Milí klienti, vzhľadom na vysoké teploty môže dôjsť k znehodnoteniu resp. poškodeniu tovaru a preto Vám doporučujeme si objednávať tovar domov, prípadne do výdajných miest, nie do Z Boxov a Balikomatov. Za prípadné škody v takýchto prípadoch nepreberáme zodpovednosť. Ďakujeme za pochopenie.  

Ovulačná fáza ženského cyklu

Ovulačná fáza nastáva približne na 10.-14. deň po skončení menštruácie a trvá 2-4 dni. Je veľmi dôležité si uvedomiť, že ide o „priemer“, keďže každá žena je individuálna s vlastnou dĺžkou cyklu a táto dĺžka cyklu sa môže meniť aj z mesiaca na mesiac v závislosti od vplyvov životného štýlu, stresu, cestovania a ďalších faktorov.

Pre telo je to obdobie LETA. Čo to znamená? Telo prežíva nadšenie a otvorenosť, sme plné energie. Presne ako v lete. No máte aj vy niekedy pocit, že leto je najkratšia a najrýchlejšia sezóna?

Ovulácia je fáza menštruačného cyklu, keď sa z vaječníka uvoľní zrelé vajíčko, ktoré putuje do vajcovodu, kde môže byť potenciálne oplodnené spermiami. Veľmi jednoducho, zhruba raz za mesiac, uprostred ženského menštruačného cyklu, dozrieva folikul a uvoľní vajíčko. Hormóny v tele spúšťajú uvoľnenie vajíčka a pripravujú maternicu na možné tehotenstvo = nový život. Ak sa vajíčko neoplodní, počas menštruácie sa rozpadne a vylúči z tela. V každom cykle dozrieva veľa vajíčok, ale iba jedno (občas dve) dosiahne bod, kedy sa uvoľní z vaječníka.

Po tom, čo folikul uvoľní vajíčko, zmení sa na žlté teliesko. Táto štruktúra uvoľňuje hormóny, väčšinou progesterón a niektoré estrogény. Progesterón zároveň spôsobuje zvýšenie bazálnej teploty, ktoré trvá až do ďalšej menštruácie. Nárast teploty je priamym dôsledkom ovulácie, a je teda spoľahlivým potvrdením, že ovulácia prebehla. 

 ovulačná-fáza-blog-compressed

Čo sa deje s našimi hormónmi? 

Na scénu prichádzajú estrogénové vlny a luteinizačný hormón (LH), aby vyvolali uvoľnenie vajíčka. Hladina estrogénu a testosterónu teda dosahuje vrchol. Vajíčko sa uvoľňuje z folikuly do vajcovodu a máte najväčšiu pravdepodobnosť otehotnieť. Sliznica maternice sa stáva hrubšou. Tento prudký nárast hormónov môže ženám zvýšiť tvorbu hormonálneho akné alebo pocity nervozity a úzkosti. Ak máte aj problémy s rozkladom estrogénu v pečeni a črevách, môžete pociťovať bolesť vaječníkov alebo spomínané akné. Estrogénová dominancia je totiž stav, pri ktorom sú hladiny estrogénu vysoké v pomere k množstvu progesterónu v tele, čo predstavuje jeden z najbežnejších stavov u žien s hormonálnou nerovnováhou a menštruačnými problémami.


Ako by mala vyzerať naša strava?  

Počas ovulácie je potrebná predovšetkým hydratácia. Konzumácia potravin ako je napríklad krížova zelenina, pomáha z tela vyplaviť prebytočný estrogén, resp. predchádza jeho hromadeniu v črevách. Počas tohto obdobia je tiež dôležité uprednostňovať vlákninu z obilnín. Potraviny, ktoré podporujú produkciu glutationu, zároveň podporujú správnu funkciu vaječníkov a tvorbu čo najzdravšieho vajíčka pre prípadne oplodnenie. Celkovo stavte na ľahšie, kľudne aj surové potraviny, nakoľko v tejto fáze nebývame až tak hladné a zvládneme aj menej kalórií. Telo sa orientuje totiž na misiu množenia a nie hladu. Podľa Cory Ruth, registrovanej dietológičky a odborníčky na zdravie žien, ktorá sa špecializuje aj na ochorenia ako PCOS či endometrióza, sú to všetko skvelé možnosti, ktoré pomôžu zlepšiť kvalitu našich vajíčok a pomôžu pri silnej a zdravej ovulácii. 

Zelenina - listová zelenina, krížova zelenina (brokolica, karfiol), ružičkový kel, červená paprika, špenát, paradajky, jarná cibuľka, pažitka, špargľa

Ovocie - figy, jahody, maliny, marhule, melón

Tuky - tekvicové semienka, ľanové semienka, mandle, pekany, pistácie

Bielkoviny - červená šošovica, losos, vajcia, tuniak, krevety, jahňacie mäso

Obilniny - quinoa, amaranth

Ostatné potraviny - kurkuma, horká čokoláda, maca, kimchi, nakladaná zelenina, kyslá kapusta

 

Doplnky stravy 

Keďže sa naše hormóny menia v každej fáze, má zmysel zmeniť aj spôsob, akým sa zameriavame na určité doplnky.

B-komplex (obzvlášť B6) - Robí zázraky pre celý rad menštruačných problémov a znižuje riziko symptónov PMS.

Probiotiká - Dobré baktérie sú nevyhnutné pre trávenie a celkové zdravie. Posledných niekoľko desaťročí výskumy naznačujú, že mikróby, ženské aj mužské, sú dôležitými aktérmi pri plodnosti. Ženský pohlavný trakt, vagína, obsahuje svoj vlastný mikrobióm, pričom tvorí približne 9 % z celkového množstva baktérií v ženskom tele. Črevná a vaginálna mikroflóra možno nie sú prvé veci, na ktoré myslíme, keď uvažujeme o neplodnosti, no užitočné baktérie žijúce v gastrointestinálnom trakte sú zodpovedné za mnohé základné metabolické procesy, ako sú správne trávenie, biologická dostupnosť mnohých druhov vitamínov či regulácia imunitného systému. Všetky tieto kľúčové funkcie maju priamy vplyv na plodnosť človeka, napríklad čím lepšie je naše trávenie potravy a vstrebávanie vitamínov a minerálov, tým lepšie je telo vybavené na poháňanie všetkých chemických reakcií, ktoré sú nevyhnutné k vyrovnaniu hormónov. Hormonálna regulácia je kľúčom, keď sa snažíme otehotnieť. V skutočnosti existuje mnoho klinických štúdií, ktoré ukazujú, že suplementácia probiotík môže byť veľmi účinná pri znižovaní systémového zápalu. 

Najlepšou voľbou môže byť užívanie kvalitného prípravku na zdravie čriev na podporu flóry žijúcej v gastrointestinálnom trakte. Náš MICROBIOME THERAPY obsahuje 14 cielených živých probiotických kmeňov, vrátane prebiotík a fermentovaného prášku z 36 druhov ovocia a zeleniny  (ako je melón, jahody, maliny, hrušky, brokolica či špargľa) na podporu trávenia a imunity. Regulujú rovnováhu črevnej flóry, znižujú črevný zápal, chránia pred oxidačným poškodením, no dokážu toho omnoho viac. Obsahujú aj spomínanú potrebnú prebiotickú vlakninu, ktorá je vhodná pre vstrebávanie minerálov. 

Vitamín C - Antioxidanty a antioxidačné živiny sú dôležité pre ochranu pred oxidačným stresom. Vitamín C, navyše, podporuje zdravý menštruačný cyklus.

Selén - Podporuje funkciu vaječníkov a vytvára zdravé prostredie pre uhniezdenie embrya. Chráni pred poškodením voľnými radikálmi a zapálmi. Chráni štítnu žľazu pred toxickými ťažkými kovmi a stresom, keďže zdravá funkcia štítnej žľazy je rozhodujúca pre zdravú menštruáciu. 

Liposomálny glutathion - Pomocník na vylučovanie prebytočneho estrogénu.

 organic-oasis-probiotiká-compressed

Cvičenie a pohyb

Počas ovulačnej fázy je testosterón vysoký, čo znamená, že máte viac energie naplno cvičiť. Máte potrebnú fyzickú silu, preto telo vyžaduje intenzívnejší pohyb či záťaž. Kľudne to môže byť silový tréning, tréning s vlastnou váhou, intenzívne cardio, hiit či náročná túra. Nezabúdajte, je to fáza, kedy budujete svaly.

 

Práca a spoločenský život 

Hoci je to najkratšia fáza, je to časť cyklu, keď sú hormóny na najvyššej úrovni. Estrogén a testosterón sa počas tejto fázy zvyšujú na maximum, čím zvyšujú energiu. V letnej sezóne sú predsa dni dlhšie a plné aktivít. Hormónové posuny počas tejto ovulačnej fázy aktivujú verbálne a sociálne oblasti mozgu. Môžete sa preto cítiť najviac spoločensky a komunikatívne, je to tiež dobrý čas na plánovanie rozhovorov či využitie svojej tvorivej sily. Cítime sa sebaisto, a to chceme svetu ukázať.

Dosiahnutie optimálneho hormonálneho zdravia a zmiernenie problémov s cyklom si vyžaduje skutočne mnohostranný prístup. Ovulačná fáza prináša možnosť otehotnieť spolu s obrovskou energiou a otvorenosťou. Či už sa snažíte otehotnieť alebo nie, pochopenie jedinečného cyklu vášho tela je nevyhnutné na to, aby ste si uctili svoje telo a využili svoju vnútornú múdrosť. 

To, že zažijete nával energie, ale neznamená, že nepotrebujete aj odpočinok. Venujte pozornosť signálom svojho tela, keď sa rozhodujete, ktoré jedlá, pohyby a interakcie vás podporia. Dajte si priestor, aby ste si všimli, čo vaše telo v daný deň potrebuje, a dôverujte tomu, čo hovorí. 

 

 

Zdroje:

https://floliving.com/blog/ovulatory-phase 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9893107/