Jeseň je časom spomalenia a vracania sa späť do svojho vnútra. Po dynamickom lete sa príroda začína pripravovať na jeseň, dni sa skracujú a ochladzujú. V tradičnej čínskej medicíne je toto obdobie spojené s prvkom kovu, ktorý prináša energiu čistoty, usporiadania a schopnosti uvoľniť to, čo už nepotrebujeme.
Na úrovni tela sa k jeseni viažu pľúca a hrubé črevo, orgány zodpovedné nielen za dýchanie a vylučovanie, ale aj za imunitu a schopnosť púšťať veci, ktoré už neslúžia. Prevládajúcim klimatickým faktorom je suchosť, ktorá sa môže prejaviť ako suchá pokožka, podráždené hrdlo či dráždivý kašeľ.
Správne zvolená strava nám v tomto období pomáha zvlhčiť telo, posilniť energiu pľúc a podporiť obrannú Qi, aby sme do zimy vstupovali silní a v rovnováhe.
Jeseň podľa tradičnej čínskej medicíny
Ako už píšeme vyššie, podľa tradičnej čínskej medicíny sa jeseň spája s prvkom kovu a s energiou, ktorá smeruje dovnútra a nadol. Je to obdobie bilancovania. Príroda sa pripravuje na zimu, rastlinný svet púšťa listy a plody, aby sa mohol sústrediť na svoju podstatu. Rovnaký proces prebieha aj v nás, prirodzene cítime potrebu spomaliť, prehodnotiť a uvoľniť to, čo už nepotrebujeme.
Orgánmi patriacimi k jeseni sú pľúca a hrubé črevo. Pľúca riadia dýchanie a prijímanie novej energie zvonku, hrubé črevo sa stará o odovzdanie toho, čo už pre telo nie je potrebné. Ak sú tieto orgány v rovnováhe, cítime jasnosť mysle, ľahkosť a silnú imunitu. Ak sú oslabené, môže sa prejaviť časté prechladnutie, suchý kašeľ, problémy s pokožkou alebo zápcha.
Emóciou spojenou s jeseňou je smútok. Ten nám pripomína, že niektoré veci je potrebné pustiť, aby sme uvoľnili priestor pre nové. Ak dokážeme smútok prežiť a spracovať, premieňa sa na schopnosť prijímať zmeny a prináša pocit vnútorného pokoja.
Zásady stravovania v jesenných mesiacoch
Jesenné obdobie podľa tradičnej čínskej medicíny prináša energiu sucha. Môže sa prejaviť na tele vo forme suchej pokožky, dráždivého kašľa, popraskaných pier či pocitu nedostatku tekutín. Preto je v strave dôležité uprednostňovať potraviny, ktoré telo zvlhčujú, vyživujú Yin a zároveň jemne zohrievajú, aby pripravili organizmus na príchod chladnejších dní.
Medzi základné zásady patrí
* uprednostňovanie teplých jedál - polievky, vývary, dusená zelenina a obilninové kaše. Tieto pokrmy podporujú trávenie a dodávajú jemné teplo zvnútra
* zaradenie zvlhčujúcich potravín - ovocie ako hrušky, jablká, figy či hrozno, ale aj orechy a semená, ktoré vďaka obsahu zdravých tukov pomáhajú udržiavať vlhkosť v tele
* sezónna zelenina - tekvica, mrkva, repa, kapusta či ružičkový kel. Koreňová zelenina posilňuje slezinu a dodáva výživu na dlhšie jesenné dni.
* ochucovanie jemne pikantným korením - cibuľa, cesnak, zázvor či škorica podporujú činnosť pľúc a posilňujú obrannú energiu Qi
* vyhýbanie sa nadmernému chladu a suchu v jedle - obmedzte surové šaláty, studené nápoje a príliš vysušujúce pokrmy ako vyprážané jedlá či nadbytok kávy
Správne zvolená strava v jeseni pomáha nielen posilniť pľúca a hrubé črevo, ale aj harmonizovať emócie a pripraviť telo na zimu.
Potraviny vhodné na jeseň podľa tradičnej čínskej medicíny
Jesenný jedálniček by mal byť jednoduchý, výživný a jemne teplý. Uprednostňujeme sezónne suroviny, ktoré podporujú pľúca, hrubé črevo a zároveň chránia telo pred vysušovaním.
Ovocie
* hrušky - zvlhčujú pľúca, upokojujú suchý kašeľ, osviežujú telo
* jablká - harmonizujú trávenie, dodávajú šťavy a udržujú rovnováhu
* hrozno, figy, datle - posilňujú Qi a Yin, dodávajú jemnú sladkosť
* persimóny (hurmikaki) - výživné, chladivejšie ovocie vhodné najmä pri nadmernom vnútornom teple
Zelenina
* koreňová zelenina - mrkva, repa, zeler, pastinák, petržlen, sladké zemiaky vyživujú a „uzemňujú“
* tekvica, cuketa, kapusta, kel, ružičkový kel - podporujú slezinu a trávenie, dodávajú teplo a výživu
* cibuľa, cesnak, pór, reďkovka - s jemne pikantnou chuťou rozprúdia Qi a posilnia pľúca
Obilniny a strukoviny
* ryža, jačmeň, proso, ovsené vločky - ľahko stráviteľné obilniny vhodné do kaší a polievok
* fazuľa, šošovica, cícer - výživné, najlepšie v menších množstvách a dôkladne uvarené
Orechy, semená a oleje
* mandle, vlašské orechy, lieskovce - dodávajú vlhkosť, posilňujú Qi a mozog
* sezamové semienka (čierne aj biele) - výborné pre zvlhčenie pokožky a podporu čriev
* sezamový a olivový olej - v malom množstve pomáhajú pri prevencii suchosti
Koreniny a bylinky
* zázvor, škorica, klinčeky - jemne zahrievajú a podporujú trávenie
* med - zvlhčuje hrdlo a upokojuje suchý kašeľ
* bylinkové čaje - napríklad zo sladu, harmančeka či lipy, ktoré zvlhčujú a upokojujú
Čomu sa v priebehu jesene vyhnúť
Jesenné obdobie je prirodzene spojené so suchosťou a ochladzovaním. Aby sme tieto vplyvy nezosilňovali, tradičná čínska medicína odporúča obmedziť niektoré druhy potravín a spôsobov stravovania
* studené a surové jedlá - šaláty priamo z chladničky, ľadové nápoje či zmrzlina oslabujú slezinu a trávenie, ktoré v tomto období potrebujú jemné teplo
* príliš vysušujúce potraviny - nadbytok pražených jedál, chipsov či silne korenených pokrmov môže ešte viac prehĺbiť suchosť a dráždiť pľúca
* nadmerná konzumácia kávy a alkoholu - oba tieto nápoje majú vysušujúci účinok a oslabujú Yin, ktorý je na jeseň dôležité vyživovať
* ťažké a mastné jedlá - tučné mäsá, vyprážané pokrmy či nadmerné množstvo syrov zaťažujú hrubé črevo a môžu spôsobiť pocit ťažoby či zápchy
* extrémne pikantné chute – hoci jemná pikantnosť podporuje pľúca, nadmerné množstvo ostrého korenia môže pôsobiť opačne a vysušovať sliznice
Prínosy jesenného stravovania podľa TČM a príprava na zimu
Ak sa v jesenných mesiacoch stravujeme v súlade so zásadami tradičnej čínskej medicíny, prináša to nášmu telu aj mysli množstvo benefitov. Vyživujúce a zvlhčujúce potraviny podporujú pľúca a hrubé črevo, čím posilňujú našu imunitu a prirodzenú obranyschopnosť. Pravidelná konzumácia teplých polievok, vývarov a dusených jedál zas pomáha udržiavať trávenie v rovnováhe a bráni oslabeniu energie sleziny.
Jesenné stravovanie zároveň pripravuje organizmus na chladnejšie obdobie – postupne sa učíme prijímať výživnejšie, zahriate pokrmy, ktoré nám počas zimy dodajú dostatok tepla a vitality. Vďaka tomu vstupujeme do zimy s pocitom vnútornej sily, odolnosti a pokoja.
Jeseň je tiež časom, kedy sa učíme púšťať staré veci, ktoré nám už neslúžia – či už v oblasti jedla, životného štýlu alebo myšlienok. Ak si doprajeme kvalitnú a vedome zvolenú stravu, podporíme nielen svoje fyzické zdravie, ale aj psychickú pohodu a schopnosť zvládať zmeny.
Správna výživa sa tak stáva naším každodenným liekom, ktorý nás vedie k rovnováhe a pripravuje telo i myseľ na pokojné a silné prežitie zimných mesiacov.