Čo je to parfum a čo prináša do parfumového priemyslu aromaterapia?

Vôňa...  Jedno z mála umení, ktoré dokáže prebúdzať emócie a zároveň nám dovoľuje zahaliť sa do tých najrozmanitejších tónov, vďaka ktorým vieme vyjadriť našu osobnosť a náladu.

Poďte sa spolu s nami ponoriť do fascinujúceho sveta parfumov, ktoré tešia nie len zmysly, ale aj dušu. Pozrieme sa na definíciu parfumu, vysvetlíme si rozdiel medzi parfumom a toaletnou vodou a v závere zistíme, prečo sa v súčasnosti výroba parfumov prepája s aromaterapiou.

Blog_Parfumy_A_Aromaterapia_2

 

Čo je to parfum a aké typy poznáme

V skratke povedané, parfum je zmes vonných látok, rozpúšťadiel a fixátorov, ktoré sa miešaním a zrením vyvíjajú a následne aplikujú na pokožku s cieľom vytvoriť príjemnú vôňu. Vône, ako ich poznáme dnes, sa objavili v Európe zhruba v 19. storočí.

Existuje niekoľko typov parfumov, ktoré sa líšia podľa koncentrácie aromatických látok:
*
Parfum (Extrait de Parfum) – obsahuje najvyššiu koncentráciu aromatických látok, obvykle sa pohybuje od 15% do 40%. Tieto parfémy sú veľmi intenzívne a dlhotrvajúce.
* Eau de Parfum (EDP) - má nižšiu koncentráciu aromatických látok, bežne od 10% do 20%. Aj napriek nižšej koncentrácii je stále pomerne trvanlivý.
* Eau de Toilette (EDT)- obsahuje menej aromatických látok, zvyčajne od 5% do 15%. Je menej intenzívny, ale stále poskytuje príjemnú vôňu.
* Eau de Cologne (EDC)- má najnižšiu koncentráciu aromatických látok, obvykle menej ako 5%. Je ľahký a osviežujúci, často sa používa ako toaletná voda.

Parfumy môžu zahŕňať éterické oleje, aromatické zlúčeniny, alkohol, či vodu. Existuje nekonečné množstvo kombinácií rôznych vonných zložiek, vďaka čomu každý parfum získava unikátnu vôňu. Pri výbere správneho parfumu treba vždy myslieť na to, že každý z nás je jedinečný a vôňa, ktorá na vašej kamarátke vonia dokonale, na vás voňať vôbec nemusí. Je preto dôležité, pristupovať k výberu naozaj citlivo.


Ako vybrať ten správny parfum pre seba?

Pri parfumoch sa často hovorí o "tónoch" ako o rôznych vrstvách vôní, ktoré sú vnímané v rôznych fázach vývoja vône na pokožke. Tieto tóny sú rozdelené do troch hlavných skupín: hlava, srdce a základ. Každý tón má svoje charakteristické vlastnosti a reprezentuje iný aspekt vône.

HLAVA (vrchný tón)
Po aplikácii na kožu, sa rozvonia ako prvá. Často ide o ľahké, prchavé, citrusové, ovocné, alebo kvetinové vône. Obvykle vrchný tón cítime prvých 15-30minút.

SRDCE (stredný tón)
Vyvíja sa po hlave a danému parfumu udáva charakter. Tvoria ho látky so stredne silnou intenzitou, ako ťažšie kvetinové, čí bylinné zložky. Rozvíja sa 10 až 15 minút a vydrží voňať 3-4 hodiny.

ZÁKLAD (spodný tón)
Patria sem tóny, ktoré sú najmenej prchavé a preto ich cítiť najdlhšie, aj keď už vône z hlavy a srdca vymiznú. V základe vône sa najčastejšie objavujú drevité a orientálne zložky ako živica, pižmo, vanilka, santalové, alebo cédrové drevo. Na koži vydrží niekoľko hodín a niekedy aj celý deň.

Nezabudnite, že vôňa sa v priebehu času mení vyvíja z jednej fázy do druhej. Aby ste získali úplný obraz vône, je ideálne testovať parfum na pokožke a pozorovať, ako sa mení.


Ako vzniká parfum

Celý parfumový svet, ako aj ich výroba je v skutočnosti jedna veľká alchýmia. Proces výroby parfumu je komplexný a zahŕňa niekoľko krokov,  vrátane zbierania materiálov, extrakcie vôní a miešania zložiek.

* výber zložiek – výber z rastlinných zložiek (kvety, listy, korenie, semená a korene rôznych rastlín), živočíšne zložky (niektoré parfumy obsahujú aj zložky živočíšneho pôvodu napr. pižmo, extrakty z morských živočíchov), syntetické zložky (synteticky vytvorené aromatické látky)
* extrakcia vôní – používajú sa dva spôsoby. Prvým je destilácia a ide o tradičný spôsob výroby, kedy sa na oddelenie aromatických látok, od rastlinných zložiek, využíva para. Druhým spôsobom je extrakcia rozpúšťadiel . Tu sa zložky rozpúšťajú v špeciálnych rozpúšťadlách a následne sa získavajú extrakty.
* separácia a rafinácia - Aromatické látky získané extrakciou sa môžu oddeliť od nečistôt a ďalších zložiek pomocou rôznych techník, ako je destilácia, frakcionálna destilácia alebo filtrácia.
* miešanie a komponovanie - V tejto fáze sa mixujú rôzne extrakty a zložky podľa kompozície, ktorú chceme dosiahnuť.
* riedenie - Výsledná zmes sa riedi podľa požadovanej koncentrácie parfumu. Tu sa určuje, či ide o Parfum, Eau de Parfum, Eau de Toilette...
* úprava - Na vyváženie a vylepšenie konečnej vône sa môžu pridať ďalšie zložky.
* testovanie a balenie - Výsledný parfum sa testuje, po schválení sa plní do flakónov a distribuuje.

Celý tento proces zabezpečí, že každý jeden parfum má svoju jedinečnú vôňu a charakter.


Účinky aromaterapie v parfumoch

V súčasnosti, sa syntetické parfumy zameriavajú len na to, či a ako daná vôňa vonia a úplne sa zabúda na to, čo všetko vôňa vlastne dokáže. Preto sa stále viac značiek vracia späť k výrobe tradičných parfumov z prírodných zložiek, ktoré dokážu pôsobiť aj na emočnej úrovni.
Hovoríme teda o prírodných parfumoch, ktoré využívajú prvky aromaterapie.

Aromaterapia v parfumoch, spočíva v používaní vôní, s cieľom ovplyvniť náš emocionálny a psychický stav. Ide teda o využitie prírodných aromatických látok na podporu psychického prežívania, prostredníctvom zmyslového vnímania vône.

Niektoré aromatické látky sú považované za stimulujúce, upokojujúce, povzbudzujúce alebo relaxačné. Pri vytváraní takýchto parfumov, sú látky kombinované s cieľom dosiahnuť konkrétny účinok.
Prvky aromaterapie využíva aj česká značka YAGE, ktorá prichádza s novou kolekciou prírodných parfumov. Ide o tzv. funkčné parfumy, ktoré pomáhajú prepájať well-being , so svetom parfumov, vďaka čomu sa dokážeme ľahšie spájať sami so sebou a pracovať so svojimi emóciami.

Blog_Parfumy_A_Aromaterapia_3

 

Každý z parfumov od YAGE, je špecifický a každý navodzuje iné pocity.
ELYSIUM
je stabilizačný a upokojujúci parfum, ktorý sa snaží potláčať stresové faktory. Je vyrobený na báze fermentovaného alkoholu, čo zaisťuje že sa na pokožke udrží skutočne dlho.
FORBIDDEN ORRIS podporuje ženskosť, hravosť a kreativitu. Aj jeho vôňa je veľmi hravá a je zaujímavé pozorovať, ako krásne spolu jednotlivé zložky ladia.
HOLLY LEATHER je unisex vôňa, ktorá je veľmi špecifická. Je skvelá na uzemnenie a ukotvenie sa vo svojom strede.

Všetky parfumy majú vplyv na psychickú pohodu a pomáhajú prebúdzať naše emócie. Pri každom privoňaní, sa tak dokážete ľahko naladiť a nacítiť priamo na seba. 

Ako spomíname vyššie, téma parfumov je skutočná alchýmia a nezodpovedali sme ani zlomok toho, čo ponúka. Veľmi nás ale teší, že aj my môžeme mať v ponuke tak skvelé vône, ako sú práve tie od YAGE.


Zdroje

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7865210/

https://www.indiaaromaoils.com/perfumes-aromatherapy.html

https://sedonaaromatics.com/the-differences-and-similarities-between-aromatherapy-perfume/