som povedala, že Hello Beautiful. Toto sérum je naozaj zlatý klinec kolekcie Yage Organics. Je to trošku univerzálny produkt z hladiska tej aktívnej starostlivosti. Toto sérum je naprosto hebké, výborne sa vstrebáva a krásne vonia. Je založené na vonných zložkách, ktoré vychádzajú z aromaterapie. Niekedy chceme použiť aktívne látky,ktoré sú síce efektívne ale nevoňajú pekne a my potrebujeme tú voňu zamaskovať. Niekedy je to veľmi ťažké prekonať. Každá žena, chce produkty, ktorú ju budú baviť, a budú jej voňať. Hello Beautiful reprezentuje veľmi dobre našu YAGE ORGANICS. Z hladiska efektivity je to jednotka, pretože rieši komplexný anti-agingový problém. Dodávku kolagénu i nutkanie k vlastnej tvorbe. Obsahuje aminokyseliny, rieši pigmentové škvrny, vrásky, je to multifunkčný antiaginový produkt. Ja doporučujem zaradiť však do svojej anti-agingo vej rutiny i určité rituály ako je napríklad používanie kameňa Yage-Guasha.

Yage Organics

Eliška: “Poraď mi jediný produkt, ktorý by som si mala kúpiť ako prvý, aby som sa zoznámila s YAGE ORGANICS.”

Petra: “Bol by to Aqua Splash. Domnievam sa, že práve esencia nie je v našej kultúre toľko známa.  Jedná sa o produkt, ktorý je typovo odlišný ako toner. Esencia nie je úplne bežný produkt, čiže je to niečo neštandardné. Aqua Splash je založený na fermentovanej kyseline hyalurónovej, obsahuje prírodnú vegánsku kyselinu hyalurónovú, veľmi jemnú a nealergizujúcu. Je multimolekulárna. V tomto produkte máte rôzne veľkosti molekúl. Zaisťujeme komplexnú starostlivosť, ktorá práve kvôli rôznym veľkostiam prenikne do rôznych vrstiev pokožky. Obsahuje aj stabilný vitamín C, ktorý je trvácny. My používame veľmi často vysoké percentá aktívnych látok, ale je tiež dôležité povedať, že nie vždy je vhodné pre pleť používať tak vysokú koncentráciu. Je ideálne vykalibrovať čo je znesiteľné a nie iritujúce. Práve Aqua Splash je produkt, ktorý viete doplniť do svojej starostlivosti a to veľmi jednoducho. Viete ho používať pod akýkoľvek krém a tiež pri akciách typu fotenie a podobne. Aj keby ste nič iné od Yage nepoužívali, tak toto je presne tá vec, ktorú majte. Je tak účinný, že vypne pleť do 30 minúť. Efekt je viditeľný veľmi rýchlo. Avšak väčšina produktov je určená k dlhodobejšiemu používaniu. Podstatná informácia pri Aqua Splash je, že je to vodný produkt. No napriek tomu, neobsahuje vodu, ale hydroláty z geránia a z ruže. Používame kvetové vody ktoré nesú v sebe vitamíny a minerály. Určite by som začala práve týmto produktom.

Eliška: “Nedávno si launchovala Tónovací krém Geisha´s secret s SPF 15. V dnešnej dobe máme už dva odtiene. (v čase poslania otázok Petre, bol na predaj jeden odtieň Medium). Ako dlho ste sa hrali s formuláciou tónovacieho krému a čo obnášala jeho výroba? Ide sčasti o makeupový produkt, čo pri organickej kozmetike nie je jednoduché naformulovať.”

Yage Organics

Petra: “Vývoj BB krému sa pretiahol až na tri roky. Základnú formuláciu sme mali hotovú o dosť skôr, ale v rámci certifikácie došlo k tomu, že jeden výrobca prestal vyrábať jednu z kľúčových surovín, pre ktorú sme nemohli produkt certifikovať. Týmto pádom, sme museli formuláciu upraviť. Aj takéto veci sa však stávajú. Sme nová mladá firma, netušili sme, že sa takéto veci dejú. Museli sme pohľadať náhradnú surovinu.

Prírodná  kozmetika má čo sa týka ochrany voči slnku len dve prírodné suroviny, ktoré sú použiteľné a obe sú vo forme prášku. Takže formulácia s práškovou formou,kde musíme docieliť vyššie spf, je veľmi náročná a je to výzva. Prášok je v tom väčšom objeme v produkte viditeľný, a náš cieľ je dosiahnuť hladkú a jemnú textúru. Cieľom bolo vytvorenie BB krému, ktorý bude korešpondovať s viacerými tónmi pleti, čiže mal zahŕňať väčšie množstvo odtieňov pleti, aby si ho vedeli objednať na internete. Dokopy budú asi tri odtiene BB krému. Aby bol polopriehľadný a dobre sa rozotieral, to bola výzva druhá. A my sme chceli nielen BB krém, ale chceli sme mať v ňom i aktívne látky, extrakt z morských rias, koloidné zlato a zložku na hydratáciu. Multifunkčný produkt v rámci jedného prípravku. V súčasnej dobe máme verziu medium /hnedšia pleť/. Nie je to úplne pre ľudí s opálenou kožou, skôr pre ľudí, ktorí majú pleť prirodzene hnedú. V septembri sme launchovali odtieň light pre ženy so svetlou pleť, a pre ženy do zimného obdobia, ktoré už nie sú ani opálené, ale majú prirodzene svetlú pleť. Budúce leto 2022 budeme uvádzať ďalší odtieň “Dark”.

Eliška: “Aké sú tvoje plány? Pôsobíš ako ambiciózna žena. Chystáš nejaké prekvapenia, o ktorých už môžeme vedieť? Rodí sa ti v hlave plán, z ktorého padneme na zadok:)?”

Petra: “Máme reformulované tri výrobky. Na trhu sa totiž objavili nové aktívne suroviny a my chceme ísť s dobou. Kozmetologické a chemické veľtrhy sa konajú online a tak sme objavili úžasnú novú látku. Reformulujeme tri nové produkty. Bude sa jednať o Rose kiss, Aqua Splash a Twinkle Star. Budeme uvádzať aj novinku, ktorá je už pripravená a už je to len o vhodnom načasovaní.  Jedná sa o krok, ktorý je vlastne kombináciou kroku 0 a 1 a bude sa volať 01. Bude zahŕňať v sebe olejové a vodné odlíčenie z oboch krokov. Bude to “oiled milk cleanser” , ktorý sa premení z oleja na mlieko. Dojde k emulzifikácii, čiže po nanesení na tvár, rozpustí makeup i riasenku a pridaním vody to stiahnete. Je to náhrada 0 a 1 produktu, pre niekoho kto by chcel využiť benefity oboch krokov, ale chce len jeden produkt. Obsahuje hydrolizované perly, ktoré dodajú aminokyseliny. Toto sú novinky, ktoré budeme v nasledujúcom roku uvádzať na trh.,

Ďakujem Petre Drvoštěpovej za vyčerpávajúce odpovede. Ja sama som získala akoby zase nový pohľad na YAGE ORGANICS. Som tak namotivovaná, že obnovím svoju skincare rutinu skôr ako som mala v pláne. Nočná rutina s YAGE mi vyhovuje, najmä v chladných mesiacoch.

Dámy, ktoré si prečítate tento dlhý rozhovor. Na celú kozmetiku Yage môžete využívať kód YAGE10. Mám ho už dlhšie pre svoje čitateľky a sledovateľky na sociálnych sieťach. Sledujte slovenský eshop Organic-Oasis.sk. Je to eshop nielen s kozmetikou Yage, ale aj so značkami Salt and Stone či Mani. Doporučujem prerolovať, pretože ponúka zaujímavé značky s ekologickým posolstvom, alebo minimálne so zdravým zameraním.

Sledujte akcie na tomto eshope, pretože najmä pri Yage, bývajú na tomto eshope zaujímavé darčeky. Do konca mesiaca je to prokolagénový toner Rose Kiss pri nákupe nad 150,- Eur, a viem, že zaujímavé veci sa chystajú na budúci mesiac.

 

Prečítajte si originálny článok od Elišky.

 

 

eli make up artist profilovka

Tento článok napísala Eli Make Up Artist

Make Up Artist a Beauty Blogerka, ktorá testuje a hodnotí kozmetiku.

www.elimakeupartistblog.com