Milí klienti, vzhľadom na vysoké teploty môže dôjsť k znehodnoteniu resp. poškodeniu tovaru a preto Vám doporučujeme si objednávať tovar domov, prípadne do výdajných miest, nie do Z Boxov a Balikomatov. Za prípadné škody v takýchto prípadoch nepreberáme zodpovednosť. Ďakujeme za pochopenie.  

Oslabená imunita u detí? Vyskúšajte naše patentované detské probiotiká.

Trápi aj Vaše dieťa oslabená imunita, rozhádzané trávenie, či iné zdravotné nepríjemnosti, spojené s detskými chorobami? A vedeli ste, že podporou črevného mikrobiómu a črevnej mikroflóry, dokážete zlepšiť imunitu a celkové zdravie dieťaťa? Oslabená imunita u detí, súvisí práve s črevným systémom. 

Imunitný systém zohráva extrémne dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravia u detí, aj dospelých. Mnohí odborníci, ako aj svetoví pediatri sa zhodujú v tom, že imunita sídli v črevách. Práve črevo totiž prepája rôzne funkcie a systémy v tele. Jeho stav teda dokáže veľmi významne ovplyvniť ako fyzickú, tak aj psychickú nepohodu.


Vývoj imunitného systému u detí

Treba si uvedomiť, že pri narodení, je naša imunita ako nepopísaný list papiera. Počas tehotenstva matky, dieťa nebolo vystavené žiadnym patogénom, preto si jeho bunky nepamätajú, ako s nimi bojovať.
Imunitný systém sa začína vyvíjať zväčša vtedy, keď je dieťa v pôrodných cestách a je prvý krát vystavené baktériám. Toto je dôvod, prečo má každé dieťa počas svojich prvých týždňov oslabenú imunitu. Tá sa buduje v prvých mesiacoch života.

kľúčové faktory, ktoré ovplyvňujú budovanie imunity u detí sú:

* MATERSKÁ IMUNITA - Novorodenci získavajú pasívnu imunitu od matky prostredníctvom protilátok, ktoré prechádzajú placentou, alebo sú obsiahnuté v materskom mlieku. Táto materská imunita poskytuje dočasnú ochranu novorodencom, kým ich vlastný imunitný systém nezačne aktívne pracovať.

* DOJČENIE – Dojčenie poskytuje novorodencom a malým deťom ďalšie látky, ktoré podporujú ich imunitný systém. Materské mlieko obsahuje imunoglobulíny, laktoferín a iné látky, ktoré chránia dieťa pred infekciami a podporujú vývoj imunity.

* VYSTAVOVANIE SA PATOGÉNOM – Postupným vystavovaním detí rôznym mikróbom a patogénom v ich prostredí, sa ich imunitný systém učí rozpoznávať a bojovať proti rôznym infekciám. To sa môže diať v domácom prostredí, v materskej škole,  alebo v súrodeneckých vzťahoch.

* OČKOVANIE – Očkovanie je kľúčovým prvkom v budovaní imunity detí. Očkovacie látky obsahujú oslabené formy mikroorganizmov, ktoré spôsobujú ochorenia, ale zároveň sú bezpečné a stimulujú imunitný systém na produkciu protilátok. Očkovanie poskytuje imunitnú pamäť, čo znamená, že imunitný systém si patogény "pamätá" a je schopný rýchlejšie a efektívnejšie reagovať v prípade neskoršieho vystavenia sa týmto patogénom.

* STRAVA A ŽIVOTNÝ ŠTÝL – Zdravá, vyvážená strava a životný štýl sú dôležité pre posilnenie imunity. Rôznorodá strava s dostatkom vitamínov a minerálov podporuje zdravý imunitný systém. Tiež dostatok spánku, fyzickej aktivity a obmedzenie stresu môže pozitívne ovplyvniť imunitný systém detí.

* ZVYŠOVANIE ODOLNOSTI – Postupným vystavovaním detí rôznym situáciám a faktorom, môže imunitný systém získavať odolnosť a adaptovať sa na rôzne podmienky.

Čo je črevný mikrobióm a prečo je taký dôležitý?

Zjednodušene povedané, je to súhrn mikroorganizmov, najmä baktérií, ktoré obývajú tráviaci trakt detí. Tieto mikroorganizmy sú dôležité pre správne fungovanie tráviaceho systému a celkového zdravia detí. Vývoj črevného mikrobiómu sa začína už v priebehu pôrodu a prvých rokov života dieťaťa.

Tak, ako sa počas prvých mesiacov, až rokov mení dieťa, tak sa mení aj črevo.

Prvých 24 hodín je telo dieťaťa kolonizované mikróbmi z pôrodných ciest, z matkinho čreva, kože a materského mlieka. Dr. Winters, ako aj mnohí ďalší odborníci tvrdia, že typ mikróbov sa líši od toho ako a kde sa dieťa narodilo, s akými povrchmi prišlo do kontaktu a podobne.

Počas prvých 6 mesiacov života, bude mať mikrobióm len niekoľko mikrobiálnych druhov. Toto množstvo sa postupne mení v závislosti od toho aké nové miesta dieťa navštevuje, s akými ľuďmi sa stýka...


Čo všetko pôsobí na črevný mikrobióm dieťaťa?

Zdravý črevný mikrobióm u detí, je spojený so správnym trávením, silným imunitným systémom a celkovým dobrým zdravím.
Aspektov, ktoré ovplyvňujú črevný mikrobióm a následne aj celkovú imunitu dieťaťa je mnoho.

My si rozpíšeme len pár základných, medzi ktoré patrí:

* PÔRODNÝ PROCES - Deti získavajú prvý kontakt s mikroorganizmami počas pôrodu, pri kontakte s materským tkanivom a mikroorganizmami v rodidle. Pôrod cisárskym rezom, môže ovplyvniť zloženie črevného mikrobiómu. Pôrodný proces tak skutočne môže mať dlhodobé dôsledky na zloženie črevného mikrobiómu dieťaťa.

* DOJČENIE vs. UMELÉ KŔMENIE - Kŕmenie je ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje črevný mikrobióm. Dojčenie podporuje rast prospešných baktérií v čreve, zatiaľ čo umelé kŕmenie môže viesť k odlišnému zloženiu mikrobiómu.

* PRVÉ ROKY ŽIVOTA - Prvé dva až tri roky života sú najdôležitejšie pre vývoj črevného mikrobiómu. V tomto období sa zloženie mikrobiómu mení a stabilizuje.

* STRAVA - Strava detí zohráva dôležitú úlohu v ovplyvňovaní črevného mikrobiómu. Rôznorodá strava s obsahom vlákniny a rôznych živín podporuje zdravý mikrobióm.

* UŽÍVANIE ANTIBIOTÍK – práve antibiotiká u detí, môžu viesť k narušeniu črevného mikrobiómu. Je preto dôležité, aby sa antibiotiká užívali len pod dohľadom lekára a aby sa v prípade potreby obnovil mikrobióm prostredníctvom probiotík.


Probiotiká, ako súčasť komplexnej výživy detí

Medzi všeobecné odporúčania patrí zaradenie probiotík, hlavne pri užívaní antibiotík. Ale čo to tie probiotiká sú a prečo by mali byť stálou súčasťou výživy dieťaťa?

Probiotiká živé mikroorganizmy (najčastejšie baktérie alebo kvasinky), ktoré majú prospešné účinky na zdravie hostiteľa, ak sa konzumujú pravidelne a v dostatočných množstvách. Majú pozitívny vplyv na imunitný systém, pomáhajú udržiavať rovnováhu črevného mikrobiómu a zlepšovať trávenie. Nachádzajú sa vo fermentovaných potravinách, ako sú jogurty, kyslá kapusta, acidofilné mlieko a podobne. Deti ale tieto potraviny často odmietajú, alebo neprijímajú ich dostatok. Preto odporúčame začleniť aj doplnky výživy, práve s obsahom probiotík.

Až 8 živých probiotických kmeňov sa nachádza aj v našom PROBIO KIDS THERAPY od ORGANIC OASIS LAB. Ide práve o práškový doplnok stravy, vhodný od troch rokov, ktorý podporuje trávenie, imunitu, rast a slúži aj ako prevencia, proti vzniku zubného kazu.

Okrem probiotík, PROBIO KIDS THERAPY obsahuje aj prebiotiká, a patentovanú vlákninu Lynside® s obsahom betaglukánu. Právě betaglukany dokážu stimulovať a aktivovať imunitné bunky v krvi (T-lymfocyty a makrofágy), preto sú využiteľné nielen v prevencii, ale aj pri liečbe vírusových či bakteriálnych ochorení.

Obsah prebiotickej akáciovej vlákniny je výživou, pre telu prospešné baktérie v celej dĺžke čreva. Pomáha uľahčovať vyprázdňovanie, nespôsobuje nadúvanie a kŕče, podporuje osídlenie čreva bifidobaktériami a laktobacilmi, pôsobí protizápalovo, zabraňuje vzniku "syndrómu deravého čreva" a prispieva k udržaniu správnej hladiny cholesterolu a cukru v krvi.

 

Probio-kids-therapy-blog2

PROBIO KIDS THERAPY je k dispozícii vo forme jahodového prášku, ktorý je bez umelých sladidiel, vhodný pre vegánov, aj vegetariánov. Vďaka sýtej ružovej farbe, ho bude milovať každé dieťa. Pre najlepšie výsledky odporúčame používať dlhodobo, minimálne tri mesiace, najmä v jesennom a zimnom období. Výhodné 3-mesačné balenie nájdete TU.  

Práve PROBIO KIDS THERAPY, patrí medzi naše najnovšie prírastky a už teraz sa nám hromadia samé pozitívne reakcie, ako pomáha aj vaším deťom.

Veronika nám k PROBIO KIDS THERAPY napísala nasledovnú recenziu: ,,Tie detské probiotiká sú asi zázračné. Jasné, že nikdy nikto nedokáže, že je to nimi, ale Vilčo, odkedy ich berie, fakt začal lepšie jesť. Mali sme problém, rok jeho váha kolísala hore dole 300 g, za nič na svete nevedel pribrať, aj pediatrička ho preto sleduje. Odkedy berie tieto probiotiká, pribral nám kilo. Pre nás je toto veľká vec, som zvedavá, ako to pôjde ďalej. Takže zatiaľ sme nadšení.“


Podpora detskej imunity a mikrobiómu je skutočne obsiahla téma a je potrebné si uvedomiť, že každé dieťa je individuálne. Každá matka ale chce, aby bolo jej dieťa zdravé, čo môžete podporiť aj prostredníctvom vyššie uvedených tipov.  Ak máte k téme akékoľvek ďalšie otázky, pokojne nám napíšte.

Zdroje

https://www.nutritionnews.abbott/pregnancy-childhood/infant-toddler/six-ways-to-boost-your-childs-immune-system/

https://www.canadian.cz/cs/clanky-a-novinky/co-nevite-o-imunite-u-deti-a-jejich-poruchach/

https://www.furtherfood.com/blogs/articles/doctor-winters-on-how-germs-and-microbes-improve-immunity-in-babies-and-children

https://www.vietnammedicalpractice.com/hcmc/en/news/immunity-children

https://enemeez.com/blog/post/how-kids-gut-health-affects-their-immune-system

https://activatedprobiotics.com.au/kids-immune-health-the-role-of-the-gut-microbiome-and-probiotics/